👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 11:27

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

@Rafal1757
tak, ateiści też swiętują, ale nie narodzenie kogoś, kto i tak nigdy nie istniał najprawdopodobniej, tylko fakt, że można posiedzieć z rodziną, napchać się jedzeniem, cieszyć się miła atmosferą itd. Tak się składa, że Wigilia bardziej jest przesączona jakimiś tradycjami, motywami niezwiązanymi z chrześcijaństwem (choinka jest chrześcijańska? Mikołaj? Dawanie sobie prezentów? A może siano pod obrusem?)
ja lubię Święta, ze względu na rodzinną atmosferę.
tak, ateiści też swiętują, ale nie narodzenie kogoś, kto i tak nigdy nie istniał najprawdopodobniej, tylko fakt, że można posiedzieć z rodziną, napchać się jedzeniem, cieszyć się miła atmosferą itd. Tak się składa, że Wigilia bardziej jest przesączona jakimiś tradycjami, motywami niezwiązanymi z chrześcijaństwem (choinka jest chrześcijańska? Mikołaj? Dawanie sobie prezentów? A może siano pod obrusem?)
ja lubię Święta, ze względu na rodzinną atmosferę.

Hmm, no cóż, Wesołych świąt sadole. Ja dzisiaj czekam na tego sk###iela pod choinką, wypcham go tymi wszystkimi skarpetami i sweterkami, które dostałem na gwiazdki.

Bohater mi nie pasuje na twardziela, wcale a wcale. Ale pomysł dobry. Piwko.
@Rafal1757
chciałbym dodać od siebie, że to nie jest w stanach, tylko w Londynie kręcone
merry xmass.
chciałbym dodać od siebie, że to nie jest w stanach, tylko w Londynie kręcone

@up tak już jest, w Polsce Wigilia jest już zakorzeniona na dobre i choćby chciałoby się olać wszelkie święta chrześcijańskie to akurat Świąt Bożego Narodzenia się nie da - chociażby dlatego, że by się było zajebiście samotnym w tych dniach. Druga kwestia to jest fakt, że mało kto w dzisiejszych czasach identyfikuje Wigilię z narodzinami Jezusa (bardziej z prezentami, rodzinną atmosferą i żarciem). Oczywiście kiedyś świętowało się Wigilię ze względu na narodziny Dzieciątka, ale mentalność ludzi się zmieniła, wielu jest niewierzących, a tradycja obchodzenia Wigilii pozostała.
Także tego... Jedz i popijaj wódą!
Także tego... Jedz i popijaj wódą!

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie