Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Żeby wszystko mogło działać na baterie to ktoś musi na to zapracować.
Pięć tysięcy kopaczy tłoczy się ciasno na dnie krateru w południowo-wschodniej Demokratycznej Republice Konga, wymac🤬jąc młotami i kilofami, by wydobyć z ziemi kawałki cętkowanej niebiesko-złotej rudy. Ogromny dół w Shabara, około 45 kilometrów (30 mil) od Kolwezi, jest kopalnią kobaltu – strategicznego metalu występującego obficie w zubożałym kraju Afryki Środkowej. Wydobycie prowadzone jest od lat z rażącym naruszeniem prawa, przepisów BHP i wbrew właścicielowi terenu, Przez spółkę zależną od szwajcarskiego giganta wydobywczego i towarowego Glencore.

Źródło i opis YouTube AFP News Agency

podpis użytkownika

Więcej o mnie na You Tube Na moim niekomercyjnym kanale w playlistach tematycznych.
filmy innych użytkowników które mnie rozbawiły , zaciekawiły lub zbulwersowały

Kanał na Y.T "Km2bp"
Zgłoś
metyoo 2023-04-23, 20:19
~VeIture napisał/a:

Jeśli faktycznie im tyle płacą to zarabiają więcej niż minimalna w PL. Więc nie powiedziałbym, że na ten kraj i warunki niewiele.

jest jedno "ale", mianowicie czas dnia pracy - z pewnością nie jest to 7,5h...
Zgłoś
MiszMasz 2023-04-23, 20:36 9
Zap🤬laj cz🤬chu. dla ż🤬da

Zgłoś
Kriski 2023-04-23, 20:36
Antoni79 napisał/a:

Myślałem, że miesięcznie. Przeoczyłem. Trudno uwierzyć, jeżeli tam 100$ to majątek. Chociaż jeżeli to są pracownicy sezonowi na 2-3 lata i trzeba ich gdzieś potem ukryć to kwota nie oszałamia.

Gdziekolwiek to ukryją, wystarczy średniej jakości Geiger żeby znaleźć.
Zgłoś
polakwrocek 2023-04-23, 20:36 1
Koleś po prawej w 12 sekundzie chyba jasno wskazuje że chłopaki są zadowolone że w ogóle mają prace.
Zgłoś
Saika 2023-04-23, 20:37 17
A gdzie jest ta słynna dziewczynka co krzyczała że jej przyszłość zabrali? Gretta jej było.
Dać ją na te chociaż 2 tygodnie do takiej roboty.
Swoją drogą ciekawy materiał, pomyśleć że bateria w czyimś z naszych telefonów / laptopów / ect mogła być w pierwotnej formie w którymś z worków widocznym na filmiku, albo gdzieś tam pod którąś stertą siedzi sobie taka ruda kobaltu i czeka żeby ostatecznie trafić a nawet do któregoś z sadoli.
Raczej jest to wręcz pewne że trafi skoro to miejsce dostarcza 72 % surowca w skali światowej.
Zgłoś
Kriski 2023-04-23, 20:39
Antoni79 napisał/a:

Myślałem, że miesięcznie. Przeoczyłem. Trudno uwierzyć, jeżeli tam 100$ to majątek. Chociaż jeżeli to są pracownicy sezonowi na 2-3 lata i trzeba ich gdzieś potem ukryć to kwota nie oszałamia.

Gdziekolwiek to ukryją, wystarczy średniej jakości Geiger żeby znaleźć.

OpenStreetMaps napisał/a:

Dzięki za ciekawy dokument. A o Ż🤬dach można tylko wyrażać sią dobrze albo wcale.
Dlatego ja ich podziwiam. Ż🤬dzi dobrze potrafią wykorzystywać Gojów aby na nich pracowali także tych Gojów w polin.

Podsuń to jeśli wygrają ponownie, obecnej władzy to na przekór udowodnią, że nawet ż🤬dki w Polsce muszą grubo kombinować.
Zgłoś
Konto usunięte 2023-04-23, 22:05 1
Cz🤬chy przy pracy. Łezka w oku się kręci. Może by tak w hameryce spróbowali to wprowadzić
Zgłoś
Siriuz 2023-04-23, 22:28
U nas to niektórzy dopłacają, żeby przewalać worki i kupują karnety za równowartość 50-100$ na crossfity

podpis użytkownika

Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Zgłoś
daniel1040 2023-04-23, 23:54 8
zarabiają 200$ na tydzień bo wydobycie kobaltu tą metodą jest ekstremalnie niszczące dla organizmu - dla dzieci wady rozwojowe a dla dorosłych śmierć po ok10 latach wydobycia - nie licząc oczywiście wypadków czy lokalnej mafii robiącej czystki

Ekoz🤬by myślą że ich teśliki robi się z miłości i dobrych myśli - a widząc to dostają sprzężenia zwrotnego .
Zgłoś
OdbytBiskupa 2023-04-24, 0:15 2
200 USD tygodniowo to ok. 3500 PLN miesięcznie. Całkiem nieźle, jak na robotę niewymagającą żadnych kwalifikacji w kraju 3-go świata bez funkcjonującego rządu. Jako student 20 lat temu w Polsce zarabiałem 1600 PLN w ochronie i to był całkiem niezły pieniądz.
Zgłoś
alpax 2023-04-24, 0:27
A tam w 13 sekundzie dobry ziomek murzyn tańczy przed ciężarówka .. widać mu się podoba
Zgłoś
Aratarox 2023-04-24, 0:41
Na National Geographic i Netflixie są filmy dokumentalne o tym
Zgłoś
przemo3251 2023-04-24, 1:16 2
Wy sie serio jaracie tymi 200$ ? Przecież to fatalna robota w kiepskich warunkach znacznie dłużej niż 8h dziennie. Ich zdrowie dlugo tak nie wytrzyma. Zarobi więcej ale szybko umrze lub nie będzie zdolny do pracy w przyszłości. Kiepski interes chociaż w Polsce też wielu poświeca swoje zdrowie dla kilka zł wiecej wypłaty nie myśląć o przyszłości
Zgłoś
ProVVe 2023-04-24, 3:43 2
Niech k🤬a kopia i stuła mordy... Wybrali władze, mają wolność od kolonialnych panow to niech ten burdel prowadza do dobrobytu... Ma mi być k🤬a zal jakis pajaców z końca świata co nie potrafią nic cywilizacji ogarnąć... Nie potrzeba tam ogrzewać, odśnieżać, zwierząt w opór, turystyka w opór, złoża w opór... k🤬a tam jest najpotężniejsza rzeka świata i nadal j🤬ce nie potrafią stworzyć sobie raju bo znowu "Ci biali" i tylko "daj daj daj". WINA JEST TYLKO ICH. Kradną, dbają tylko o siebie, nie planują nic na przyszłość, nie chcą się rozwijać, Wielka korupcja i ciągle konflikty bo łapa albinosa sąsiada zle wpływa na kury w wiosce. Bez białych nawet by nie wiedzieli ze ten kobalt tam jest a co dopiero do czego służy

podpis użytkownika

Ola gringo
Zgłoś
BambiPMT 2023-04-24, 7:57
Antoni79 napisał/a:

Napisali do 200$. Pewnie kopiesz miesiąc na 20$ na tydzień, a od czasu do czasu wpada te 200.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie