Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Alma - Piwo Sowite
Konto usunięte • 2014-09-04, 15:27
Piwo "Sowite" kupione w markecie Alma w Sopocie dnia 19 sierpnia 2014 pod naklejką z nazwa sowite ma inna naklejkę niemieckiego piwa i inna data ważności...

Zgłoś
thcthc 2014-09-04, 22:59
kto Ci pozwolił wyjść z kuchni!! ktoś mi powie?
Zgłoś
CiałoObce 2014-09-04, 23:10
ta laska ma taki głos zaciągliwy, że mam ochote jej przyj🤬 nie wiedząc jak wygląda
Zgłoś
Konto usunięte 2014-09-04, 23:23 2

@Spiddy

a Ty po teście już, że taki mądry?
Zauważ, że na etykiecie jest data 08.10.14 -czyli PAŹDZIERNIK-którego jeszcze nie było... więc datą produkcji to to nie jest, stąd jest to termin do spożycia.
Zgłoś
Torczek 2014-09-04, 23:24
Aj tam. Po 3-4 dniach ciężkiego rauszu, chlało się na kacu przeterminowane o prawie rok browary z zielonego na osiedlu. O terminie ważności dowiedziałem się w środku nocy od kumpla do którego przyjechało pogotowie, powiedzieli mu że ma wątrobę przypominającą wielkością piłkę do kosza. Najwspanialsze we wszystkim jest to, że mi nic nie było. P🤬lony, za dużo tłustego żarł.

Jak wiadomo, od jednego zepsutego piwa nie mógł mieć próby wątrobowej z dwójka na początku (dokładnie to 238, norma do max 52)

Koniec końców, chłop żyje i nic mu nie dolega. Prawdopodobnie, po wszystkich wojażach alkoholowych wspólnie przeżytych, najbliższy poród swej kucharki będzie odbierał z kliniki aborcyjnej.

Będę na miejscu z tematem na harda.

Bez poważania,
ja.
Zgłoś
Kebes7 2014-09-04, 23:28
Piwo, to piwo, chlej, a nie.. Mam nadzieję, że kręcone w kuchni
Zgłoś
flashineye 2014-09-04, 23:32
bylo tak samo ostatnio z ol shit (oshee) czy czyms takim. Chodzi o to najprawdopodobniej ze narypali tych swoich butelek za duzo i zeby ich nie wyp🤬zielac nakleili nowe banderole i tyle. Piwo ktore chciala to kupila to ze pod etykieta byla inna to juz nie istotne
Zgłoś
Karolian 2014-09-04, 23:32
ale gowno
Zgłoś
FejkKrzysztof 2014-09-04, 23:33 3
Spiddy napisał/a:

@FejkKrzysztof

Tam nie było napisane, że to piwo ma okres do spożycia 12 mc. To był po prostu przykład. Może ma 6 mc i zostało wyprodukowane w kwietniu. Uczcie się czytać ze zrozumieniem, bo gimnazjalny z polaka sam się nie zda.

Ty tak poważnie?
Zgłoś
tomi666666 2014-09-05, 0:01
Pracuję na produkcji spożywczej i mogę coś tam usprawiedliwić.
Przygotowywana do rozlewu np. musztarda nie jest poddawana pasteryzacji co nie wydłuża terminu przydatności do spożycia.
Jest przechowywana w tankach (silosach) aż do momentu "rozlania"
na linii produkcyjnej. Data przydatności takiej musztardy to ok. 7 miesięcy od daty produkcji. Jednak czy ta musztarda zostanie przelana z tanku w słoiki, kubeczki itp. dzisiaj czy też za tydzień lub miesiąc to nie ma znaczenia - data przydatności zawsze będzie 7 miesięcy od daty "produkcji" (rozlewu). A tutaj po prostu przekleili etykietę na ten sam browar i wysłali za granicę
Zgłoś
Konto usunięte 2014-09-05, 1:19
Śliczne dłonie!
Zgłoś
Konto usunięte 2014-09-05, 6:57
argus z lidla lepszy.. te same siki co tyskie czy żywiec a 2 razy tańszy
Zgłoś
cesiek 2014-09-05, 7:12
Prosta sprawa, zrobili za dużo i leżało na magazynie przed końcem daty ważności wzięli do ponownej pasteryzacji i przedłużyli ważność. U nas robią to samo -tajemnicze kropki na dnie puszki, każda to kolejne "odświeżenie". Powszechna i zaakceptowana prawnie praktyka, nawet na wędlinach.
Zgłoś
Konto usunięte 2014-09-05, 8:00 3
@cesiek, nieprawda.. kropki to oznaczenie producenta puszki, a nie przedłużanie ważności... nie rozpowszechniaj takich idiotyzmów, proszę.
Zgłoś
~Angel 2014-09-05, 8:50 1
FejkKrzysztof napisał/a:

Angel napisał/a:

Piwo Sowite - piwo ważone przez Brauerei Rittmayer Hallerndorf z Bawarii dla polskiego dystrybutora.

Różnica daty na etykietach prawdopodobnie wynika z: na oryginalnej etykiecie podana jest data produkcji i okres do spożycia np- 12 mc a na polskiej etykiecie podana jest data przydatności do spożycia

Czyli to piwo zostało wyprodukowane w paździeriku 2014?

Widzisz jak mocno rozwinięta jest niemiecka technologia.

jebłem bubla

podpis użytkownika

Zgłoś
Lysack 2014-09-05, 9:24
Różnica w dacie ważności może wynikać z przepisów prawa.

Niektóre kraje określają termin przydatności do spożycia odgórnie. Nie wiem jak jest w przypadku piwa, ale może się okazać, że na przykład w Niemczech ustawowy termin przydatności do spożycia dla tego typu piwa to pół roku od wyprodukowania, a w Polsce od zabutelkowania.

Na przykład u ruskich wszystkie kosmetyki mają datę ważności 3 lata, a we wszystkich krajach UE są bez daty ważności i można je legalnie sprzedawać nawet jak mają już po 10 lat.

Wystarczy popracować w firmie produkcyjnej, bo w większości z nich powszechne są różne daty ważności na różne rynki.

A to piwo o którym mowa, jeśli będzie przechowywane w dobrych warunkach, będzie dobre i w styczniu 2016
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie