📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 9:44
Beznadziejne jest to prawo, też miałem podobną sytuację, tyle że mój ojciec przyjął spadek i spłacił długi dziadka, a było ich znacznie więcej niż 18 tyś.
Istnieje instytucja odrzucenia spadku. Za niewiedzę trzeba płacić.
Jestem ekspertem.
Jestem ekspertem.
Znając nasze kochane prawo to ten dzieciak pójdzie siedzieć na 5 lat
cóż, pewnie dziaduś wcześniej zapisał im mieszkanie, a teraz nie chcąc tracić kasy na dzieciaka zrzucili. eh...
@sinus to niestety ty jesteś niedouczony, istnieje prawo które mówi, że jeżeli syn, córka odmówi przyjęcia spadku(długu) automatycznie jest on przypisany na wnuki bez możliwości odmówienia.
Debile, wszędzie debile...
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie