Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się

Edward Zakrzewski, skazany za zabójstwo żony i dzieci w 1994 r., ma zostać stracony 31 lipca 2025r na Florydzie. To dziewiąta egzekucja, która ma się odbyć w tym roku.
Edward Zakrzewski, został skazany na śmierć za brutalne zabójstwo swojej żony Sylvii oraz dwójki dzieci w czerwcu 1994 r. w hrabstwie Okaloosa na Florydzie. Do tragedii doszło po tym, jak żona mężczyzny zdecydowała się wnieść pozew o rozwód. Zakrzewski przyznał się do winy. Sąd wydał w jego sprawie aż trzy wyroki śmierci za każdą zbrodnię, którą popełnił.

Gubernator stanu Floryda Ron DeSantis podpisał we wtorek nakaz wykonania kary śmierci. Egzekucja Edwarda Zakrzewskiego została wyznaczona na 31 dzień lipca. To już dziewiąta egzekucja w tym roku w stanie, co pokazuje, że tutejsze władze konsekwentnie realizują orzeczone przez sądy wyroki śmierci.

Jak przypomina serwis AP, z dokumentów sądowych wynika, że Zakrzewski zabił żonę przy użyciu łomu i maczety. Miał ją też dusić. Dzieci, siedmioletni syn Edward i pięcioletnia córka Anna zginęły od ciosów zadanych im przez sprawcę maczetą. Po dokonaniu zbrodni mężczyzna przez pewien czas ukrywał się, jednak ostatecznie sam zgłosił się na policję. Skłoniła go tego emisja programu „Unsolved Mysteries”, w którym przedstawiono jego sprawę.
Kolejne egzekucje na Florydzie

W lipcu w tym samym więzieniu ma zostać stracony także Michael Bernard Bell, skazany za podwójne zabójstwo przed barem. W zeszłym tygodniu wykonano wyrok na Thomasie Lee Gudinasie, który został skazany za gw🤬t i morderstwo kobiety. W 2023 r. Floryda przeprowadziła sześć egzekucji, a w ubiegłym roku tylko jedną.

Floryda należy do stanów, które najczęściej wykonują wyroki śmierci. W 2025 r. liczba egzekucji w tym stanie znacząco wzrosła. Sprawa Zakrzewskiego przypomina o brutalnych zbrodniach sprzed lat i konsekwencjach, jakie ponoszą sprawcy brutalnych zbrodni.
Zgłoś
slaveyy 2025-07-03, 11:08
Bulbulator napisał/a:

Mam nadzieje, że on zna datę i godzinę swojej egzekucji.
Powinien dostać czas na strach i zegar do celi, który ten czas odmierza.

Myślisz, że każdy boi się śmierci?
Zgłoś
wojtekpwse 2025-07-03, 11:19
Bulbulator napisał/a:

Czyli sk🤬iel żył 31 lat na koszt wspólnoty!
Za to powinien dostać również kwas fosforowy podany doodbytniczo.

Właśnie spotęgowało to wymiar kary maksymalnie. 30 lat życia ze świadomościà, że i tak nigdy nie wyjdziesz za to co odj🤬es a pewnego pięknego dnia, nie wiesz kiedy dostaniesz czapę. I tak czekasz i tak czekasz c🤬j wie na co. Uważam, że to piękna kara dla zwyrusów.
Zgłoś
Bulbulator 2025-07-03, 11:23 1
slaveyy napisał/a:

Myślisz, że każdy boi się śmierci?

Większość. A dla kozaków, którzy są "sztywni" można by coś wynaleźć. Tak by pozostała pamiątka jak po egzekucji Saddama Huseina.
Niestety film z jego egzekucją już dawno zniknął z internetu, ale krótko po egzekucji był dostępny.
Był strasznie oburzony, że ktoś odbierze mu jego życie.
Zapomniało mu się jak on takie same życia wygaszał. Za szybko z nim poszło. Można było dłużej.

Nawiasem mówiąc, to nie jest tak, że niektórzy nie odczuwają strachu przed śmiercią.
Oni tylko wiedzą, że ucieczki już nie ma i się z nią pogodzili.
Zgłoś
hasfar 2025-07-03, 13:38
Właśnie bardzo dobrze, że po takim czasie.
Jeśli był niewinny to po tylu latach już by wyszło - a było w historii nie mało przypadków, że ludzie siedzieli, za niewinność.
Dodatkowo miał czas, żeby "przemyśleć" swoje czyny ze świadomością, że i tak już koniec.
Sprawy dopełniała by informacja, że był gnębiony, bity, gw🤬cony etc.
Zgłoś
neon 2025-07-03, 13:41
Że żonę zabił to mogę zrozumieć, ale dzieci, to nie.
Zgłoś
Stary_Pierwiastek 2025-07-03, 14:29 1

Maczeta zabija. Nawet film nakręcili.
Zgłoś
majeńka 2025-07-03, 14:44 1
drukarka666 napisał/a:

Zostań podatnikiem w tych krajach, tylko uważaj na wjeździe do nich.

Właśnie k🤬a musiałam dopłacać (polski) podatek i się tłumaczyć urzędowi skarbowemu bo przyszedł do nich z chamerykańskiego Finanzamtu liścik że odliczyli mi tyle a tyle dolczulków na zaliczkę podatku a nie raczyli wspomnieć że na akcjach które miałam u nich (dzięki dziwnym machlojkom korpo) poniosłam stratę. Tak więc nasi wyzyskiwacze stwierdzili że skoro płaciłam tyle, a u nich podatek jest 15% a u nas 19%, to mam te 4% dopłacić — żeby na 800plusy starczało.

A moja noga u nich 20 lat nie postała. Tyle że macki IRSu dopadną cię nawet jak na Marsa polecisz.

Tak więc: egzekucja pana Zakrzewskiego jest sponsorowana także z MOICH pieniędzy.

[ Dodano 2025-07-03, 14:54 ]
TwójCzarnyPan napisał/a:

Dopiero teraz?
A u nas karę śmierci trzeba przywrócić. Właśnie dla takich jak on.

Właśnie po to Polska załatwiła sobie opt-out od Europejskiej Karty Praw Człowieka na karę śmierci. W całej reszty EU umowa stowarzyszeniowa zabrania kary śmierci, a nam wolno.

Co prawda Komoruski podpisał Protokół 13, ale nie było to głosowane w Sejmie i Senacie (czyli nie miał prawa), a ponadto to że obecnie nie korzystamy z opt-outu nie oznacza że nie możemy ponownie zacząć z niego korzystać. Tak więc Protokół 13 możemy wypowiedzieć bez naruszenia prawa EU.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
Gieros35 2025-07-03, 15:24 1
Szkoda chopa
Zgłoś
Dadas77 2025-07-03, 16:06 1
Po cholerą to bydło karmili przez 30 lat? Już dawno powinien był zgładzony.
Zgłoś
idziero 2025-07-03, 19:10 1
Powinni to transmitować na YT
Zgłoś
radek1600 2025-07-03, 20:24
majeńka napisał/a:

Właśnie k🤬a musiałam dopłacać (polski) podatek i się tłumaczyć urzędowi skarbowemu bo przyszedł do nich z chamerykańskiego Finanzamtu liścik że odliczyli mi tyle a tyle dolczulków na zaliczkę podatku a nie raczyli wspomnieć że na akcjach które miałam u nich (dzięki dziwnym machlojkom korpo) poniosłam stratę. Tak więc nasi wyzyskiwacze stwierdzili że skoro płaciłam tyle, a u nich podatek jest 15% a u nas 19%, to mam te 4% dopłacić — żeby na 800plusy starczało.
A moja noga u nich 20 lat nie postała. Tyle że macki IRSu dopadną cię nawet jak na Marsa polecisz.
Tak więc: egzekucja pana Zakrzewskiego jest sponsorowana także z MOICH pieniędzy.
Właśnie po to Polska załatwiła sobie opt-out od Europejskiej Karty Praw Człowieka na karę śmierci. W całej reszty EU umowa stowarzyszeniowa zabrania kary śmierci, a nam wolno.
Co prawda Komoruski podpisał Protokół 13, ale nie było to głosowane w Sejmie i Senacie (czyli nie miał prawa), a ponadto to że obecnie nie korzystamy z opt-outu nie oznacza że nie możemy ponownie zacząć z niego korzystać. Tak więc Protokół 13 możemy wypowiedzieć bez naruszenia prawa EU.

Sklej p🤬de i nie miałcz
Zgłoś
WolvX 2025-07-03, 20:26
Oglądałem wideo na YT przedstawiające tę sprawę. Byłem w niezłym szoku, gdy usłyszałem polskie nazwisko z informacją, że jest z Polski.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-07-03, 21:35 2
majeńka napisał/a:

Teoretycznie, mogłaś się rozliczyć z IRS deklarując zero dochodu i powinni zwrócić zaliczkę. Wtedy i polski US by się nie przyp🤬olił. Ale jeśli nie wiedziałaś, albo olałaś, to pewnie było za późno.
Ogólnie, nauczyłem się, że za granicą nie należy urzędom podawać żadnych obcych NIPów, numerów ubezpieczenia itp. I nigdy nie przyznawać się, że w danym roku podatkowym byłaś rezydentem podatkowym gdzieś indziej i miałaś tam dochód. Jeśli to kraj, gdzie trzeba się meldować, to tylko do momentu podpisania umowy o pracę, a potem się wymeldować i formalnie być bezdomnym. To bardzo upraszcza życie, naprawdę.

majeńka napisał/a:

To dobrze, czyż nie?

majeńka napisał/a:

Ciekawe, nie wiedziałem. Przydałaby się jakaś kampania w tym kierunku. Na tle tych ostatnich głośnych morderstw i gw🤬tów dobrze by się sprzedała.
Zgłoś
Apages 2025-07-04, 0:25
TwójCzarnyPan napisał/a:

Dopiero teraz?
A u nas karę śmierci trzeba przywrócić. Właśnie dla takich jak on.

Na tym polega wyrafinowanie kary śmierci! Skazanego pozostawia się w więzieniu,przez lata,dziesiątki lat,by ..okrzepł w odosobnieniu,zasymilował się z sytuacją,nawet,być może-zagustował w takim życiu-i..wtedy ciach!Przychodzi termin wykonania wyroku!
Zgłoś
zn506 2025-07-04, 8:54 3
TwójCzarnyPan napisał/a:

dla takich jak on.

Dla tekich jak on trzeba zmienic zbrodnicze prawo, które zdradzieckiej świni przyznaje majatek meża i dzieci. I ilość zabójstw spadnie o 90%.

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie