Beznadziejne jest to prawo, też miałem podobną sytuację, tyle że mój ojciec przyjął spadek i spłacił długi dziadka, a było ich znacznie więcej niż 18 tyś.
Istnieje instytucja odrzucenia spadku. Za niewiedzę trzeba płacić.
Jestem ekspertem.
Jestem ekspertem.

Znając nasze kochane prawo to ten dzieciak pójdzie siedzieć na 5 lat

cóż, pewnie dziaduś wcześniej zapisał im mieszkanie, a teraz nie chcąc tracić kasy na dzieciaka zrzucili. eh...
Niesamowicie poj🤬a opcja z tym dziedziczeniem długów.
podpis użytkownika

Szukają sensacji na siłę.
Nie ma żadnego długu. Rodzice się zrzekli spadku ale zapomnieli, że dziecko też dziedziczy. Żaden geniusz jednak nie napisze w artykule, że dziedziczenie przez osoby małoletnie odbywa się do wysokości długu ( z dobrodziejstwem inwentarza to się nazywa). To się dzieje z automatu więc sensacji nie ma.
Supersracja k🤬a.
Swoją drogą rodzice też debile.
Nie ma żadnego długu. Rodzice się zrzekli spadku ale zapomnieli, że dziecko też dziedziczy. Żaden geniusz jednak nie napisze w artykule, że dziedziczenie przez osoby małoletnie odbywa się do wysokości długu ( z dobrodziejstwem inwentarza to się nazywa). To się dzieje z automatu więc sensacji nie ma.
Supersracja k🤬a.
Swoją drogą rodzice też debile.

Trzeba było przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

A mój k🤬a komornik jak ma ściągnąć dług to nie wie jak sie zabrać do rzeczy, a koleś który mi wisi kasę i mam nakaz sądu ma swoją firmę komputerową, to k🤬y sie do dziecka za c🤬lowatego dziadka. co za ludzie banda k🤬a banda.. K🤬a co za kraj ja p🤬le jaki k🤬a burdel!

@sinus to niestety ty jesteś niedouczony, istnieje prawo które mówi, że jeżeli syn, córka odmówi przyjęcia spadku(długu) automatycznie jest on przypisany na wnuki bez możliwości odmówienia.
Debile, wszędzie debile...
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.