Wiadomo co z nimi zrobić
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:20
O_Co_Ci_Chodzi napisał/a:
A jak w Polsce się głównie produkuje prąd?
Elektrownie węglowe. I tak powinno zostać, dlatego, że mamy go bardzo dużo, a Unia narzuca nam zakazy mające go ograniczyć, w imię ekologi ? Bzdura w imię kasy bo chcą nas zmusić abyśmy kupowali inną energię od nich, zamiast mieć "za darmo" naszą własną, czyli węgiel. I tak przez unię mamy teraz najniższe pozyskiwanie energi z węgla.. w ogóle. bo wychodzi z tego co pamiętam 86% a nigdy nie zeszło z 90% i zawsze było w okolicach 99%.
Psilocke napisał/a:
Dla średniej chałupy wliczając straty na mostkach, to tak żeby noc pociągnęło spokojnie, jakies 180 akumulatorów.
Oj bzdura kolego.. 180 akumulatorów samochodowych aby zasilić mieszkanie ?
To co to za mieszkanie ? Jeden akumulator spokojnie da 250W.
Lodówka bierze 100, przeciętny komputer z monitorem około 150, telewizor do 50, oświetlenie do 50w. To masz 350W, dodać jakieś modemy radiobudziki, to spokojnie 3 akumulatory by wystarczyły, nawet i na odkurzacz czy pralkę. Kwestia jest tego typu aby to było stale ładowane, bo inaczej po paru h padną.
Dobro natury leży mi na sercu, ale czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego te osły zajmują się ociepleniem, a nie np. zanieczyszczaniem środowiska, wycinaniem lasów tropikalnych , rabunkową "racjonalną gospodarką leśną" w Polsce itp.?
Przecież cały holocen polega na tym, że na przemian jest epoka lodowcowa i ocieplenie, teraz jest schyłkowy okres ocieplenia- 500 lat temu było znacznie cieplej. Co z tego, że stopnieje nieco arktyka, jak to w Bełchatowie teraz wyświetlali skoro tak się z naturalnych przyczyn działo wielokrotnie?
Dodatkowo mam pytanie- jak jest produkowana energia, którą ładowane są elektryczne autka?
)
Przecież cały holocen polega na tym, że na przemian jest epoka lodowcowa i ocieplenie, teraz jest schyłkowy okres ocieplenia- 500 lat temu było znacznie cieplej. Co z tego, że stopnieje nieco arktyka, jak to w Bełchatowie teraz wyświetlali skoro tak się z naturalnych przyczyn działo wielokrotnie?
Dodatkowo mam pytanie- jak jest produkowana energia, którą ładowane są elektryczne autka?
A akurat z polowaniami w Afryce to zaszalał, niezła bzdura. Pewnie lubi postrzelać po prostu i ma ból dupy.
karolina91 napisał/a:
Nie do końca. Jest coś takiego jak prąd przemienn i stały. Prądu przemiennego w żaden sposób nie przechowujemy, możemy go jedynie zamienić na inny rodzaj energii żeby ją przechować. Baterie magazynują tylko prąd stały.
Prądu stałego też nie przechowujemy w bateriach. W bateriach energia elektryczna zamieniana jest na energię chemiczną. Adekwatnie dla prądu przemiennego w elektrowniach szczytowo pompowych energia elektryczna zamieniana jest na potencjalną słupa wody nad turbiną. Jedynym miejscem w którym energia elektryczna jest przechowywana są kondensatory. Niestety mają one swoje wady jak np. spadające napięcie wraz z rozładowywaniem, więc potrzeba drogich peryferiów - co z kolei powoduje, że to nieopłacalny względem akumulatorów biznes jak na razie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie