konto usunięte
2015-03-15, 13:59
W Europie i USA też tak można było. Empire State powstał w 15 miesięcy. Ma 102 piętra czyli 4 dni na piętro z wykończeniem i oddaniem do użytku. A potem przyszedł socjalizm...
@iamthelaw
Raczej wątpię, Chiny prowadzą teraz politykę sprowadzania swoich obywateli zza granicy, oferując proste prawo i ogromne możliwości produkcyjne. Chińczycy niekiedy wracają z wiedzą i doświadczeniem + funduszami z innych krajów i otwierają w Chinach firmy.
@Policeman
www.chiny-info.pl/chiny/ile-srednio-zarabia-chinczyk-po-studiach/
Wg statystyk przeprowadzonych w 2012 r. w niektórych miastach średnia płaca jest wyższa niż 2000 zł, czyli więcej niż w Polsce, co do kosztów w poszczególnych miastach odsyłam do:
www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=China&displayCurrency=EUR
To o czym mowiłeś nazywa się siłą nabywczą pieniądza... Jako przykład podam, że obiad w drogiej chińskiej restauracji kosztuje 3,5E, a w polskiej ok 20E. Przy średnich zarobkach większych 2x od chińskich i produktach 5-7 razy droższych od chińskich sami sobie wywnioskujcie kto ZAPIER**LA na tę miskę ryżu!
@Policeman
Wystarczy też popatrzyć na rzeczy np. buty. Jak dostałem swoje pierwsze, jakieś 10 lat temu, Nike'i to były produkowane w Chinach. Ostatnio kupiłem sobie AF1 i te już są produkowane w Wietnamie, bo Chińczykowi trzeba więcej zapłacić. Tak samo ubrania kilka lat temu baggy jeansy, które miałem były produkowane w Chinach, dziś są robione w Polsce, bo już się nie opłaca ich produkować tam i sprowadzać do nas.
@mali118
Z tego co się orientuję byli wykonawcami, są jeszcze podwykonawcy, a ci byli od nas, czyli czy się stoi czy się leży 2 patyki się należy.