Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
antonbar 2019-08-30, 8:48 17
pracuje w pewnej formacji mundurowej trudzacej sie legitymowaniami i kontrolami, itp i ogolnie czesto mam do czynienia z ludzmi, ktorzy sa przekonani o wlasnej nieomylnosci i interpretuja przepisy prawa wedlug wlasnych upodoban, gdzie my nie wiemy nic, a oni wszystko i my nie mamy zadnych praw, a oni tak, taki to znak czasu, ale w tym przypadku..... moze to dolacze...

Zgłoś
Smokw 2019-08-30, 9:18
antonbar napisał/a:

pracuje w pewnej formacji mundurowej trudzacej sie legitymowaniami i kontrolami, itp i ogolnie czesto mam do czynienia z ludzmi, ktorzy sa przekonani o wlasnej nieomylnosci i interpretuja przepisy prawa wedlug wlasnych upodoban, gdzie my nie wiemy nic, a oni wszystko i my nie mamy zadnych praw, a oni tak, taki to znak czasu, ale w tym przypadku..... moze to dolacze...

A co to jest? Z jakiego roku? Przecież to utrudnianie życia wszystkim pisanie takich dyrdymał. Jeśli to tylko zwykła kontrola dokumentów, to tym bardziej zwalone. Przeczytaj mój post wyżej. W ustawie masz jasno i wyraźnie napisane, że parking w rozumieniu kontroli służb i miejsca postojowego to część drogi publicznej. po drugie PAUZA to część czasu pracy wiec w tym przypadku to co wstawiłeś to tylko sposób działania ITD, ale POLICJA czy STRAŻ GRANICZNA działa w ramach ustawy, czyli mogą podejść i Cię skontrolować na pauzie. Jeśli zaś chodzi o odpoczynek dobowy to nie mogą, chyba, że się zgodzisz. oczywiście istenije też coś takiego jak podejrzenie popełnienia przestępstwa, a wtedy mogą.
Zgłoś
Hazes 2019-08-30, 9:59 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-30, 10:47 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Kazan13 2019-08-30, 10:53 5
Jeśli na tachografie jest ustawiona PAUZA to nie mają prawa go kontrolować, muszą poczekać aż ją zakończy, na czas kontroli musi przestawić tachograf na MŁOTKI - czyli inna praca a do tego nie mogą go zmusić, więc powinni grzecznie poczekać aż zakończy PAUZĘ.
Kiedyś w Niemczech w trakcie odbywania pauzy 45 min, myłem przednią szybę , podjechał radiowóz i dostałem 15 e kary bo robiłem to na pauzie ( na pauzie tylko odpoczynek ) - a powinienem to robić na młotkach - czyli inna praca .
Zgłoś
Mariusz 2019-08-30, 12:22
ABSOLWENT UNIWERSYTETU PARKINGOWEGO RARBSEN A tak serio nie znam przepisów ale jak kierowca śpi to nie powinni budzić, ale jak je to w czym problem? Kolega za dużo się głupot nasluchal i aż się rwie do walki o sprawiedliwość na swiecie. Podziwiam strażaków za cierpliwosc
Zgłoś
radek1234 2019-08-30, 12:49 2
Jestem ekspertem

Na podstawie ROZPORZĄDZENIE (WE) nr 561/2006,
artykuł 4 podpunkt f „odpoczynek” oznacza nieprzerwany okres, w którym kierowca
może swobodnie dysponować swoim czasem.

Wynika z tego że kamerujacy ma 100% racji, żadne służby nie mają prawa przerwać kierowcy odpoczynku.
Zgłoś
psycholll 2019-08-30, 13:28
Zgłoś
Krak 2019-08-30, 13:34 1
Granicznik powinien temu bucowi powiedzieć :
Zgodnie z Ustawa z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej, rozdział 3, art. 9, pkt. 1 przeprowadzamy kontrolę.
W przypadku złamania przez nas prawa można wnieść skargę do uprawnionych instytucji wymienionych w ustawie.
Proszę przygotować się także na kontrolę a za plecami tak żeby słyszał: zadzwonić po ITD żeby miał buc dłuższą przerwę.
Zgłoś
Attero132 2019-08-30, 13:39 4
radek1234 napisał/a:

Jestem ekspertem
Na podstawie ROZPORZĄDZENIE (WE) nr 561/2006,
artykuł 4 podpunkt f „odpoczynek” oznacza nieprzerwany okres, w którym kierowca
może swobodnie dysponować swoim czasem.
Wynika z tego że kamerujacy ma 100% racji, żadne służby nie mają prawa przerwać kierowcy odpoczynku.

Co za interpretacja....jebnij sie w łeb
Zgłoś
mygyry 2019-08-30, 14:57 1
Zgłoś
buulb 2019-08-30, 15:51
Smokw napisał/a:

Ogólnie dramat w komentarzach. Serio jest źle i z tym kierowcą i z tymi co go opluwają, oraz z tymi co go bronią. Przykro mi, ale w tym przypadku prawda jest tylko jedna jasno określana przepisami prawnymi. PAUZA to inaczej PRZERWA, i jest ona zaliczana do czasu pracy. Więc ITD, POLICJA i SŁUŻBY CELNE MOGĄ NAM JĄ PRZERWAĆ. Wiadomo kultura osobista to rzecz święta. Jednak nikt nie piszę o co chodziło w tej kontroli. Oni sprawdzali tylko dokumenty. Mało tego. Tirowcy z Polski powinni wspierać takie kontrolę, bo one są szybkie i są wstanie wyłapać jednego dnia nawet 20 kierowców ze wschodu co jeżdżą u nas bez uprawnień. kurde naprawdę taki problem podać papiery? Jeszcze ciśnienie podnosi i zestresował chłopaków. No kurde taki zawód mają. Chcą szybko obskoczyć cały parking. Przecież dla kierowcy jest lepiej jak na pauzie, a nie w trakcie jazdy. To dość skomplikowany temat, ale naprawdę tego tirowca nie ma co bronić, a raczej skierować do psychologa na zajęcia z gniewu.

Pauza nie jest zaliczana do czasu pracy jesli nie jest platna a czesto tak jest
Zgłoś
kamuha 2019-08-30, 17:33
Zgłoś
Dżizas_kurde 2019-08-30, 18:12
Cytat:

Pauza nie jest zaliczana do czasu pracy jesli nie jest platna a czesto tak jest

Nie jest czasem pracy. Ale jest dyżurem płatnym w kwocie nie niższej 50% stawki zasadniczej.
Zgłoś
JedkerTC 2019-08-30, 21:10
Krak napisał/a:

Granicznik powinien temu bucowi powiedzieć :
Zgodnie z Ustawa z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej, rozdział 3, art. 9, pkt. 1 przeprowadzamy kontrolę.
W przypadku złamania przez nas prawa można wnieść skargę do uprawnionych instytucji wymienionych w ustawie.
Proszę przygotować się także na kontrolę a za plecami tak żeby słyszał: zadzwonić po ITD żeby miał buc dłuższą przerwę.

W punkt! Piona.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem