Czego wy nie rozumiecie... To jest stara praktyka stosowana od czasów Imperium Rzymskiego: divide et impera - dziel i rządź. Cała ta wichura w arabowie jest nam (kraje NATO) na ręke.
Odbudowa infrastruktury w Iraku - 187 mld USD płaci Irak
Odbudowa infrastruktury w Libii - 172 mld USD płaci Libia
Jak odjebią Assada to też zaczną odbudowywać Syrie
My mamy taką menalność i myślenie które zatrzymało się gdzieś na roku 1700. Gdy to wystarczyło przywdziać zbroję wsiąść na konia i ruszyć z szablą na wroga. Od setek lat politykę i wojny prowadzi się inaczej ale my wciąż koniki, szabelki, husaria, 1410 i wielki c🤬j w naszej dupie. Polacy się bili gdy wszędzie na świecie się truli, knuli spiski i kombinowali jak władzę przejąć po cichu. Puki waleniem obuchem po pysku można było coś osiągnąć dawaliśmy radę ale później... Rozebrali nam Polskę, dostaliśmy wp🤬l w II WŚ i trafiliśmy spod niemieckiego buta pod rosyjski... i k$@#$ dalej byśmy tam byli gdyby nie zagrania USA i rozpad ZSRR. USA nie pomogło i nie sponsorowało opozycji bo nas kochają ale po to aby osłabić ZSRR... Dziś jesteśmy buforem bezpieczeństwa NATO wcześniej byliśmy buforem bezpieczeństwa ZSRR. Nasze ziemie w razie otwartej wojny będą polem walki obu stron i zapewne pustynią atomową. Dlatego moim zdaniem Polska jest tak bardzo zaangażowana w sytuacje na Ukrainie. Ukraina mogła by stać się takim buforem zamiast Polski przynajmniej w części bo zawsze zostaje Białoruś i Obwód Kalingradzki. To takie moje przemyślenie ale co ja tam mogę wiedzieć specjalistą nie jestę.