Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 32 minuty temu
🔥 Ukrainka z nożem w pociągu - teraz popularne
steven_seagull 2025-11-08, 16:48
Tu się wyklepie, tam pospawa. Jeszcze na długo zagości na naszych drogach...
Zgłoś
Aaltonen 2025-11-08, 17:01 2
Ach te elektryki… strach tym jeździć.
Zgłoś
Fx12 2025-11-08, 19:08 1
Stary poczciwy Scenic II postanowił odprawić się na tamten świat.
Zgłoś
Lukigm 2025-11-08, 22:38 2
To się rozbiegalo tylko.
Zgłoś
JoSeed 2025-11-09, 11:37
Pardąsik, a co tu się zapaliło? Bo to chyba nie ekrktryk?
Zgłoś
Driver19cm 2025-11-09, 13:23
Aaltonen napisał/a:

Ach te elektryki… strach tym jeździć.

Ach te AI.... strach oglądać
Zgłoś
ibrahim 2025-11-09, 16:38 2
Dobrze, że swój wyciąlem w chvj.
Zgłoś
pSTANLEY 2025-11-09, 23:20 1
JoSeed napisał/a:

Pardąsik, a co tu się zapaliło? Bo to chyba nie ekrktryk?

Jest całkiem długa lista tego co może się zapalić w samochodzie. No i elektryki tak naprawdę płoną rzadziej niż spalinowe, tak wynika ze statystyk straży pożarnej, a jeśli już płoną to rzadko kiedy pali się akumulator.
Zgłoś
majeńka 2025-11-09, 23:56 2
xdrt napisał/a:

Ilość obywateli po akcji nie zmniejszyła się.

Czyli sami imigranci wśród ofiar? Czy też ktoś ze strażaków na szybciora spłodził potomka w krzakach albo w wozie bojowym?
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-11-10, 1:14 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
JoSeed 2025-11-10, 10:54
pSTANLEY napisał/a:

Jest całkiem długa lista tego co może się zapalić w samochodzie. No i elektryki tak naprawdę płoną rzadziej niż spalinowe, tak wynika ze statystyk straży pożarnej, a jeśli już płoną to rzadko kiedy pali się akumulator.

Jestem niepocieszona...
Zgłoś
PabllosSantoDaSilva 2025-11-10, 23:12
pSTANLEY napisał/a:

Czy te statystyki uwzględniają ogólną liczbę pożarów czy może jednak uczciwie np. próbkę 1000 aut? Elektryki to wciąż stosunkowa rzadkość to też rzadziej się palą niż miliony spalinowych, które jeżdżą na naszych drogach. Nie bez znaczenia jest też przebieg, wiek i dzienny przelot. Raczej nikt nie robi spedycji na elektrykach. Kurierka raczkuje, trochę taxi a flotówka wszelkiej maści przedstawicieli, marketingowców, prezesów, dostawców/doręczycieli to dalej śladowa skala

Renówki z tamtych roczników lubiały się palić nawet na postoju. Płonęły także diesle. Widziałem z 10 lat temu jak na parkingu spłonęła komora silnika Meganki sąsiada. Innym razem mijałem na A4 Mastera przeobrażonego w pochodnię.
Zgłoś
pSTANLEY 2025-11-11, 0:31
PabllosSantoDaSilva napisał/a:

Czy te statystyki uwzględniają ogólną liczbę pożarów czy może jednak uczciwie np. próbkę 1000 aut? Elektryki to wciąż stosunkowa rzadkość to też rzadziej się palą niż miliony spalinowych, które jeżdżą na naszych drogach. Nie bez znaczenia jest też przebieg, wiek i dzienny przelot. Raczej nikt nie robi spedycji na elektrykach. Kurierka raczkuje, trochę taxi a flotówka wszelkiej maści przedstawicieli, marketingowców, prezesów, dostawców/doręczycieli to dalej śladowa skala
Renówki z tamtych roczników lubiały się palić nawet na postoju. Płonęły także diesle. Widziałem z 10 lat temu jak na parkingu spłonęła komora silnika Meganki sąsiada. Innym razem mijałem na A4 Mastera przeobrażonego w pochodnię.

Gdyby do przedstawienia wyników osobnych zbiorów danych nie brano by pod uwagę ich liczebności to nie byłaby to statystyka tylko liczba bezwzględna. Więc tak, liczy się liczbe pożarów na daną ilość samochodów bo wiadomo że spalinowych jest zdecydowanie więcej. Niestety żadna straż pożarna nie prowadzi statystyk w których brany jest pod uwagę wiek samochodu co pewnie przechyla nieco szalę na korzyść elektryków które zapewne są młodsze, jednak moim zdaniem wiek wciąż nie tłumaczy tak dużej dysproporcji w zapłonach ice vs EV.
Jeśli chodzi o ogólnie pojęte spore przebiegi to raczej nikt rozsądny kto jeździ bardzo mało nie kupuje elektryka bo jest on najbardziej korzystny jeśli jeździmy dużo. Tam gdzie mieszkam poczta niemal w całości przeszła już na elektryki. Wszystkie nowe vany kilku firm kurierskich które widuję to też EV. Podobnie dostawcy jedzenia i Amazon flex też bardzo szybko przesiadają się na EV a ostatnio widuję też sporo Tesli i Skody Enyaq na taksówkach. Potwierdzają to statystyki firm ubezpieczeniowych które twierdzą że właściciele elektryków jeżdżą więcej, co jest pewnie wynikiem tego że ci którzy jeździli dużo jako pierwsi przesiedli się że spalinowych w elektryki.
Osobiście robię miesięcznie około 3500km co kosztuje mnie w taryfie dynamiczniej równowartość 180zł, wcześniej zostawiałem na stacjach benzynowych jakieś 9 razy tyle.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem