Główna Poczekalnia (4) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:15
🔥 Szybka karma na śląsku - teraz popularne
Dłuta za 5zł
leber1234 • 2015-02-17, 12:38
Dawno nic nie dodałem no i pomyślałem, że trzeba rzucić coś na ząb sadolowym hejterom.
Film powstał jakiś czas temu, kiedy nie miałem zbyt wiele sprzętu ani narzędzi. Potrzebne mi były dłuta, ale dobry komplet to wydatek min, 250-300zł, więc postanowiłem zrobić swoje własne. Zacząłem od tego na filmie, a skończyło się na komplecie 6szt. Sprawowały się bardzo dobrze, ale szybko znalazł się na nie chętny i dzisiaj służą już komu innemu.
Film nie jest instrukcją jak zrobić idealne dłuta.
Film jest instrukcją jak zrobić dłuta z ogólnie dostępnych materiałów (i za pomocą prostych narzędzi), które będą wielokrotnie tańsze, z zarazem lepsze jakościowo od tych marketowych.

PS. Napisałem w tytule za 5zł. W rzeczywistości (nie licząc maszyn, narzędzi, prądu, węgla itp) może kosztować 0zł. Bieżnie łożyskowe (lub resor piórowy) - w każdym warsztacie samochodowym maję tego mnóstwo, a materiał na uchwyt - źródeł jest mnóstwo.
Zgłoś
leber1234 2015-02-17, 22:07
@7S2Z8
@zbijok

macie po piwie
Zgłoś
jan.rzut 2015-02-17, 22:52
@7S2Z8 patrząc na wypowiedzi vass'a i el_kadafi'ego wydaje się, że Panowie mają pojęcie o temacie, także debilami nie są.

A co do tematu, zajebista sprawa, sam jestem majsterkowiczem i podzielam zdanie, iż "wytworzenie czegoś samemu daje większą satysfakcje, niż kupno". Szczególnie przy nawale tandety.
Zgłoś
nanab 2015-02-17, 23:08
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
leber1234 2015-02-17, 23:17
Wiedza wiedzą, ale Panowie jest sprawa taka. Chcąc zrobić te dłuta zgodnie ze sztuką musiałbym mieć specjalistyczny sprzęt typu: piec indukcyjny, piec do wygrzewania, porządna szlifierka taśmowa, a najlepiej wodno-taśmowa, itp.
Mając zaplecze takie a nie inne jaki jest sens przykładania się do jednej, poszczególnej czynności, skoro innych nie jest się fizycznie w stanie wykonać?
Kolejna sprawa to to, że wszyscy czepiają się części metalowej, a nikt nic nie powiedział o uchwycie, w którym czegoś ewidentnie brakowało. Kto zauważył, Panowie inżynierowie?
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-17, 23:20 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
leber1234 2015-02-17, 23:30
@7S2Z8 - też odczuwam takie wrażenie, że niektórzy na siłę chcą się pochwalić swoją wiedzą. Ja też jestem inżynierem, więc pojęcie jakieś tam mam. Ale gdybym chciał zrobić wszystko wg książek, to nie oglądalibyście tego filmu.
Zgłoś
konto usunięte 2015-02-17, 23:48
Zajebisty cygan men mam takie sam w garażu
Zgłoś
leber1234 2015-02-18, 0:08
AxL napisał/a:

Zajebisty cygan men mam takie sam w garażu

Co to kurna jest cygan?
Zgłoś
dex 2015-02-18, 1:00
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem