Główna Poczekalnia (2) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 39 minut temu
Caritas, WOŚP i inne
konto usunięte • 2020-01-12, 10:15
Jest wielka orkiestra Owsiaka, chcialbym przypomniec drugą stronę medalu. Jezdzilem na woodstock zeby mi ktos nie zarzucił ze jestem stronniczy. Nie jestem PISowcem ani Powcem. Wydaje mi sie ze jestem obiektywny. Nie wplacilem nigdy ani zł na żadną fundację.Uwazam ze każda fundacja, stowarzyszenie itd nie sluzy głównie ludziom a interesom pewnych osób. Nie ma znaczenia czy jest to fundacja katolicka czy nie.Tam gdzie jest duza forsa tam sa defraudacje i przekrety. Na biednych, niepelnosprawnych, starszych, chorych sie dobrze zarabia. Wiem to z bezpośrednich źródeł i od osob które starały sie o takową pomoc. Dlatego Lepiej wpłacić komuś bezpośrednio na konto lub dac do ręki niz wspierać te twory.

www.money.pl/gospodarka/szemrane-interesy-w-caritas-polska-sprawe-bada-episkopat-6429989831612545a.html%3famp=1

kontrowersje.net/oszust_owsiak_i_jego_kolorowe_rozliczenia_gdzie_jest_...
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
ServerusSnake 2020-01-12, 13:30
Co za pajac, pewnie ksiądz ci kropidła nie dał po kolędzie i pierdzielisz teraz jakieś farmazony Idź się lecz

muflonpl napisał/a:

Co mnie obchodzi usa? To ze w usa jest multi kulti w Polsce tez ma byc?

Ale ty idiota jesteś , idź z tym syfem z sadola bo szkoda nerwów na takich idiotów.
Zgłoś
konto usunięte 2020-01-12, 13:35
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
madufo 2020-01-12, 13:46 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kretowicz14 2020-01-12, 13:48 2
Zgłoś
hanney 2020-01-12, 13:50 4
A ja wam powiem jak to wygląda ze strony lekarzy i dyrektorów szpitali. Na początku jest hype, a potem bida. Dlaczego? Bo sprzęt nie jest przekazywany na własność, a wynajmowany po spełnieniu umowy (żeby dyrektor nie sprzedał sprzętu) która czasem powoduje, iż trzeba go oddać - np. tak jak karetkę dla gówniaków w pewnym Krakowskim szpitalu, która była wykorzystywana do transportu dorosłych, a nie dzieci (bo brakowało dziecięcych pacjentów wymagających transportu akurat tak specjalistyczną karetką). Wszyscy jarają się, że mają super nowoczesny sprzęt do użytku, ale większości szpitali nie stać na użytkowanie owego sprzętu, bo takowy wymaga wykwalifikowanego personelu, który odpowiednio kosztuje (bo kursy nie są darmowe, tak jak ich stawka godzinowa) - co stymuluje rozwój zadłużenia szpitali, bo przecież nie oddadzą sprzętu, nie? Nie oddają, po prostu go nie używają, bo po co, skoro kosztem 10-20% czułości, swoistości, precyzji i in. mogą wykonać to samo 20-95% taniej., a to znaczy, że mogą wykonać o X więcej procedur, bo przecież NFZ nagle im nie zwiększy kontraktu.. Najwięcej pożytku robi WOŚP kupując sprzęt pierwszej potrzeby dla szpitali, np. rękawiczki, gazy, strzykawki, igły itp., a nie super nowoczesny respirator dla 5 miesięcznego dzieciaczka - w sensie zwiększa on szanse na przeżycie dziecka, ale jednocześnie odbiera fundusze na pozostałe procedury (a za dzień obsługi respiratora można by wykonać kilka CT).

Reasumując: WOŚP
+ zwiększa skuteczność wysokospecjalistycznych terapii do poziomu światowego
+ odciąża częściowo pewne szpitale
- jest gwoździem do trumny niektórych szpitali - tych źle zarządzanych lub wielospecjalistycznych (przez koszt procedur)
- zmniejsza dostępność niektórych procedur dla pacjentów
- wynajmuje sprzęt, który nie jest często wykorzystywany (albo jest inaczej wykorzystywany)
- powoduje złudne poczucie dyrektorów szpitali, iż nie muszą bardziej optymalizować wydatków, bo przecież "WOŚP" i tak im kupi - serio

Co ja o tym myślę?
Przynajmniej coś robią, choć hype jest dosyć nieuzasadniony.
Zgłoś
martils 2020-01-12, 13:51 4
Zgłoś
~Velture 2020-01-12, 13:55 2

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
Wełzew 2020-01-12, 13:57
To takie Lotto tylko prosić się trzeba by debile płacili. Jeżeli twoje dziecko zachoruje to bądź pewien ,że sprzęt ten nie będzie wolny dziękuję dobranoc.
Zgłoś
orwell14 2020-01-12, 13:59 5
Zgłoś
Karboksylator 2020-01-12, 14:01 4
mnie koło wacka zwisają fundacje. to, że Owsiak kupuje sprzęt, to nie znaczy, że daje go szpitalom. on go im wypożycza, po drugie, sprzęt kupuje za pieniądze społeczne, jest tylko pośrednikiem. Jednakże mam to gdzieś czy on na coś zbiera, czy nie.

rozliczenie takich fundacji powinno być transparentne. jeśli nie jest, to fundacja powinna być zamykana.
tak samo leję na caritas i inne.
Jedyną jaką uważam za wartą polecenia i sponsorowania to fundacja Ewy Kasprzyk.
Zgłoś
konto usunięte 2020-01-12, 14:05 2
Zgłoś
Holy_Diver_1982 2020-01-12, 14:09 2
Zgłoś
lord_kilburn 2020-01-12, 14:15
Ja mam trójkę dzieci i każde korzystało z sprzętu z naklejką WOŚP . Pełne rozliczenie jest na ich stronie. Pieniądze zebrane w tym roku będą wydane za dwa lata .Przez ten czas leżą one na koncie i pracują. W tym roku będzie wypłacone z odsetek przeszło 2mln zł. Z tych pieniędzy jest organizowany woodstock i inne akcje , ale głównie woodstock. Jeżdżą na tą imprezę normalni ludzie i zdarzają się debile jak na każdej imprezie . Dorabiałem na studiach w ochronie, i pracowałem na największych imprezach w Polsce . Na woodstock’u niestety też (na ogródkach piwnych). I niestety na zwykłej imprezie zdarza się debil 1 na 200 osób a w Kostrzynie 1 na 20 .
Czy mi to przeszkadza nie bo tam nie jeżdżę . Czy przeszkadza mi ,że idą na tą imprezę pieniądze które mogły być również przeznaczone na pomoc? Jeżeli face stworzył coś takiego i pomaga ludziom przede wszystkim dzieciom w namacalny sposób to niech se ma tą imprezę bo nikt inny nie nie zrobił to co on nawet w małym ułamku. Nie mieszka w willi nie jeździ samochodem za pół bańki.
Zgłoś
Pankracy 2020-01-12, 14:15 2
bumilka napisał/a:

Nawet jak zginie 20 mln zl a sprzęt który kupią za resztę kasy i podłącza do Twojej chorej córki to pamiętaj, koniecznie i szybko wyciągnij wtyczkę z gniazdka!

Widze ze Argument na "chorom corke " z każdego twardziela zrobi mięczaka ,nawet na sadolu .
Zgłoś
hello_world 2020-01-12, 14:23 5
bumilka napisał/a:

Nawet jak zginie 20 mln zl a sprzęt który kupią za resztę kasy i podłącza do Twojej chorej córki to pamiętaj, koniecznie i szybko wyciągnij wtyczkę z gniazdka!

Nawet jak ukradną z OFE resztę pieniędzy, ale dadzą Twojej córce 500+, pamiętaj aby głosować na PiS!

Takie gadanie jest hipokryzją, daję na fundację a oni sobie w kieszeń. Owsiak powinien siedzieć za takie coś jako prezes
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem