Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:35
28 groszy
konto usunięte • 2019-08-07, 11:24
Nie było bo własne.

Oto k🤬a absurd naszego chorego państwa.
Jakaś należność sprzed kilku lat za niedopłacony podatek.
Kwota zadłużenia: 0.28zł (28gr. - słownie: dwadzieścia osiem groszy)

I w ten oto sposób z 28 groszy + 9 groszy odsetek obywatel musi zapłacić prawie 1430zł dla sądów i komornika.
Brak słów

Zgłoś
konto usunięte 2019-08-08, 0:05 2
Od tej pory jak zobaczę nick Velture, będę pamiętać, że to atencyjny szmaciarz próbujący konfabulować i przeinaczać fakty, żeby pokazać jacy to wszyscy źli i niedobrzy. Zasraniec.
Zgłoś
whitecik 2019-08-08, 0:06 3
Caramon napisał/a:

Weź do mnie napisz na priv, to Ci powiem, co zrobić.
Kluczowy w sprawie jest "czynny żal", a dalej - wniosek o przywrócenie terminu z odpowiednim uzasadnieniem i od tego punktu zaczepienia dalsze odkręcanie tej akcji, ale trzeba się jeszcze powołać m.in. na art. 5 kc oraz parę przepisów z kpa.

Czyli mówisz, że we wrześniu kilka poprawek i pierwszy rok zaliczony Jaki czynny żal i 5 kc ? Tu jest wszczęte postępowanie, na podstawie wyroku, nie masz bladego pojęcia o czym mówisz
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-08, 2:08 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Sonal 2019-08-08, 8:53 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-08, 9:32 1
Sonal napisał/a:

Miałeś firmę (Sp. z o.o., S.A. itp.) czy tylko byłeś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą?
Jak to drugie - o co założę się o milion dolarów - to dopóki żyjesz - ciągle istniejesz - więc i odpowiadasz za swoje długi.
Co oczywiste nie ma czegoś takiego jak "prywatne" konto i "firmowe" - to tylko sztuczny podział.
Ale z tego krótkiego postu wyraźnie widać, że wziąłeś się za działalność nie mając nawet podstawowej wiedzy na zasadzie jakoś to będzie... i nie wyszło... stare powiedzenie: czemuś głupi? Bo biedny. Czemu biedny? Bo głupi się sprawdziło.

Nie mogę Ci odmówić racji.
Nadal jednak zastanawiam się, czy ludzie wpędzani w konieczność prowadzenia działalności gospodarczej (pielęgniarki, dostawcy, listonosze etc.) choć powinni pracować na etacie. Czy też drobni usługodawcy - fryzjer, mechanik, hydraulik - powinni mieć tak szeroką wiedzę na temat prowadzenia działalności gospodarczej i tego jak wyglądają stosunki między przedsiębiorcami.

Doskonale wiesz, że KC, KPC i ogólnie prawo komercyjne nie rozgranicza miedzy przedsiębiorcą fryzjerem i przedsiębiorcą handlującym długami na rynku papierów dłużnych. Dla prawa to takie same podmioty. Tak nie powinno być.
Istnieje silna potrzeba rozszerzenia definicji konsumenta, być może wprowadzenie 3 kategorii w tym dychotomicznym zestawieniu.
Fun fact - taka potrzeba akcentowana jest w literaturze i praktyce od co najmniej 10 lat - politycy nie wiedzą o co kaman.
Dobrze chociaż, że ze 2 tygodnie zmieni się sposób doręczeń pierwszego pisma w sprawie, ale czy to coś poprawi dopiero się zobaczy.
Zgłoś
imperator69 2019-08-08, 12:20 1
Gość, który nie umie czytać ze zrozumieniem mnie poucza. klasyk ...
Zgłoś
m_ivan 2019-08-08, 14:51
Sonal, prosty jesteś i tyle. Serio wjeżdżasz tutaj z artykułami i sądzisz że sympatyczny urzędnik o którym jest mowa się nimi przejmował bo jest profesjonalny/uczciwy/solidny? Zresztą nigdzie nie pisałem że odsetki za zwłokę. Śmieszne. Ale od debili to można wyzywać, jak się samemu jest prostakiem.
Zgłoś
Sonal 2019-08-08, 15:09
m_ivan napisał/a:

Sonal, prosty jesteś i tyle. Serio wjeżdżasz tutaj z artykułami i sądzisz że sympatyczny urzędnik o którym jest mowa się nimi przejmował bo jest profesjonalny/uczciwy/solidny? Zresztą nigdzie nie pisałem że odsetki za zwłokę. Śmieszne. Ale od debili to można wyzywać, jak się samemu jest prostakiem.

Chłopczyku - weź już zamilnij:

m_ivan napisał/a:

Nie zapłaciłem poprawnie odsetek od spóźnionego podatku - 9gr różnicy

Zgłoś
m_ivan 2019-08-08, 16:06
Sonal napisał/a:

Chłopczyku - weź już zamilnij:

He he, czytanie ze zrozumieniem się kłania: zapłaciłem mniej niż powinienem, kropnełem się w obliczeniu odsetek (było ich sporo więcej, podatek był srogi). I co teraz, panie mądry?
Zgłoś
mianas 2019-08-08, 21:18
Zgłoś
mazga50 2019-08-08, 21:28
Zgłoś
whitecik 2019-08-08, 23:36 1
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem