Główna Poczekalnia (1) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:39
Dybuk
konto usunięte • 2013-05-13, 15:00
Witam ponownie. Z racji, że mój wczorajszy temat o twarzach z Belmez spotkał się z pozytywnym przyjęciem, postanowiłem wrzucać co jakiś czas ciekawe artykuły o podobnej tematyce. Generalnie, zjawiskami paranormalnymi, podaniami, legendami i folklorem interesuję się od dziecka, tak więc mam w swojej "bazie" sporo ciekawych zagadnień do podzielenia się z tymi, których interesuje coś więcej niż eksplodujący allahu akbar, mątwa w cipie, embrion w zupie i przebijane jajco. Zdaję sobie sprawę, że w Internecie jest masa oszołomów(zwłaszcza na forach typu paranormalne.pl, gdzie jest ich sporo, ale są też osobniki w porządku, podchodzące z pewnym dystansem do tych spraw, ale i ciekawością ) wymyślających tanie sensacje i widzące ducha w plątaninie gałęzi etc, gdzie główną przyczyną "widzenia twarzy" jest nic innego jak zjawisko zwane pareidolią, dlatego zawsze robię osobisty przesiew i "analizy" danego materiału. Tematy będą wrzucane w godzinach wieczornych ze zrozumiałych przyczyn. Jeśli komuś nie odpowiada mój zamysł, zamiast plucia jadem, które naprawdę mnie nie rusza(vide niejaki user "pisuar") niech po prostu przescrolluje w dół. Dzisiaj zajmiemy się ciekawym bytem jakim jest:

Dybuk (hebr. דיבוק, dibuk – "przylgnięcie")

Cytat:

Duch, który nie może zaznać spokoju po śmierci, wędruje tak długo, aż znajdzie ciało osoby żyjącej, w które może wtargnąć. Staje się wtedy dybukiem.

Wraz z ponownym odkrywaniem ż__owskiej kultury w Polsce, odkrywamy również wierzenia tej niegdyś jakże licznej części naszego społeczeństwa. Jedną z ciekawszych postaci ż__owskich wierzeń jest dybuk. W ostatnich czasach w Polsce powstało wiele przedstawień o dybuku, które cieszyły się wielkim powodzeniem.

Opętania, egzorcyzmy są zazwyczaj kojarzone z wiarą katolicką. Tymczasem w wierzeniach ż__owskich też to funkcjonuje. W kręgach kabalistycznych w Polsce w XVI w. narodziło się pojęcie dybuk. Jest to skrót wyrażenia dibbuk me - ruach raa, oznaczającego „przylgnięcie złego ducha". Z czasem słowo „dybuk" usamodzielniło się, stając się określeniem samego ducha. Nie ma on kształtu i nie może być utożsamiany z chrześcijańskim szatanem.

Dybukiem może stać się każdy. Duch, który z powodu grzesznego życia nie może zaznać spokoju po śmierci, wędruje tak długo, aż znajdzie ciało osoby żyjącej, w które może wtargnąć. To samo dotyczy osób, które zginęły nagłą śmiercią. Z pomocą ciała osoby żyjącej duch taki pragnie dokończyć to, czego nie zdążył zrobić za życia. Niestety, nie zdaje sobie sprawy, że to bardzo utrudni życie osobie żyjącej.

Cytat:

Opętanie przez dybuka niczym się nie różni od opisów opętań w Kościele katolickim. Żyjąca osoba czuje, że w jej ciele funkcjonuje jeszcze jakieś inne istnienie. Często to „inne" przejmuje władzę nad ciałem osoby żyjącej. Wtedy osoba opętana mówi obcym głosem i nie odpowiada za swoje czyny. Osobę podejrzaną o opętanie wysyłano do czyniącego cuda rabbiego (ba'al szem), który mógł, jak wierzono, wypędzić złośliwego dybuka. stosując rytuał egzorcyzmów.

Dybuka rozsławił ż__owski pisarz Szymon Anski, tworzący w języku jidysz. W dramacie „Dybuk" wykorzystał materiały zgromadzone podczas prowadzonej przez siebie w latach 1911-14 etnograficznej wyprawy do wsi ż__owskich na Wołyniu i Podolu. Jej efektem jest opowieść o tragicznej miłości dwojga młodych - Lei i Chanana. Ojciec Lei, wzbogaciwszy się, zapomina o obietnicy danej ojcu Chanana i znajduje córce bogatego narzeczonego.Zakochany w Lei Chanan umiera, a jego duch wstępuje w dziewczynę.

Pomimo zabiegów cadyków ducha nie udaje się wypędzić. Uniemożliwia to Lea, pragnąca połączyć się z ukochanym. Podanie o dybuku wykorzystała znana polska pisarka Hanna Krall. Napisała opowiadanie o Amerykaninie noszącym w sobie ducha przyrodniego brata, który zginął w czasie wojny w getcie. Jednak bohater opowiadania nie chce pozbyć się ducha. Jego obecność będzie na zawsze przypominać mu Holocaust i jego ukochaną kulturę polskich Ż__ów.

Na koniec dodam od siebie, że jeśli kogoś zainteresowała "postać" dybuka, może obejrzeć poniższy film, który jest całkiem-całkiem. Obecny miły polski akcent.

Zgłoś
Matikens 2013-05-13, 18:17
Daje piwko bo lubię sobie czasami takie pierdoły o zjawach,kosmitach i pająkach gigantach poczytać
Zgłoś
Kirk666 2013-05-13, 18:40
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 18:43 2
@up

Nie słyszałem, ale brzmi bardzo ciekawie i na pewno poszukam o tym informacji, a jeśli znajdę, to na pewno to tutaj wrzucę. Dzięki.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:05
Przestańcie marudzić pierdy, nie podoba sie? to przewin sobie w dół
piwko za materiał
Zgłoś
RapujacyToster 2013-05-13, 19:11 1
Kolego za ciekawe i fajne wrzuty:

Oby tak dalej, czekam na kolejny temat
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:13
Obok Dybuka występuje jeszcze jeden demon, a mianowicie: Zbuk
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:18 1
Na wstępie dziękuję za wspomnienie o mnie w opisie twojego tematu drogi Vinterlandet.
Urozmaicę troszkę twoje internetowe życie i wyjątkowo odpiszę na sapanie nolife'a.

Widzę, że bardzo angażujesz się w swój wirtualny żywot (zapewne z braku znajomych w rzeczywistości), odpisując zaciekle (pewnie z ogromnym bólem dupy) wszystkim, którzy wyrażą swoją odmienna od twojej opinię na temat twoich zainteresowań i tego co lubisz czytać; ludziom, których po prostu to nie interesuje oraz ogółem wszystkim, którzy wchodzą tu, bo to SADOL, a nie STRONA ZE STRASZNYMI HISTORYJKAMI.

Rozumiem, że ktoś może lubić czytać takie rzeczy - to kwestia zainteresowań oraz organizowania swoim wolnym czasem.

Ktoś lubi grać na gitarze, inny robić co innego.
I każdy użytkownik ma prawo założyć tu swój temat, a w nim pokazać np. ciekawy filmik z kimś, kto niesamowicie na wspomnianej wcześniej gitarze gra albo robi coś innego co niekoniecznie dla wszystkich może być interesujące.

Wartość tekstu ocenia się po jego kompozycji, ilości wiedzy w nim zawartej, natomiast ty skopiowałeś zwyczajnie tekst, który można znaleźć na stronach typu:

-niewiarygodne.pl,
-www.paranormalium.pl,
-strefatajemnic.onet.pl
(3 pierwsze pozycje w google, które wyskoczyły po wpisaniu hasła o twarzach z Belmez).

Tekst nieatrakcyjny pod każdym względem, nie wnoszący nic do stanu wiedzy odbiorcy, a nawet niestraszny (bo chyba takie było zamierzenie autora).

Śmieszny też nie - po prostu literacka KAKA.

Więc jeśli masz ochotę czytać takie rzeczy, to wchodź sobie na wymienione wcześniej strony, a nie śmieć czymś takim sadola.

Nie musi mnie ciekawić gra w kosza, żebym z zaciekawieniem oglądnął film z mega wrzutami do kosza, czy przeczytał coś ciekawego na temat tej dyscypliny - chcesz coś wrzucić to się postaraj.
Tobie też polecam sport - rusz się czasem z domu...

Dziś podzieliłeś się czymś ciekawszym, ale daruj sobie historie, które swoją wartością intelektualną nie przerastają fotostory z "Bravo girl".
Mam nadzieję, iż nie uraziłem twojego "męskiego" ego tym razem.
I nie wypowiadaj się na mój temat jeśli mnie nie znasz zgredku.

Pozdrawiam, życzę szczęścia oraz powodzenia w życiu, znalezienia sobie w końcu dziewczyny (z penisem się nie liczy). I nie spinaj tak dupy następnym razem bo ci się ślina z ryja puści.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:19 1
Fajne, fajne, lubię takie tematy. Ostatnio wracam do literatury romantyzmu przedlistopadowego, która jest niesamowicie gęsta takim klimatem. W liceum nudziło, teraz fascynuje. Zwłaszcza młody Mickiewicz, który zanim stał się nudziarzem narodowym był genialnym (dostrzegam to po latach) poetą rodowym, doskonale wychwytującym pierwiastek pierwotny w człowieku, aktywizujący się w wierzeniach, wyobraźni, rytuałach, mitach, prawach lokalnych. Świetna sprawa.
Gdyby kogoś to zainteresowało to polecę książki: Maria Janion "Niesamowita Słowiańszczyzna", James Frazer "Złota gałąź". Dobre dla pobudzenia wyobraźni.
Zgłoś
alveanerleo2 2013-05-13, 19:27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:36
Ostatnio oglądałem film pt. "Nienarodzony". Tam było coś o tym dybuku, ale nie powiem czy dobry film, bo jak zwykle zasnąłem po 5 minutach.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:45
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 19:59
a zeby było smiesznie znam kogos kto jest dybukiem,my nazywamy ich wariatami ,szalencami i tak dalej ale ten człowiek którego znam jest inny niz reszta wariatów i innych obłąkanych jest...czymś wiecej...niż człowiek...
Zgłoś
elvis02 2013-05-13, 21:03 2
Nie ma piwa bo cały tekst (oprócz wstępu) t:
ctrl+c, ctrl+v
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 21:08
Odnośnie literatury to dybuk pojawia się też u mistrza Sapkowskiego w którejś części Trylogii Husyckiej.Podejrzewają tam jednego o bycie dybukiem.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-13, 21:08 1
elvis02

Wiem, w tej kwestii na pewno się poprawię.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem