Najnowszy film od Man at Arms. W tym odcinku robią bastardowy miecz Jona Snowa z "Gry o tron".
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 7:14
@ajgor_aa
Każdy miecz ćwoku jest obusieczny. Nie ma takiego czegoś dla kultury zachodu jak miecz jednosieczny.
Każdy miecz ćwoku jest obusieczny. Nie ma takiego czegoś dla kultury zachodu jak miecz jednosieczny.
akurat w tym wypadku ,nazwa "bastardowy" pasuje i sądziłem na początku ,że chodzi o odniesienie co do pochodzenie jona ,a tu proszę zaskoczenie ,interesowałem się kiedyś mieczami ,ale określenie bastardwoy na póltoraka słysze po raz 1-szy ;D
I pomyśleć sobie, że taki miecz kilka stuleci temu był wykuwany bez tej całej automatyki i machin... Ale i tak widać tutaj wielki kunszt i pasję kowala. Piwo zdecydowanie, dobra robota.
@Crewloor
Ci kowale mogliby wykuć miecz bez tych maszynek, ale zamiast dajmy takiego tygodnia od fazy zaprojektowania do zbudowania minąłby co najmniej miesiąc.
Ci kowale mogliby wykuć miecz bez tych maszynek, ale zamiast dajmy takiego tygodnia od fazy zaprojektowania do zbudowania minąłby co najmniej miesiąc.
Widzę w komentarzach co niektórych poważne braki edukacji przez gry komputerowe. Jak można nie wiedzieć, co to miecz półtoraręczny "bękart", obrażenia 2k4?
w secie pieknie sie prezentowaly, tylko, ze to byl rare stuff
gość jest mistrzem w swoim fachu. Radzę obejrzeć kilka innych jego dzieł. Mi zaimponował bronią z AC. Coś niesamowitego. Chętnie zobaczyłbym wiedźmiński miecz w jego wykonaniu
Może się mylę, ale w PL mówi się na takie miecze raczej półtorareczne, a bastard to w odniesieniu tylko do mieczy katowskich
@dth
Miecz prosty zawsze jest obusieczny. Nie ma w kulturze łacińskiej czegoś takiego jak miecz jednosieczny.
Pozostałe typy broni które podane są na wiki, mają nazwy własne i żaden historyk militariów nie nazwie ich mieczem.
Pałasz, katana, szabla, sejmitar, dao.
Miecz prosty zawsze jest obusieczny. Nie ma w kulturze łacińskiej czegoś takiego jak miecz jednosieczny.
Pozostałe typy broni które podane są na wiki, mają nazwy własne i żaden historyk militariów nie nazwie ich mieczem.
Pałasz, katana, szabla, sejmitar, dao.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie