Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 26 minut temu
🔥 Peszek - teraz popularne
bloodwar 2012-07-16, 20:36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Eth 2012-07-16, 20:40
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Eliot Imperio 2012-07-16, 21:05
Nie rozumiem tych sporów. Przecież każdy mądry ateista wie, że religie od zawsze służyły do panowania nad ludem : ) Pogroziło się paluszkiem jak byłeś niegrzeczny, że Zeus, Set czy Bóg będzie nie zadowolony z Twoich poczynań i zaczynałeś się bać bo "a co jeśli na prawdę istnieje?"
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-16, 23:03
Jak umrę to zaloguje się na sadisticu i dam znać co jest. Jak nie dam znać to będzie wiadomo, że lipe cisną w kościele
Zgłoś
bingo100 2012-07-16, 23:42 6
Podobała mi się wypowiedź George'a Carlina: 'Jak jest po śmierci - tak samo, jak przed narodzinami'
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-17, 11:33
jak sie szybko pisze to sie roznie pisze

jest pewna roznica jak chodzi o Jackowskiego i reszte, jackowski to szarlatan, ksiegi starego testamentu sa autentyczne i mozna sobie sprawdzić co i jak

ergo jackowskiemu łatwo zarzucic klamstwo i pokazać to na dowodach, skoro tak to zapraszam ateistów do przeliczenia sobie tych dat i zanegowania tej przepowiedni, z doswiadczenia wiem ze nie udało się jeszcze ani jednemu z ktorym dotychczas rozmawiałem

lazdy wykrecil sie sianem czyli nie podał prostego dowodu ze to sciema,

nie potraficie dyskutowac argumentami, podajecie tylko jakies smieszne opinie w stylu leninowskiego- Religia to opium dla mas, służy do kontrolowania tłumu, itp

argumenty - podałem Wam konkrektne liczby to prosze konkretnie pokazać gdzie tu jest pomyłka

nudza mnie dyskusje tego typu bo zwyczajnie nie macie nic do powiedzenia, rzuciem wam rekawice w twarz a dostaje w zamian wykrety
Zgłoś
Eth 2012-07-17, 18:15
@UP

Nadal nie przyswajasz, ze ksiega daniela byla znana kiedy byly pisane ewangelie ?
A zrodla dat to tylko przeliczenie wstecz w oparciu o okreslony dzien ichniego miesiaca podanego w ewangeliach (ktore swoja droga sie na sobie opieraja - wczesniej pisane mialy wplyw na te pozniej pisane).
Z tego powodu zadne obliczanie dat i potwierdzanie przepowiedni nie ma oparcia w rzeczywistosci, ludzie lubia zmyslac (zawsze tak bylo i bedzie), wiec dlaczego by nie odniesc sie do dat ze starej przepowiedni kiedy piszemy o kims dla nas wyjatkowym ?
Kazdy tekst nadal pozostaje tekstem - dopiero wiele tekstow mowiacych o takiej dacie lub wiele dowodow z roznych zrodel mogloby stanowic o prawdziwosci.
Daty tej nie potwierdza tez zacmienie slonca, ktore mialo byc podczas smierci JC - bo wtedy go nie bylo (czyt. ksiezyc -> slonce), oczywiscie moglo to byc magiczne zacmienie.

Rozumiesz, czy nie ?
Masz podane wprost, bez wykrecania sie, dlaczego tak trudno to potraktowac jako faktyczny dowod.
Zeby taka mozliwosc byla, ksiega daniela musialaby byc wtedy nieznana, a byla znana - zapewne tez Jezusowi.
Tak samo jest kwestia jeszcze blednych (lub tez wygodnych) tlumaczen, przepisywan (ot np. cala sprawa z 616->666), w Qumran nie znaleziono starych rekopisow tego proroctwa, tylko innych czesci ksiegi daniela, a z jakiego roku pochodza pelne fragmenty tej przepowiedni ?
Bo ja tylko wiem, ze byly przetlumaczone w pierszym wieku naszej ery na lacine i wlasnie na tym tlumaczeniu sie opiera wiekszosc tego na co sie powolujesz.
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-17, 18:46
Eth napisał/a:

@UP

Nadal nie przyswajasz, ze ksiega daniela byla znana kiedy byly pisane ewangelie ?
A zrodla dat to tylko przeliczenie wstecz w oparciu o okreslony dzien ichniego miesiaca podanego w ewangeliach (ktore swoja droga sie na sobie opieraja - wczesniej pisane mialy wplyw na te pozniej pisane).
Z tego powodu zadne obliczanie dat i potwierdzanie przepowiedni nie ma oparcia w rzeczywistosci, ludzie lubia zmyslac (zawsze tak bylo i bedzie), wiec dlaczego by nie odniesc sie do dat ze starej przepowiedni kiedy piszemy o kims dla nas wyjatkowym ?
Kazdy tekst nadal pozostaje tekstem - dopiero wiele tekstow mowiacych o takiej dacie lub wiele dowodow z roznych zrodel mogloby stanowic o prawdziwosci.
Daty tej nie potwierdza tez zacmienie slonca, ktore mialo byc podczas smierci JC - bo wtedy go nie bylo (czyt. ksiezyc -> slonce), oczywiscie moglo to byc magiczne zacmienie.

Rozumiesz, czy nie ?

Kpisz sobie czy o zdrowie pytasz? Niby że ktos tak dobrze liczył i wyliczył sobie- wjade tego i tego dnia? a po co? skoro ten fakt nie był znany do połowy 19 wieku? logika wyklucza sens takiego zachowania, skąd zreszta mogli o tym wiedzieć, znajomosc dat historycznych w tamtych czasach byla znikoma

Zle czytasz Biblie, tam nie ma mowy o zacmieniu słońca tylko nieba a to duza roznica, niekoniecznie było to zacmienie słońca, mogły np byc bardzo grube chmury albo cos w stylu szkwału,

poza tym sprawdz sobie daty zacmień ksiezyca na Jerozolimą i porównaj je z datą smierci Jezusa, akurat tu sie co do dnia zgadza
Zgłoś
Eth 2012-07-17, 19:02
Zacmienie ksiezyca nie bylo wtedy widoczne o tej godzine w tym rejonie swiata, to jest tak jak powolywanie sie na burze, ktora byla w innym miejscu na swiecie.
I nie - nikt nie wyliczyl sobie wjade tego i tego dnia, skoro przepowiednia o 70 tygodniach odnosi sie do lat.
Mowi w jakim roku, a na tyle to potrafili juz liczyc - tak wiec i wraca logika.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem