Ponieważ ostatnio popularne są zagadki w stylu "kiedy miałem 2 lata, moja siostra była 2x młodsza ode mnie", a mało bawi mnie sprawdzanie inteligencji robotników od łupania kamieni tudzież masażystów z Kielc i okolic, proponuję coś podobnego, ale level hard.
Dla zwycięzców piwo. A jeśli ktoś zbuduje działający napęd wg. mojego pomysłu -- oddam prawa pozwalające opatentować wynalazek.
Z uprzejmymi pozdrowieniami,
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
Będzie młodsza o około 98 lat.
konto usunięte
2013-12-30, 11:18
Zagadka jest nie do rozwiązania, ze względu na złą jednostkę przyspieszenia! (przyspieszenie w m/s)?
badum tss!
niestety "okoń" to nieprawidłowa odpowiedź
rozwiązanie zagadki to:
"czosnek"
A pytanie tak naprawdę brzmiało" "Ile waży kilogram szczupaka?"
Nie uwzględniłeś teorii względności, podczas przemieszczania się statku czas w rożnych miejscach biegnie z inną prędkością, więc podawanie sekund mija się w tej zagadce z celem
inna sprawa... jeżeli ten statek pędzi 1,632 prędkości światła a przyspieszenie ma prawie ziemskie i to błędne, to chłopie zanim by się rozpędził do prędkości 1761340647,936km/h zajeło by to mu około 52840219,41 godzin a co ile czasu by hamował?
konto usunięte
2013-12-30, 11:53
konto usunięte
2013-12-30, 13:45
Odpowiedź jest zawarta w pytaniu
Pyt: Podaj dokładną różnicę wieku...
3 lata, 7 dni, 16 godzin, 5 minut i 12 sekund
mastmc: obliczasz dylatację czasu dla prędkości bliskiej c przekształcając równanie V = s/t? powodzenia
a nie pardon, nie doczytałem
konto usunięte
2013-12-30, 16:12
Eee, ale skoro teoria nie przewiduje poruszania się z prędkością większą niż prędkość światła to jak macie zamiar policzyć dylatację czasu w pojeździe poruszającym się z prędkością większą niż prędkość światła?(Odp: Nie istnieje teoria pozwalająca obliczyć rozwiązanie tego zadania).
konto usunięte
2013-12-30, 17:30
@mastmc
Wiem, że BongMan nie podlega prawom fizyki.
Ale nie wmówisz mi, że Ty nie podlegasz "prawą" ortografii.
konto usunięte
2013-12-30, 18:11
Wydaje mi się że skoro chodzi o różnice biologiczną to jest ona niezmienna dlatego że nie znamy dokładnej zmiany prędkości reakcji chemicznych zachodzących w organizmie więc przyjmujemy ją jako stałą

Zakładając że uruchomisz zegar przy jej wylocie i zatrzymasz przy przylocie to i tak minie te x lat dla ciebie i dla niej wiec przyjmując ciebie jako układ odniesienia wszelakie przemiany zachodzące w organizmie nie zmienią swojej szybkości(nie znalazłem jeszcze żeby to ktoś udowodnił dla prędkości zbliżonych do prędkości światła a ty tu mówisz o tych ponad

)
Dla obiektu poruszającego się z prędkością światła dylatacja czasu jest maksymalna, czyli czas stoi dla owego obiektu w miejscu. Wracając do zadania, nie jest możliwe osiągnięcie prędkości większej niż prędkość światłą, więc zadanie do dupy.