@up
krucjata- 'święta wojna' to nie wymysł Muzułmanów. Muzułmanie są w tej kwestii 500 lat za Chrześcijanami.
Legenda Świętej Inkwizycji jest kłamstwem wykreowanym przez libertynów i jakobinów doby oświecenia. Nawet dziś, nie trudno zresztą zauważyć że najbardziej szczekają Ci, którzy w gruncie rzeczy nic na ten temat nie wiedzą, a ich wiedza składa się jedynie z poszczególnych elementów zasłyszanych od znajomych bez żadnej weryfikacji. Pozwolę sobie także skomentować poszczególne wypowiedzi innych forumowiczów.
![]()
Prosiłby o źródła Twoich informacji, z chęcią się z nimi zapoznam.
Cóż, nie chcę Cię smucić, ale po części tak. Religia jako element kulturowy w procesie socjalizacji (jawnej jak i ukrytej) w fazie pierwotnej wywiera swoje piętno i często służy nam jako pierwszy wzorzec i model ogólnego prawa moralno-etycznego.
Zadam pytanie: Czy ateiści nie posiadają kodeksu moralno-etycznego? Posiadają. Są gorszymi ludźmi? Czy odsetek przestępców wśród ateistów jest większy, niż wśród teistów? Śmiem wątpić.
Zgaduję, że to spostrzeżenie jest Twoim subiektywnym poglądem nie mającym swojego oparcia w konkretnej literaturze. Dosyć wątpliwy jest Twój zarzut dotyczący organów ścigania winnych. Już pierwsze prawa możemy odnaleść w Torze czy (bardziej znanym) kodeksie Hamurabiego. Nie wspomne także o rozkwicie prawa i jej jurysdykcji w starożytnym Rzymie datowanym na panowanie Justyniana I Wielkiego (ok VI w n.e.). Oczywiście ze względu na dzisiejsze badania nad tekstami z konkretnych epok możemy dowiedzieć się także o sposobie wymierzania kary.
Co do konkretnej literatury... Najpierw wskaż mi jakąś obiektywną literaturę historyczną.
Owszem, pierwsze prawa, itd. Nie oznacza to jednak, że wykrywalność była wysoka.
Sorry, że odpowiadam za niego, ale nie mogłem się powstrzymać

A wszystkich szczekaczy proszę z zapoznaniem się znaczenia ateizmu. Uprzedzam, nie spotkacie tam nawoływania do krucjaty przeciwko teistom.
Z ateistycznym pozdrowieniem;)

Bo poprzednio, jak wyskoczył ze swoimi kretyńskimi teoriami został zrównany z ziemią.
Niby jakie teorie ? Człowieku nie pajacuj już. To że masz jakieś kompleksy, nie wiem, katolicy Cię pobili czy muzułmanie czy jesteś brzydki, głupi, nikt Cie nie lubi i obwiniasz za to Boga nie znaczy że masz Go na każdym kroku pozjeżdżać.

Przykład pierwszy z Biblii: kto zabił więcej ludzi? Bóg czy Szatan ?
Przykład drugi z Biblii: Eden, Ewka zajada się owocem zrozumienia. Czy to szatan wodzi na pokuszenie? Oczywiście że nie. Bóg wodzi ludzi na pokuszenie mówiąc: nie jedzcie owoców z drzewa zrozumienia, zamiast powiedzieć: nie jedzcie owoców z drzewa pośrodku ogrodu, jest złe. W takim wypadku ludzie stworzeni przez Boga muszą walczyć z naturą nadaną im przez Boga- jesteśmy naturalnie ciekawi. Religie mówią nam jednak: nie bądź ciekawy, nie dociekaj, niech zwątpienie nie wstąpi w Twoje serce. Wierz!! .. i badź potomkiem wiatru i kurzu...

a i tak się okaże że dzieci neostrady miały rację i wszystko to matrix

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie