Do antyromskich wystąpień doszło w kilku miastach Czech. Jak poinformowały władze, najwięcej prawicowych ekstremistów demonstrowało w Ostrawie. Podczas starć z policją zatrzymano tam około 60 demonstrantów.
W Ostrawie, na północnym wschodzie kraju, demonstrowało około tysiąca prawicowych radykałów.
Demonstranci zeszli z wyznaczonej przez władze trasy. Zachowywali się agresywnie, atakując werbalnie Romów, którzy z dachów i okien swych mieszkań obserwowali marsz. Gdy ekstremiści zaczęli niszczyć mienie publiczne oraz rzucać w policjantów kamieniami, cegłami i butelkami, demonstrację rozpędziły specjalne jednostki czeskiej policji, używając m.in. gazu łzawiącego i pałek.
Do antyromskich demonstracji, choć znacznie mniejszych i spokojniejszych niż w Ostrawie, doszło także w kilku innych miastach, m.in. w Czeskich Budziejowicach, Brnie, Pilznie, Varnsdorfie, Jiczinie i Duchcowie.
W Czechach mieszka ponad 200 tysięcy Romów. W latach 2008-2012 Europejskie Centrum Praw Romów odnotowało 47 rasistowskich ataków na mniejszość romską. Zginęło 5 osób a 22 zostały ranne.
s................v
2013-08-25, 13:09
I sami widzicie kto inny ruszy dupe jak nie kibice. Mam nadzieję że kiedyś będzie jakiś pospolity ruch w polsce ale napewno nie zobaczymy tam pedałów w rurkach.
Ore Ore ale draka ja p🤬le
a................k
2013-08-25, 13:25
Cygan z dużej litery ?
dziwnie wygląda
S................i
2013-08-25, 13:25
Wszystko zajebiście, ale przez ten ich język ostatni filmik jak komedia
m................e
2013-08-25, 13:35
cyganie to zaraza. Mieszkam w Portugalii i tutaj stanowią takie samo zagrożenie, jak w Polsce czy każdym innym cywilizowanym kraju. Wczoraj budynek, który stoi 10 metrów od mojego bloku spłonął doszczętnie, bo stał pusty, więc "zaraza" się tam osiedliła i (sic!) rozpalili sobie ognisko w domu. Dom, jak to w starym centrum miasta, stary, na drewnianej konstrukcji, płonął jak zapałka. 4 zastępy straży dogaszały pożar przez kilka godzin, cyganie uciekli, a policja pomimo wielkiego oburzenia mieszkańców okolicy (w tym też mojego), zabezpieczyła teren taśmą i sobie pojechała. Nawet nie spisali zeznań świadków (sam widziałem tych, co to się tam osiedlili). Dach mojego bloku jak i innych pozostałych niemal spłonął, ale dzięki strażakom, którym należy się krata zimnego browara, zniszczeniu uległ tylko pustostan (swoją drogą ponadstuletni, pięknie zdobiony budynek) oraz moje pranie, które akurat suszyło się na tarasie. Mam film ze zdarzenia, jeśli lewactwo uważa historię za zmyśloną. Co prawda cyganie już uciekli, kiedy zacząłem kręcić, ale ratowanie auta przed pożarem było dla mnie ważniejsze niż kręcenie filmu od samego początku. Na nich nawet splunąć to zbyt wzniosłe traktowanie.
P.S. Wiem, wiem, zdania nie rozpoczyna się małą literą, ale tak ich nie szanuję, że nawet język polski jestem w stanie wykrzywić, żeby im tylko nie oddać cześci zarezerwowanej ludziom.
Właśnie. Tylko na kibiców możemy liczyć w kwestii rozkręcenia zadymy. Potrzebny im tylko pretekst lub nie broniona kordonem Policji stacja benzynowa
"czekamy na Poaków" Więcej błędów się nie dało zrobić w jednym poście?
b................w
2013-08-25, 14:00
Wszystko ok, tylko po co powtarzasz za mediami tych poprawnych politycznie określeń: prawicowi ekstremiści, prawicowi radykałowie, rasistowskie ataki. To jest papka, którą karmią bandę lemingów. Te protesty są tylko głosem rozsądku "normalnego" społeczeństwa. I niczym więcej. Trzeba skończyć z polityką wspierania patalogii i pasożytów, ich bezkarności.
6................6
2013-08-25, 14:01
W Polsce też ich biją, tylko media mają ważniejsze sprawy na głowie niż te j🤬e brudasy.
O obitych cygańskich ryjach mówi się tylko jak ktoś zginie, albo nie ma innego tematu. To taki nieprzyjemny dla nosa wypełniacz miejsca.
Jak dla mnie to dobrze, jakby zaczęli nagłaśniać nap🤬lanie gruzów to jeszcze ktoś by się tym zainteresował, a tak, hulaj dusza panie, lej i zapomnij.
c................h
2013-08-25, 14:09
No liczę i liczę i wychodzi mi, że to o jakieś 199 953 ataki za mało
@up Hrodgar cyganie nie mają i nigdy nie mieli swojego kraju

co najwyżej Gruzowe stany zjednoczone
Będzie k🤬a tak, że w Czechach się obudzą i przepędzą tą cygańską hołotę a u nas, nasz wspaniało-myślny rząd przyjmie ich w swoje ramiona i potem u nas będą. K🤬a jego mać.
m................m
2013-08-25, 14:23
HaSz23 napisał/a:
teraz czekamy na Poaków
Nie rozumiem, co do tego mają ludzie z Parafialnego Oddziału Akcji Katolickiej.
m................9
2013-08-25, 14:40
Wszystko ładnie pięknie, ale po kiego c🤬ja zaczęli rozp🤬alać mienie publiczne?