Żeby zrozumieć jak mało wart jest patriotyzm[...]
No nie mogę. Co za przygłup. Tak się to właśnie koledzy kończy, gdy debile biorą się za czytanie książek.

Kultura, mówisz? Znasz chociaż 10 poetów, 10 filozofów, 10 malarzy, 10 architektów itd. polskich?
Wiesz, gdyby poddali się, nie przelewali krwi, wtedy zwyczajnie byś mi coś bredził o patriotyzmie niemieckim albo rosyjskim.
Ugryźmy to od innej strony:
Jeśli, np, Niemcy zaoferowaliby grube miliardy za zmianę flagi, godła i hymnu Polski na flagę, godło i hymn Niemiec, nic poza tym nie żądając, myślę, że nikt by na podobny pomysł nie przystał - z niekorzyścią dla samej Polski. Czy dobro Polski nie jest zależne od dobra jej obywateli? A czy barwy narodowe albo hymn w jakikolwiek sposób wpływają na to "dobro realne"?
Co chcę powiedzieć to to, że sama "polskość" to symbol wpływający na świat jedynie poprzez swoje konotacje. Bo czy wierzysz w to, że taki Heathen ma jakiekolwiek bądź pojęcie o kulturze, na którą się powołuje? Wierzysz, że zna wszystkie zakamarki polskiej historii? Cóż, struktura psychologiczna zjawiska 'patriotyzmu' niczym się nie różni od zjawiska 'silnego przywiązania do barw klubu piłkarskiego'. U podłoża i pierwszego, i drugiego leży abstrakcyjna idea przyjmowana 'na uczucie'.
Naprawdę przedstawiasz tak proste i infantylne rozumowanie, że jakakolwiek dyskusja jest zbędna. Osobiście sądzę, że jesteś zwykłym trollem. Są ludzie tak tępi, ale raczej się nie wypowiadają w tym stopniu i w ten sposób.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie