podpis użytkownika
"Rzeczy są na tyle głupie na ile ich nie rozumiemy"nikt nikogo nie zmusza do nalezenia do jakiejs parafii
Ja tylko odpowiem na pytanie ,które padło wcześniej czyli co będzie jeśli się zadeklarujesz i nie dasz kasy.
Po prostu będziesz miał problem z różnego rodzaju usługami kościelnymi typu chrzciny dziecka, ślub własny, pogrzeb kościelny itp.
Dawaj hajs, a jak nie to się tłumacz dlaczego nie dajesz! Bo cię karząca, ospermiona ręka sługi bożego dopadnie, szatanie! My się całe życie op🤬lamy, a chlać, r🤬ać i lać do mercedesów przecież musimy, więc zap🤬laj w imię Boga i płać, bo w piekle spłoniesz!
Zależy od danego kleru. Są tacy co będą Ci świnię podkładać bo nie dałeś kasy, a są tacy co nic nie zrobią. Nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. U mojej kuzynki na wsiowej parafii nikt proboszcza nie lubi, bo potrafi obrobić komuś dupę z ambony na niedzielnej mszy. Z kolei u mnie proboszcz co jakiś czas otwarcie prosi o większe datki na tacę ze względu na koszty remontu kościoła. Żadnych deklaracji tego typu nie było, po kolędzie się nigdy nie dopominali o kasę, ale nigdy nie ukrywali, że by chcieli bo jest im potrzebna. Sam czasami wrzucę dyszkę czy dwie, bo kościół odkąd pamiętam jest w remoncie - a jest to przepiękny, neogotycki, ok. 100 letni zabytek z ogromną wieżą zegarową. Od dłuższego czasu już wymaga generalnych remontów, a wszystko choć powoli to idzie do przodu. Samo odnowienie fresków z tego co pamiętam wymagało specjalistycznych sprzętów i kosztowało jakieś 20 tysięcy złotych. Nie dziwota, że proszą o kasę, a efekty widać. Dlatego nie sądzę, że należy potępiać każdego proboszcza jeśli chodzi o kasę.
podpis użytkownika
Post ma charakter satyryczny i nie ma na celu kogokolwiek obrażać ani nawoływać do nienawiści.podpis użytkownika
@Kupie głośniki niskotonowe do Altus 110, w ilości sztuk 2. PW!moja Parafia :DDD
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.