Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
3d print show 2012
haqer • 2013-02-20, 19:26
Temat może stary bo z tamtego roku, ale można zobaczyć co fajnego się drukuje na świecie w 3d. U nas ceny takich drukarek zaczynają się od 7.000 zł.

ale bym drukował
Zgłoś
Konto usunięte 2013-02-21, 14:35
Zapewne wraz z rozwojem i wzrostem popularności, będzie można pobrać z thepiratebay gotowe modele wszystkiego
Zgłoś
faba 2013-02-21, 15:47
za dwa lata za 350zł w media

podpis użytkownika

"Mówisz na mnie pener? To jest moje drugie imię, wydziabane mam na szyi to ty tępy sk🤬ysynie!"
Zgłoś
Konto usunięte 2013-02-21, 22:53
Tak k🤬a, a pierwsze co byśmy wydrukowali, to wielkiego k🤬sa.
Zgłoś
misiekzmarsa 2013-02-22, 13:24
maxvolumePL napisał/a:

Takie techniczne pytanie: Co wchodzi do kartridża? To działa na podobnej zasadzie jak wtryskiwarka PP?

Ukradzione z Wikipedii.

Stosowane materiały

Według twórców tej technologii, do drukowania przestrzennego w zasadzie można zastosować każdy materiał, który uda się sproszkować.
    W praktyce jednak trudność stanowi spojenie proszku. Najczęściej stosowanym materiałem jest gips, ze względu na łatwość spojenia, niski koszt i dostępność. Zastosowanym spoiwem jest woda.

Oprócz gipsu stosuje się także wosk, celulozę, dekstran a także mieszanki tych materiałów ze sobą. Wyroby wykonane z tych materiałów charakteryzują się małą wytrzymałością. Stosuje się je przede wszystkim do wykonywania modeli przyszłych wyrobów.

Innymi wykorzystywanymi materiałami są metale, polimery, ceramika oraz mieszanki tych materiałów ze sobą. Proszek z tych materiałów jednak trudno jest spoić i wymagają one specjalnych spoiw, np.: koloidów. Znalazły one duże zastosowanie przede wszystkim w medycynie, do budowy rusztowań do wzrostu tkanek (ang. scaffolds)
Zgłoś