Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 20 minut temu
Biblia
konto usunięte • 2013-11-28, 10:57
Są dwie rzeczy na jakie Biblia jest dowodem:

-kilka tysięcy lat temu umiano pisać
-ludzka głupota nie zna granic
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
sidian 2013-11-30, 13:07 1
korpin napisał/a:

up @sidian

Biblia jest stekiem mało oryginalnych legend i teorii na temat otaczającego nas świata, na które mogli wpaść ludzie mieszkający w namiotach jakieś 1700-1900 lat temu.

Ale to jakaś pomyłka czy ty tak na serio? Cyferki ci się nie pomyliły aby?

Pierwsze ewangelie, według różnych teorii, powstały do końca pierwszego wieku po Chrystusie, czyli, jeśli mnie wymęczony mózg nie myli, jakieś 1900 lat temu. Z małym hakiem. W późniejszym okresie teksty podlegały wielu zmianom, szczególnie do czasu Synodu Kartagińskiego (kiedy to uznano kanon biblii) w gruncie rzeczy w składzie bardzo podobny do zebranego wcześniej Fragmentu Muratoriego.

Czyli, jak wspomniałem, biblia powstała w latach 70-354. Podałem niedokładne wyliczenie, ale waliłem z głowy, dopiero teraz pododawałem daty .

tomysz1111 napisał/a:

biblia to idiotyzmy a mity greckie to pewnie z zapartym tchem czytałeś.

Dokładnie tak samo, jak z zapartym tchem czytałem biblię. Literacko jest to bardzo interesujące dzieło. Niestety wyrosła na tym religia. Tak na marginesie nie jest to chrześcijaństwo, a przynajmniej nie powinno mieć prawa używać tej nazwy po soborze apostolskim.
Zgłoś
Z0mbi3 2013-11-30, 14:26
Tak ogólnie jestem... katolikiem? Ale trochę inaczej to interpretuje. Koleżanka zawsze chce mi przegadać, że Bóg istnieje i się nami interesuje itd. itp. że trzeba się smucić, chodzić do kościoła. Ale to jest bez sensu. Boga można przecież czcić na własny sposób, można modlić się po swojemu a nie gadać klepanki i myśleć, że przez to zostanie się zbawionym, a z tego co mi wiadomo, przecież Bóg jest wszędzie i słucha każdej naszej myśli. To dlaczego do cholery trzeba chodzić do kościoła bo inaczej modlitwa nie ważna. (przekonanie mojego księdza) A jeszcze jedna rzecz mnie interesuje. Jakim cudem można wierzyć, że księża mordujący za to, że dziewczyna jest ruda i uważano ją za czarownice nie mogli zmienić na własną korzyść Biblii?
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-01, 17:22
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
sidian 2013-12-02, 0:18 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-02, 2:24
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem