Patriotyzm to podstawa. Zobacz co się dzieje w Szwecji - tam prawie nie ma już patriotów.
podpis użytkownika
Hitler był lewakiemJ🤬 wszystko na wschód od Polski.
podpis użytkownika
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Żeby zrozumieć jak mało wart jest patriotyzm[...]
No nie mogę. Co za przygłup. Tak się to właśnie koledzy kończy, gdy debile biorą się za czytanie książek.

podpis użytkownika
Konto nowe, użytkownik stary.Gdziekolwiek idziesz, idź z całym swoim sercem.

Swoją drogą 'patriotyzm' rzeczywiście jest niedefiniowalnym terminem, o ile nie jesteście w stanie wskazać przedmiotu patriotyzmu. Powiecie: ojczyzna, naród itd... Ale czym to jest? Historią? Ziemią? Ludźmi? Jeśli historią, pamiętajcie o potopach szwedzkich, targowicach i innych. Ziemią? Cóż, jest niemal niemożliwe, byście byli w stanie zobaczyć za życia choćby 5% całego terytorium Polski

Ale tak już zupełnie poważnie

A teraz proszę o salwy patriotycznego płaczu

Lecimy dalej: patriotyzm to ciota i c🤬j
.
Swoją drogą 'patriotyzm' rzeczywiście jest niedefiniowalnym terminem, o ile nie jesteście w stanie wskazać przedmiotu patriotyzmu. Powiecie: ojczyzna, naród itd... Ale czym to jest? Historią? Ziemią? Ludźmi? Jeśli historią, pamiętajcie o potopach szwedzkich, targowicach i innych. Ziemią? Cóż, jest niemal niemożliwe, byście byli w stanie zobaczyć za życia choćby 5% całego terytorium Polski. Ludźmi? Ale przecież wśród tych ludzi są i tacy, których "nie lubicie" - jak ci, którzy obrażają ojczyzny
![]()
Ale tak już zupełnie poważnie. Patriotyzm jest efektem naturalnego ludzkiego narcyzmu. Kocha się swój naród jako uzupełnienie swojej tożsamości (albo inaczej: kocha się naród, bo kocha się siebie - w końcu sam jesteś w swoim mniemaniu narodem).
A teraz proszę o salwy patriotycznego płaczu![]()
Ten post jest tak słaby, że nawet nie jest w stanie mnie sprowokować

.
Swoją drogą 'patriotyzm' rzeczywiście jest niedefiniowalnym terminem, o ile nie jesteście w stanie wskazać przedmiotu patriotyzmu. Powiecie: ojczyzna, naród itd... Ale czym to jest? Historią? Ziemią? Ludźmi? Jeśli historią, pamiętajcie o potopach szwedzkich, targowicach i innych. Ziemią? Cóż, jest niemal niemożliwe, byście byli w stanie zobaczyć za życia choćby 5% całego terytorium Polski. Ludźmi? Ale przecież wśród tych ludzi są i tacy, których "nie lubicie" - jak ci, którzy obrażają ojczyzny
![]()
Ale tak już zupełnie poważnie. Patriotyzm jest efektem naturalnego ludzkiego narcyzmu. Kocha się swój naród jako uzupełnienie swojej tożsamości (albo inaczej: kocha się naród, bo kocha się siebie - w końcu sam jesteś w swoim mniemaniu narodem).
Człowiek jest zwierzęciem stadnym, zaprzeczysz temu? Tworzy społeczeństwa... ma dopuszczać do swojego społeczeństwa pasożyty? To nie jest narcyzm, to naturalna kolej rzeczy. W imię tego broni się granic, w ramach których żyją ludzie, którzy w większości przestrzegają określonych zasad życia. Historia pozwala brać przykład, tak zły, jak i dobry. Z ludźmi trzeba jakoś żyć, jeśli też mają poczucie patriotyzmu, to jak im podpadniesz, to wyleją na ciebie wiadro pomyj, ale nie wysadzą w powietrze. Jeśli nie mają tego poczucia, to może wcale nie są Polakami, a co dopiero patriotami... mało takich wichrzycieli? K🤬a, ja rozumiem, że postęp itd... ale kształtowany na podstawie historii danego narodu (trzymającego się zasad patriotyzmu), zawsze daje większe szanse życia w kulturze, w której było się wychowanym, czyli normalnie. Kto jest ślepy, nie na zachodni wiatr patrzy. K🤬a. Niedźwiedzie polarne i pingwiny nie żyją w jednym środowisku

.
![]()
Dla mnie przedmiotem patriotyzmu poza tym co wymieniłaś jest kultura i spuścizna naszych przodków, oraz świadomość że dawniej przelewali oni krew za takie tępe k🤬y jak ty.

Dla mnie przedmiotem patriotyzmu poza tym co wymieniłaś jest kultura i spuścizna naszych przodków, oraz świadomość że dawniej przelewali oni krew za takie tępe k🤬y jak ty.
Kultura, mówisz

Wiesz, gdyby poddali się, nie przelewali krwi, wtedy zwyczajnie byś mi coś bredził o patriotyzmie niemieckim albo rosyjskim

Człowiek jest zwierzęciem stadnym, zaprzeczysz temu? Tworzy społeczeństwa... ma dopuszczać do swojego społeczeństwa pasożyty? To nie jest narcyzm, to naturalna kolej rzeczy. W imię tego broni się granic, w ramach których żyją ludzie, którzy w większości przestrzegają określonych zasad życia. Historia pozwala brać przykład, tak zły, jak i dobry. Z ludźmi trzeba jakoś żyć, jeśli też mają poczucie patriotyzmu, to jak im podpadniesz, to wyleją na ciebie wiadro pomyj, ale nie wysadzą w powietrze. Jeśli nie mają tego poczucia, to może wcale nie są Polakami, a co dopiero patriotami... mało takich wichrzycieli? K🤬a, ja rozumiem, że postęp itd... ale kształtowany na podstawie historii danego narodu (trzymającego się zasad patriotyzmu), zawsze daje większe szanse życia w kulturze, w której było się wychowanym, czyli normalnie. Kto jest ślepy, nie na zachodni wiatr patrzy. K🤬a. Niedźwiedzie polarne i pingwiny nie żyją w jednym środowisku![]()
Ugryźmy to od innej strony:
Jeśli, np, Niemcy zaoferowaliby grube miliardy za zmianę flagi, godła i hymnu Polski na flagę, godło i hymn Niemiec, nic poza tym nie żądając, myślę, że nikt by na podobny pomysł nie przystał - z niekorzyścią dla samej Polski. Czy dobro Polski nie jest zależne od dobra jej obywateli? A czy barwy narodowe albo hymn w jakikolwiek sposób wpływają na to "dobro realne"?
Co chcę powiedzieć to to, że sama "polskość" to symbol wpływający na świat jedynie poprzez swoje konotacje. Bo czy wierzysz w to, że taki Heathen ma jakiekolwiek bądź pojęcie o kulturze, na którą się powołuje? Wierzysz, że zna wszystkie zakamarki polskiej historii? Cóż, struktura psychologiczna zjawiska 'patriotyzmu' niczym się nie różni od zjawiska 'silnego przywiązania do barw klubu piłkarskiego'. U podłoża i pierwszego, i drugiego leży abstrakcyjna idea przyjmowana 'na uczucie'.
Kultura, mówisz? Znasz chociaż 10 poetów, 10 filozofów, 10 malarzy, 10 architektów itd. polskich?
Wiesz, gdyby poddali się, nie przelewali krwi, wtedy zwyczajnie byś mi coś bredził o patriotyzmie niemieckim albo rosyjskim.
Ugryźmy to od innej strony:
Jeśli, np, Niemcy zaoferowaliby grube miliardy za zmianę flagi, godła i hymnu Polski na flagę, godło i hymn Niemiec, nic poza tym nie żądając, myślę, że nikt by na podobny pomysł nie przystał - z niekorzyścią dla samej Polski. Czy dobro Polski nie jest zależne od dobra jej obywateli? A czy barwy narodowe albo hymn w jakikolwiek sposób wpływają na to "dobro realne"?
Co chcę powiedzieć to to, że sama "polskość" to symbol wpływający na świat jedynie poprzez swoje konotacje. Bo czy wierzysz w to, że taki Heathen ma jakiekolwiek bądź pojęcie o kulturze, na którą się powołuje? Wierzysz, że zna wszystkie zakamarki polskiej historii? Cóż, struktura psychologiczna zjawiska 'patriotyzmu' niczym się nie różni od zjawiska 'silnego przywiązania do barw klubu piłkarskiego'. U podłoża i pierwszego, i drugiego leży abstrakcyjna idea przyjmowana 'na uczucie'.
Naprawdę przedstawiasz tak proste i infantylne rozumowanie, że jakakolwiek dyskusja jest zbędna. Osobiście sądzę, że jesteś zwykłym trollem. Są ludzie tak tępi, ale raczej się nie wypowiadają w tym stopniu i w ten sposób.
podpis użytkownika
Konto nowe, użytkownik stary.Gdziekolwiek idziesz, idź z całym swoim sercem.