Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Gdybyś miał pojęcie o resuscytacji, to nie napisałbyś takiej głupoty. Oczywiście wdechy I UCISKI klatki piersiowej sa skuteczniejsze niż same uciśnięcia, ale same uciśnięcia są wystarczające, płuca uciskane jednak za każdym uciśnięciem niewielką ilość powietrza zaciągają. Dokształć się.
Do tego do 30% tlenu idzie przez skórę. Ty należy trzymać krążenie i usunąć wodę
Te drące p🤬dę naprawdę nie ułatwiają pracy ratownikowi.
w sporcie nazywają to dopingiem
Gdybyś miał pojęcie o resuscytacji, to nie napisałbyś takiej głupoty. Oczywiście wdechy I UCISKI klatki piersiowej sa skuteczniejsze niż same uciśnięcia, ale same uciśnięcia są wystarczające, płuca uciskane jednak za każdym uciśnięciem niewielką ilość powietrza zaciągają. Dokształć się.
Tak,dziękuję, dokształciłem sie właśnie i wg. statystyk % przeżywalności rko bez wentylacji jest tylko nieznacznie niższa. Ale tutaj mamy topielca i nie wiem jak ta "niewielka ilość powietrza" przy już i tak ograniczonej możliwosci wymiany gazów przez zawartą w płucach wodę, ma niedoprowadzić do trwałych uszkodzeń wynikających z niedotlenienia
Tak,dziękuję, dokształciłem sie właśnie i wg. statystyk % przeżywalności rko bez wentylacji jest tylko nieznacznie niższa. Ale tutaj mamy topielca i nie wiem jak ta "niewielka ilość powietrza" przy już i tak ograniczonej możliwosci wymiany gazów przez zawartą w płucach wodę, ma niedoprowadzić do trwałych uszkodzeń wynikających z niedotlenienia
No, już cię widzę, jak pompujesz tę topielicę, co chwilę wypluwającą płyny z mordy. Smacznego. Jaki % ludzi chodzi po ulicach z maseczką do wentylacji? Poza tym ty chcesz ją wentylować? Czyli wepchniesz jej płyn do płuc jeszcze głębiej. Oj ludzie ludzie, poczytajcie sobie o udzielaniu 1 pomocy, co, kiedy i jak się stosuje.
Ta maseczka wygląda mniej więcej tak:

No, już cię widzę, jak pompujesz tę topielicę, co chwilę wypluwającą płyny z mordy. Smacznego. Jaki % ludzi chodzi po ulicach z maseczką do wentylacji? Poza tym ty chcesz ją wentylować? Czyli wepchniesz jej płyn do płuc jeszcze głębiej. Oj ludzie ludzie, poczytajcie sobie o udzielaniu 1 pomocy, co, kiedy i jak się stosuje.
Ta maseczka wygląda mniej więcej tak:
No, mnie uczono, że u topielca ZAWSZE zaczyna sie od wdechów ratowniczych, bo nie wiesz jak długo ta osoba znajdowała sie pod wodą.

Do tego do 30% tlenu idzie przez skórę. Ty należy trzymać krążenie i usunąć wodę
Z tą "skórą" to kłamiesz, ale z krążeniem masz rację.
No, mnie uczono, że u topielca ZAWSZE zaczyna sie od wdechów ratowniczych, bo nie wiesz jak długo ta osoba znajdowała sie pod wodą.
Reanimacja:
Piękna pogoda, słoneczko, nad jeziorem na kładce wędkuje dwóch facetów, pełna sielanka. W pewnym momencie pojawia się motorówka a za nią amator nart wodnych i... po spławikach.
Wędkarze poburczeli, poprawili spławiki, łowią dalej.
Po półgodzinie sytuacja powtarza się no i oczywiście wędkarze są już nieźle wkurzeni, wygrażają narciarzowi, ale w końcu znów poprawiają wędki i łowią.
Po 15 minutach - ta sama historia. Tego już za wiele.
- Ty h... p...ny! Ty, taki owaki! Żebyś się utopił!
Patrzą, narciarz przewraca się i znika pod wodą. Pół minuty - nie wypływa. Minuta - nie wypływa. Dwie minuty - nie wypływa. Wskakują do wody, nurkują zawzięcie, wreszcie wyciągają topielca na kładkę i reanimują: jeden usta usta, drugi masaż serca. W pewnym momencie ten od ust mówi:
- Ty, to nie nasz!
- Jak to nie nasz?
- No nasz miał narty, a ten ma łyżwy!!!!!!
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie