📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:45
Ruskim kasjo mi tu nie świećcie - za starzy jesteście, żeby podstawówki jeszcze nie skończyć. Coś prostszego do policzenia:
0,(3) = x - czyli to samo co 1/3
10x = 10* 1/3
10x= 10/3 = 3 1/3 = 3,(3)
Lekko się zagrzaliście heh Dziewiątkę mniej na końcu....
0,(3) = x - czyli to samo co 1/3
10x = 10* 1/3
10x= 10/3 = 3 1/3 = 3,(3)
Lekko się zagrzaliście heh Dziewiątkę mniej na końcu....
boolie8830 napisał/a:
@up twoich i tak nic nie przebije
![]()
Spodziewałem się takiej odpowiedzi
ukcioo napisał/a:
czyli wedlug ciebie, nieskonczonosc - 1 jest różna od nieskonczonosci ?;D
Obrazek
pewnie ze tak. Sa to dwie rozne liczby. Szkoda ze z roku na rok, mniej wiedzy jest przekazywane w szkolach.
esmoka napisał/a:
pewnie ze tak. Sa to dwie rozne liczby. Szkoda ze z roku na rok, mniej wiedzy jest przekazywane w szkolach.
Obvious troll is obvious, lol.
esmoka napisał/a:
Powiem że nie. Do nieskończoności nic nie można dodać, odjąć, pomnożyć, podzielić. Nieskończoność +/- 1 to dalej nieskończoność.
I przez przypadek postawiłem piwo
ehhh to oddam Ci to piwo... Klocic sie wami nie mam zamiaru, bo juz dawno zauwazylem ze na sadolu sa sami specjalisci od polityki, matematyki, poezji, fejkow, sucharow, sportu, pogody, motoryzacji, cyfryzacji, informatyki. Ale polecam odswiezyc sobie pamiec, bo to co piszecie, podchodzi pod herezje.
Sorki sdfgs, mój post był do tych co twierdzą że 0,(9) nie jest równe 1. Nicki mi się calkowice pomieszały
Robicie podstawowy blad. Traktujecie ten szereg abstrakcyjnie (wtedy mozna napisac ze =1 + rachunek bledu), ale trzeba spojrzec na to z przyziemnego punktu widzenia.
0,(9)=A
b=10*A
b=9,(9)-0,(0)9
0,(0)9 = e - tego nie wolno pomijac w dowodach (pomijajac takie fakty, moj znajomy obalil jedynke trygonometryczna)
10*A-A = 9,(9)-0,(0)9-0,(9)= 9 - 0,(0)9
(9-0,(0)9):9= 1 - 0,(0)1 = 0,(9)
Rozwiazujac to inaczej mozna udowadniac ze czarne jest biale.
0,(9)=A
b=10*A
b=9,(9)-0,(0)9
0,(0)9 = e - tego nie wolno pomijac w dowodach (pomijajac takie fakty, moj znajomy obalil jedynke trygonometryczna)
10*A-A = 9,(9)-0,(0)9-0,(9)= 9 - 0,(0)9
(9-0,(0)9):9= 1 - 0,(0)1 = 0,(9)
Rozwiazujac to inaczej mozna udowadniac ze czarne jest biale.
@ccrossfire
Swoją drogą, jedynka trygonometryczna już podobno została obalona...
Ale wracając do tematu, to Ty popełniasz podstawowy błąd w rozumowaniu, gdyż wychodzisz z założenia, że liczba 0,(9) ma skończoną liczbę dziewiątek po przecinku, co obrazujesz zapisem 0,0(9).
Jeżeli x = 0,(9), to 10x = 9,(9). Tam nie ma żadnej "ostatniej dziewiątki", która przesunie się o jedno miejsce do przodu.
Patrząc na to inaczej: weźmy sobie teraz dla odmiany liczę 'y' i przyjmijmy, że y = 0,(1). Można ją równie dobrze zapisać jako y = 1/9. Teraz żadna filozofia, weźmy sobie liczę 9y. 9y = 0,(9) oraz 9y = 9/9 = 1. Voilà, udowodniliśmy równość 0,(9) = 1.
Swoją drogą, jedynka trygonometryczna już podobno została obalona...
Ale wracając do tematu, to Ty popełniasz podstawowy błąd w rozumowaniu, gdyż wychodzisz z założenia, że liczba 0,(9) ma skończoną liczbę dziewiątek po przecinku, co obrazujesz zapisem 0,0(9).
Jeżeli x = 0,(9), to 10x = 9,(9). Tam nie ma żadnej "ostatniej dziewiątki", która przesunie się o jedno miejsce do przodu.
Patrząc na to inaczej: weźmy sobie teraz dla odmiany liczę 'y' i przyjmijmy, że y = 0,(1). Można ją równie dobrze zapisać jako y = 1/9. Teraz żadna filozofia, weźmy sobie liczę 9y. 9y = 0,(9) oraz 9y = 9/9 = 1. Voilà, udowodniliśmy równość 0,(9) = 1.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie