konto usunięte
2019-08-07, 19:56
Nellum napisał/a:
kościół w temacie i ile komentarzy
bo niektórzy po prostu wierzą,
nie wiedzą, ale wierzą,
a tu jeden z drugim przygłupem piszą że wszystko wiedzą,
dołączając swoje z dupy wzięte mundre komentarze
stąd sprzeciw, przeciw ich różowej tolerancji
-Ciało Chrystusa
-Dzieki dużo cwiczyłem
Dlaczego dla wielu ludzi wiara i kościół to pojęcia tożsame? Można wierzyć nie chodząc do kościoła, nie słuchając kaznodzieja. Można też, jak robi to większość wyborców pewnej partii politycznej, chodzić do kościoła, a wychodząc z niego zapominać o wszelkich naukach i pluć jadem na bliskiego. Chodzą chyba tylko po to by myśleć, że jak staną przed sądem ostatecznym to będą mieli argument, że "chodziłem do kościoła co niedzielę".
Nie można twierdzić, że człowiek wierzący jest bardziej zacofany od niewierzącego. Dla mnie to są dwie zupełnie inne sprawy, których nie można ze sobą bezpośrednio łączyć. Osobiście dla mnie wiara to jest jedna z potrzeb, jedni ją mają, drudzy nie. Jedni słabszą, drudzy mniejszą. Może ona być szczera, wynikać z "wiary", przekonania, że istnieje ponad nami jakiś byt, może być wpojona przez kulturę, społeczeństwo, rodziców, wreszcie może być sztuczna.
Wiewór napisał/a:
Jak debil jest debilem to trudno.
I dobrze, że ludzie idą za marksizmem bo Marks był mądrym człowiekiem, który nauczał, że wszyscy ludzie są sobie równi.
Fajnie, że zdajesz sobie sprawę ze swojego stanu intelektualnego i zawczasu składasz samokrytyke.
Wiewór napisał/a:
@up w każdym cywilizowanym kraju zamykają kościoły bo ludzie przestają wierzyć w takie bzdury.
W każdym cywilizowanym kraju takie kościoły pozostają zabytkami, oryginalny wystrój się konserwuje a nie robi z tego pieprzony lunapark! Walory architektoniczne i historyczne są niezależne od wiary. Równie dobrze coś takiego mogliby urządzić w oświęcimskich barakach.
Jakby spojrzeć na temat historycznie - większość religii staje się z czasem mitologią. Za tysiąc lat na wiele nam znajomych ludzie będą patrzyli tak, jak my dzisiaj na opowieści o Grecji czy starożytnym Rzymie.
Chyba że się wyrżniemy wcześniej w imię Allaha czy innego "jedynego" boga.
Allahów to wystarczy nie poprawnościować politycznie, a dostaną jeszcze większego kopa niż biskupstwo.
konto usunięte
2019-08-07, 23:11
edmund napisał/a:
naprawdę uważasz się za inteligentnego i myślącego, coś ci się chyba poj.....,
jeszcze dodaj że jesteś tolerancyjny to dla mnie będziesz totalną amebą
Śmieszne, że wierząc w boga napisałeś takie zdanie do kogoś
W mikołaja i latające renifery też wierzysz?
konto usunięte
2019-08-07, 23:47
Hehehe, jaki piękny ból dupy katoli w komentarzach. Moimi ulubionymi świątyniami są Jopen w Haarlem i Oran mor w Glasgow. Każdemu polecam. Menu znacznie lepsze od suchego wafelka.
konto usunięte
2019-08-07, 23:55
Loaloa napisał/a:
Hehehe, jaki piękny ból dupy katoli w komentarzach. Moimi ulubionymi świątyniami są Jopen w Haarlem i Oran mor w Glasgow. Każdemu polecam. Menu znacznie lepsze od suchego wafelka.
ty to dobry troll jesteś, nawet nie niemal, ale etatowy
"loda_szmato"
Loaloa