Główna Poczekalnia (1) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 55 minut temu
🔥 Trzeba było słuchać ojca - teraz popularne

450 funtów za zdjęcie konsoli Xbox One

Zakupy w Internecie są dla wielu osób zdecydowanie wygodniejsze od tych tradycyjnych. Niestety w niektórych przypadkach okazują się jedynie źródłem problemów, o czym przekonał się ostatnio jeden z mieszkańców Wielkiej Brytanii.

19-letni Peter Clatworthy postanowił nabyć konsolę Xbox One. Zamiast udać się jednak do stacjonarnego sklepu zdecydował się na zakup nowego cacka Microsoftu w Internecie. Nie musiał długo szukać, gdyż już po chwili trafił na interesującą go ofertę.

Na wirtualnych półkach sieci eBay wypatrzył interesujące go urządzenie, które w zestawie z grą FIFA 14 oferowane było w cenie 450 funtów. Uiszczając ową kwotę wzbogaconą o dodatkowe 8 funtów za koszty transportu z uśmiechem na twarzy zaczął wyczekiwać kuriera.

Ten dotarł w wyznaczonym terminie, ale problem w tym, że w paczce zamiast konsoli znajdowało się jedynie... jej zdjęcie. Stosowny zapis znalazł się na aukcji i dlatego też kupujący sam jest sobie winien, ponieważ zwyczajnie nie doczytał tego fragmentu.

Cytat:

Peter Clatworthy - "Spojrzałem na profil sprzedawcy i nie było tam nic negatywnego. Kupiłem tam konsolę i wtedy pomyślałem, że to dobry interes. Teraz to oczywiste, że zostałem oszukany."

Sprawa zgłoszona została do eBay'a i okazuje się, że jej finał będzie szczęśliwy dla pechowego nabywcy "konsoli". Przedmiot aukcji umieszczony został bowiem w dziale gier wideo i konsol, a powinien trafić do działu fotografii. Tym sposobem Peter Clatworthy otrzyma zwrot wszystkich swoich pieniędzy.

Morał tej historii powinien być jednak wszystkim znany - czytaj, jeśli nie chcesz zostać oszukany. Gdyby to naprawdę drogie zdjęcie znajdowało się w prawidłowym dla siebie dziale, kupujący mógłby zapomnieć i o konsoli i o swoich pieniądzach.

Źródło
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 0:54
W Polsce do 2 tygodni można zwrócić cokolwiek się na internecie kupiło, więc to by nie przeszło
Zgłoś
frankenstein 2013-12-10, 1:00
eeee tam u nas od dawna na allegro tak robią
Zgłoś
korinogaro 2013-12-10, 1:00 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Hangman108 2013-12-10, 1:18
@Meretrix Z tego co wiem jest to przepis Unijny, a nie Polski, więc dotyczy również Wielkiej Brytanii. Chociaż ciężko stwierdzić jak ma wyglądać jego realizacja, kiedy kupujesz coś od prywatnej osoby, a nie od zarejestrowanej firmy.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 1:38
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
BongMan 2013-12-10, 4:22
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 4:32
Nie wiem czym się tak podniecają autorzy tego artykułu, przecież u nas w kraju to normalka
Zgłoś
Enzo_Gorlomi 2013-12-10, 7:20
łepek wygląda na pierwszy rzut oka jak Messi z okładki
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 7:36
Każdy orze jak może łatwo nie jest
Zgłoś
makabrax 2013-12-10, 10:43 1
Zgłoś
Lysack 2013-12-10, 10:54 1
Szkoda, że mógł anulować transakcję. Jestem jak najbardziej za edukacją debili w ten sposób. A nawet powiem więcej - powinny powstać firmy specjalizujące się w edukacji, poprzez praktyczną naukę czytania ze zrozumieniem.

Amber Gold też jak dla mnie jest organizacją dobra publicznego - w regulaminie było napisane, że jest szansa zysku, ale w przypadku wycofania środków z lokaty traci się bodajże 30 czy tam 50% wkładu. To był dobrze przemyślany biznes - po zebraniu odpowiedniej kasy, zasiać panikę, w której ludzie sami z siebie zaczną zostawiać swoją kasę w obawie przed utratą całości. Gdyby nie interwencja państwa i przymusowe ogłoszenie bankructwa, wszystko mogłoby się zakończyć legalnie i w pełni uczciwie. Ze środków pozostawionych przez "płochliwych" można było spokojnie wypłacić pozostałym spore odsetki rzekomo uzyskane z lokaty w złoto i zamknąć działalność. Płochliwi pluliby sobie w brodę, ale nauczyliby się czytać umowy. Odważniejsi byliby zadowoleni, że udało im się odnotować jakiś tam zysk (np. 10% w skali roku, a że na przykład wpłacili kasę na miesiąc przed zamknięciem działalności, to dostaliby niespełna 1% więcej niż włożyli). A Pan Marcin całą resztę kasy mógłby zostawić dla siebie - po moich wstępnych wyliczeniach (na podstawie kwot podawanych w mediach) wyszło mi, że dla niego zostałoby jakieś 9 baniek
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 10:54
Zgłoś
T0B1 2013-12-10, 10:59 1
Zgłoś
Dolot_93 2013-12-10, 12:56
Zgłoś
dedrex 2013-12-10, 14:07
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem