Jako, że jestem pasjonatem przeróżnych rzeczy związanych z rzemieślnictwem postanowiłem podzielić się z wami filmem na który ostatnio się natknąłem. Uwaga pytanie do znawców. Czy dziadzia ma taką krzepę w łapskach czy skubie to z wyjątkowo plastycznego gatunku drzewa?
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 9:44
U mnie w domu od jakichś 20-30 lat leżą gotowe trzonki akacjowe do siekier. Dziadek zrobił nam zapas, bo domyślał się, że kiedyś takich już nie będzie. Ostatnio musiałem pierwszy zapas wykorzystać. Żeby obsadzić siekierę, musiałem zastrugać część trzonka. Za cholerę w rękach niczym nie szło tego zrobić. Naostrzyłem stalowy nóż i dopiero pukając w niego młotkiem mogłem rzeźbić. Pierwszy raz widziałem tak twarde drewno. Dlatego mogę powiedzieć, że na tym filmie nie ma suchej akacji
bobro napisał/a:
U mnie w domu od jakichś 20-30 lat leżą gotowe trzonki akacjowe do siekier. Dziadek zrobił nam zapas, bo domyślał się, że kiedyś takich już nie będzie. Ostatnio musiałem pierwszy zapas wykorzystać. Żeby obsadzić siekierę, musiałem zastrugać część trzonka. Za cholerę w rękach niczym nie szło tego zrobić. Naostrzyłem stalowy nóż i dopiero pukając w niego młotkiem mogłem rzeźbić. Pierwszy raz widziałem tak twarde drewno. Dlatego mogę powiedzieć, że na tym filmie nie ma suchej akacji
![]()
Suche i świeże to nie to samo co suche i stare. Takie trzonki po kilku latach są coraz twardsze. mój dziadek też takie robił i teraz są jak kamienie po kilkunastu latach.
Dawniej ludzie potrafili zrobić ręcznie coś o wiele lepszego niż dziś możemy kupić w sklepach.
Kiedyś ludzie naprawdę musieli mieć talent i doświadczenie żeby coś zrobić dzisiaj już tego nie ma, nikt nie potrafi zrobić czegoś bez stosu precyzyjnych narzędzi do dzisiaj są u mnie cuda które robił mój dziadek i pradziadek za pomocą siekiery, noża, ewentualnie jakiegoś prostego hebla, metrówki.
ostra siekiera i odpowiednia penetracja
zauważ że nie tnie grubych wiurów tylko cienkie i czynnosć powtarza wiele razy
zauważ że nie tnie grubych wiurów tylko cienkie i czynnosć powtarza wiele razy
A tak na marginesie świetnym sposobem na nadmiernie zeschnięty trzonek czy inną drewniana rękojeść jest zanurzenie w wodzie na 24h. drewno pęcznieje i siekierka czy młotek nie spada
Z serii wiejskie mądrości
Z serii wiejskie mądrości
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie