Główna Poczekalnia Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:16
Choinka i ateiści
konto usunięte • 2013-12-08, 16:40

- Pamiętajcie, że choinka to pogański (germański) zwyczaj ukradziony przez katolików.
- Sam okres świąteczny był obchodzony podobnie bez względu czy religia chrześcijańska pojawiła się na tych terenach. Nasi przodkowie obchodzili święta bóstw solarnych.
- Jezus NIE urodził się w grudniu. To kościół zastąpił lokalne święto boga słońca narodzinami swojego boga z półwyspu arabskiego.
- I katolicy i ateiści świętują tak samo: jedzą, piją i nie rozmawiają o bogu (poza pasterką), więc to równie dobrze jest bezbożne święto.
- Ateiści nie śpiewają kolęd, jak się katolikom wydaje. To jakiś wymysł. Przynajmniej ja nie znam ateisty nawiązującego w tym czasie do boga.
- Siłą rzeczy ateiści mają również CZAS WOLNY, więc dlaczego muszą siedzieć w domu i akurat nie wybrać się do rodziny.
- Dawanie prezentów nie ma nic wspólnego z religią.
- Dania jedzone podczas świąt są oznaką kultywowania RODZIMEJ KUCHNI i nie są w żaden sposób powiązane z biblijnymi potrawami.

Sam nie obchodzę tego święta, bo jest pełne fałszywej atmosfery rodzinnej (bo tylko wtedy ludzie pamiętają o rodzinie i pozbyciu się sporów, a cały rok mają ich gdzieś) i komercji. Ale staram się zrozumieć ateistów, którzy przyłączają się do tych świąt dla samej TRADYCJI, a nie wiary. Więc chyba chcecie, żeby ten zwyczaj się utrzymał katolicy, choć i tak jest w nim już niewiele religijności, a więcej biesiady.
Tak więc wszystkiego najlepszego dla katolików, innowierców i niewierzących.
Zgłoś
Imper3838 2013-12-08, 22:50 1
@McMerci

No tak teraz jestem internetowym koksikiem, w końcu jakaś zmiana.
Weź też nie kłam, że Ci żal mnie, bo wszyscy wiemy, że tak nie jest. Też mówisz o jajach w internecie? To jakiś środek mający wymóc na drugim zmianę racji? Na każdym koledze używasz takiego argumentu?

Jedyna słuszna podle zabrana nam religia - niezłe wnioski.

No tak, każda religia przewiduje święta dla zmarłych, to jakiś nowy standard religijny, że chrześcijaństwo musiało je dodać?
Takie działanie dowodzi temu że chrześcijaństwo, a przynajmniej kościół katolicki ulega wpływom, zmienia postanowienia, uznaje to co wygodne i to już dosyć daleko zaszło. Teraz kościół katolicki, ledwie przypomina takiego, jaki chcieli żeby był jego założyciele. (Ale to chyba temat na osobną dyskusję na temat, czy kościół powinien być stały, czy zmienny.) I też to już religia i kształtuje ją człowiek, często dla własnych korzyści. Nie mówię tutaj też, że pogaństwo było dobre, bo pogaństwu wiele rzeczy można zarzucić. I ja poganinem nie jestem, ale też do nazywania siebie katolikiem mógłbym się przyczepić, bliżej mi do pandeizmu.

Pokój z Tobą.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-08, 22:57 2
Cytat:

- Pamiętajcie, że choinka to pogański (germański) zwyczaj ukradziony przez katolików.
- Sam okres świąteczny był obchodzony podobnie bez względu czy religia chrześcijańska pojawiła się na tych terenach. Nasi przodkowie obchodzili święta bóstw solarnych.
- Jezus NIE urodził się w grudniu. To kościół zastąpił lokalne święto boga słońca narodzinami swojego boga z półwyspu arabskiego.
- I katolicy i ateiści świętują tak samo: jedzą, piją i nie rozmawiają o bogu (poza pasterką), więc to równie dobrze jest bezbożne święto.
- Ateiści nie śpiewają kolęd, jak się katolikom wydaje. To jakiś wymysł. Przynajmniej ja nie znam ateisty nawiązującego w tym czasie do boga.
- Siłą rzeczy ateiści mają również CZAS WOLNY, więc dlaczego muszą siedzieć w domu i akurat nie wybrać się do rodziny.
- Dawanie prezentów nie ma nic wspólnego z religią.
- Dania jedzone podczas świąt są oznaką kultywowania RODZIMEJ KUCHNI i nie są w żaden sposób powiązane z biblijnymi potrawami.

Idąc Twoim tokiem rozumowania święta nie mają nic wspólnego ze świętami, a chrześcijaństwo z chrześcijaństwem... Spoko, każdy może mieć własne zdanie, ale jeśli uważasz, żeś taki kozak w tym temacie, to porozmawiaj na ten temat z teologiem. Takim prawdziwym, a nie z sadolami, którzy w swoim mniemaniu znają się na wszystkim jak nikt inny. Wesołych świąt
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-08, 23:20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
sidian 2013-12-08, 23:59 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 0:55 1
Zgłoś
Pavulon 2013-12-09, 0:57 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 3:39
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 7:35 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 15:07
ynos, rzeczywiście KRAKÓW tego nie przewiduje.
A z apostazją jest szalone 3 papierki zabawy bo potem nawet jakbyś chciał i błagał na kolanach to cie z powrotem przyjąć nie można.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 20:51
MCMerci napisał/a:

A z apostazją jest szalone 3 papierki zabawy bo potem nawet jakbyś chciał i błagał na kolanach to cie z powrotem przyjąć nie można.

Nie rozumiesz, że żaden pieprzony papierek nikomu nie jest potrzebny? Że ktoś nie chce mieć z jakimiś proboszczami nic wspólnego? Że zwyczajnie szkoda choć 5 minut czasu na jakieś formalności, z których i tak nie ma żadnego pożytku? Jak przyjdzie do mnie, żebym podpisał to podpiszę, czemu nie, ale nie mam zamiaru łazić po plebaniach.

Czy jakby ciebie sobie jakiś imam wpisał na listę muzułmanów to ganiałbyś i prosił o papierek, że chcesz się wypisać? W dodatku po podpisaniu nadal byś był w statystykach jako muzułmanin. Ludzie mają ważniejsze sprawy niż wasza kościelna biurokracja.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-09, 22:19 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 19:28 1
MCMerci napisał/a:

Mylisz się, mimo apostazji nadal jest się katolikiem i można ją "anulować", o ile dostaniesz zgodę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 20:54 2
Zgłoś
Voltron 2013-12-10, 21:21 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-10, 21:31 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem