👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 17:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Cytat:
akurat wystarczy jeden chwycić aby pieprzło a nie dwa w przypadku prądu przemiennego.
Nie ma znaczenia jaki to rodzaj prądu, tylko to czy jeden z biegunów jest uziemiony. W przypadku sięci elektrycznej "zero" jest w stacji transformatorowej połączone z ziemią, i wtedy mając z nią kontakt n(np. stojąc na ziemi, dotykając rurek instalacji wodnej/gazowej) wystarczy złapać tylko za przewód fazowy. Jeśli jesteś odizolowany od ziemi, to możesz robić co chcesz. Tak w uproszczeniu...
PustySocho, co ma udowodnić ten cytat z wiki?

@wolek14 jak Twoim jedynym zabezpieczeniem są foliowe ochraniacze na nogi jak to kolega do którego się odniosłem sugerował to Ty jesteś uziemieniem. Mądrze prawisz, ale polecam przeczytaj jednak całość rozmowy. A co do stałego to się nie zgodzę: jeszcze nigdy nie pieprzła mnie bateria akumulatorów przy kontakcie tylko z jednym biegunem, za to przy zwarciu czasem ręka sztywniała.

PustySocho napisał/a:
Wiem co to jest prąd zmienny, lub jego odmiana czyli przemienny. Chodziło mi o to w jaki sposób ma kogoś kopnąć prąd jak jest odizolowany od ziemi i trzyma tylko faze? Gdzie ten prąd miałby popłynąć przez niego, żeby go kopnąć? Chyba z powrotem

@up o Tobie zapomniałem. Oczywiście chodziło mi o zastosowanie właśnie takiej izolacji z byle folii na buty - bo w takim wypadku by oczywiście pieprzyło gdyż to żadna izolacja.
@wolek14 a i zapomniałem: czemu podłączyłeś uziemienie bezpośrednio pod masę? Można podłączyć masę do metalowej obudowy i uziemienie do obudowy ale łączenie bezpośrednie z pominięciem obudowy? Kto to widział?
@wolek14 a i zapomniałem: czemu podłączyłeś uziemienie bezpośrednio pod masę? Można podłączyć masę do metalowej obudowy i uziemienie do obudowy ale łączenie bezpośrednie z pominięciem obudowy? Kto to widział?

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie