Główna Poczekalnia (3) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:07

Tegoroczny Marsz Niepodległości ma chronić Straż Marszu - 500 narodowców przećwiczonych przez byłych żołnierzy GROM i Legii Cudzoziemskiej - informuje "Gazeta Wyborcza".

Jak przypomina "Gazeta Wyborcza", już w zeszłym roku Straż pełniła taką funkcję, ale wtedy tworzyły ją dość przypadkowe osoby, które szybko "traciły zimną krew" wobec napierających tłumów i policji. Stąd decyzja narodowców, by ją przeszkolić.

Strażników przygotowują wolontariusze, m.in. ponoć byli żołnierze - stwierdza gazeta. Jak zapewniają organizatorzy, Straż ma wyłącznie chronić uczestników Marszu i wyłapywać z tłumu policjantów po cywilu.

Stowarzyszenie "Marsz Niepodległości" zgłosiło w poniedziałek do stołecznego ratusza zgromadzenie publiczne na 11 listopada, dzień Narodowego Święta Niepodległości. We wniosku wskazano, że manifestacja zgromadzi 50 tys. osób. Organizatorzy na razie nie ujawniają trasy marszu.

- Zgłosiliśmy manifestację na 50 tysięcy osób. 11 listopada zapraszamy do Warszawy wszystkich patriotów na największy, centralny, Marsz Niepodległości - powiedział dziennikarzom prezes stowarzyszenia "Marsz Niepodległości" Witold Tumanowicz.

Dopytywany o szczegóły, Tumanowicz podkreślił, że na trasie przemarszu nie ma okolic Stadionu Narodowego; będzie to główne miejsce obrad organizowanego przez ONZ szczytu klimatycznego, w którym mają uczestniczyć przedstawiciele około 190 państw, a który rozpocznie się właśnie 11 listopada.

11 listopada 2012 r. niedługo po rozpoczęciu Marszu Niepodległości doszło do burd w centrum Warszawy. W stronę zabezpieczających demonstrację funkcjonariuszy rzucano m.in. kamieniami i kostką brukową. Policja użyła broni gładkolufowej oraz gazu pieprzowego. Po zajściach na komisariaty doprowadzono 176 osób, z których 21 zatrzymano. Rannych zostało 22 policjantów, w tym trzech trafiło do szpitala.

Pogotowie udzieliło pomocy 16 innym osobom, sześć z nich trafiło do szpitali. Swoje straty policja wyceniła na ok. 64 tys. zł (m.in. osiem uszkodzonych radiowozów), z kolei według stołecznego ratusza straty w mieniu komunalnym wyniosły 20 tys. zł, a kolejne 30 tys. zł kosztowało sprzątanie ulic.

Żródło: znalezione na fb, zaj🤬e w całości z wp
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-10-18, 13:16
Jack Daniel's napisał/a:

@mateyrox, nie znasz mnie, a osądzasz. Nie tędy droga
Szedłem z biało-czerwoną, ale jeśli Twoimi barwami jest tęcza, to nie pogadamy. Gdyby jeszcze tylko się do mnie doczepili, to ok. Ale narzeczoną nękać? Może mi wmówisz, że sobie płeć zmieniła?

Patrz, chyba Cię znalazłem z tą flagą.

Musieliśmy być na innych marszach, bo jedyna zadyma była przez chwile przy ataku policji. Jak się do nich rzucałeś to się nie dziw.
Poza tym, plączesz się w zeznaniach. Ciekawe co dopiszesz do historii po mojej wypowiedzi?
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 13:48 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 14:03 7
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 14:03 1
Polska to bogaty kraj. Miliardy topimy na piłkę w którą nie potrafimy grać, a w dzień niepodległości demolujemy stolicę. A co... zapłacimy z podatków, niech zniszczą kilka witryn, samochodów obywateli, niech warszawiacy mają ciężko. W końcu jest święto, wszechpolacy muszą świętować.
A niech tych wszystkich pseudopolaków szlag trafi! Inwazja kosmitów, bibladenada, cokolwiek.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 14:10
Tak komentując kwestię merytoryczne. Rozumiem, że bardzo elitarnie brzmi, gdy szkoli kogoś były operator jednostek specjalnych lub ex-żołnierz legendarnej Legii Cudzoziemskiej, ale w jakim zakresie to szkolenie zostało wykonane? W sztukach walki (to mogli wziąć ludzi, którzy się w tym temacie siedzą na stałe), a może ma to być taktyka walki w terenie zurbaniowanym, albo szkolenie z zakresu prowadzenia obserwacji?
Wiem, że bycie ex-specopsem to lans i elitaryzm, ale ci ludzie nie są alfą i omegą, i w nie każdej dziedzinie mają odpowiednią wiedzę - np. w kwestiach ochrony osobistej/tłumu. Ta gloryfikacja prowadzi do tego, że stale pojawiają sę w mediach ludzi tacy jak jak Dziewulski lub Polko i wypowiadają się jak "znawcy" w każdym temacie o zagrożeniach.

Tak btw jak oni widzą "wyłapywanie policjantów w cywilu"? Podjedzie jelcz i będą zaobrączkowanych policjantów ładować na pakę i wywozić do lasu? Czy może rozbiorą ich, podpalą i wywieszą na moście (jak Blackwatersów w Iraku)?
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 14:56
nic tylko kupić od groma chipsów, piwa, odkurzyć zestaw kina domowego, podkręcić głośniki na 20%, zasiąść wygodnie w fotelu, ustawić jakąś transmisję live a jak nic takiego nie będzie, to jakiś szybko aktualizujący dane kanał z wiadomościami ze "stolycy" i patrzeć, jak państwowe święto próbuje być zawłaszczane to przez prawą a to przez lewą stronę mocy. choćby im tę straż szkolił sam Napoleon Bonaparte, jak nic będą mniejsze lub większe zadymy. 50K ludzi, to śmiech na sali. Ostatnio z trudem dobili do 15K (część źródeł podaje 12K). Tak czy owak, 11 lis zapowiada się ciekawie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 15:03
Zgłoś
!Timon 2013-10-18, 15:07
Coś się dzieje. Po cichu liczę, że stolica zapłonie po tych obchodach - może ktoś pójdzie po rozum do głowy?
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 15:44 3
Byłem na marszu i z bliska widziałem na dworcu centralnym gości w dresach z kapturami, niektórych w kominiarkach, stojących często tuż obok policji. Następnie jak zaczęła się zadyma tak samo ubrani goście przeciskali się do przodu przez tłum jak zwierzęta widzące ofiarę. Jakiś czas później policja "prewencyjnie" zaczęła rzucać puszkami z gazem pieprzowym w ludzi dziesiątki metrów od jakichkolwiek zajść zamiast skuć tych "walecznych". To było jednak za słabe wykroczenie z ich strony i policja tak na wszelki wypadek wypaliła salwę w pierwszy szereg maszerujących tylko dlatego, że dali się wycofać (sic!) tym, którzy ich atakowali (po co ich łapać jak można rzucać gazem w studentki obok których maszerowałem). Ostatecznie marsz był bardzo dobrym doświadczeniem, jedyne negatywne skojarzenie jest związane z nieudolną, agresywną i negatywnie nastawioną policją, która rzuciła mi pod nogi gaz chociaż byłem 100m od frontu i nikogo agresywnego w pobliżu nie widziałem.

Wszyscy na Marsz! Pozdrawiam
Zgłoś
milosciprzyjazn 2013-10-18, 16:36
Zgłoś
Jack Daniel's 2013-10-18, 17:32
Zgłoś
vassili 2013-10-18, 17:35
jabolowy-jazzman napisał/a:

nic tylko kupić od groma chipsów, piwa, odkurzyć zestaw kina domowego, podkręcić głośniki na 20%, zasiąść wygodnie w fotelu, ustawić jakąś transmisję live a jak nic takiego nie będzie, to jakiś szybko aktualizujący dane kanał z wiadomościami ze "stolycy" i patrzeć, jak państwowe święto próbuje być zawłaszczane to przez prawą a to przez lewą stronę mocy. choćby im tę straż szkolił sam Napoleon Bonaparte, jak nic będą mniejsze lub większe zadymy. 50K ludzi, to śmiech na sali. Ostatnio z trudem dobili do 15K (część źródeł podaje 12K). Tak czy owak, 11 lis zapowiada się ciekawie.

Z roku na rok jest coraz więcej ludzi. Dziwne, że służby porządkowe mówiły o 25 tysiącach, a niektóre media 50 tysięcy wzwyż.
Twoje dane są z dupy wzięte. Chyba dosłownie.
Zgłoś
maddog77 2013-10-18, 19:34
Zgłoś
tranzystor 2013-10-18, 20:15 1
premium122 napisał/a:

...Za to byl komunizm ...

Komunizmu tutaj nigdy nie było, więc jak chcesz się wypowiadać autorytatywnie, to się upewnij. W przeciwnym razie zrobisz wrażenie jedynie na gimbuskach, stąd dostałeś tyle piw. Właśnie temu ma służyć dzisiejszy totalny brak nauczania w "szkołach", w tym również historii.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-18, 21:17
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem