Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:49
rybsony 2022-04-05, 3:07 2
Zgłoś
shoe5maker 2022-04-05, 10:46 1
saves napisał/a:

Zapamiętajcie jedno. Przecinając jakiekolwiek przewody położone w budynku, nawet gdy jesteście na 100% pewni, iż nie są pod napięciem, zamykajcie oczy. Jeśli przypadkiem przetniecie przewód pod napięciem, ewentualne iskty nie poparzą wam gałek ocznych, nie mówiąc o oślepieniu. Dwa razy w życiu przeciąłem takie przewody. Bezpieczniki w lokalu wyłączone, ale poprzedni właściciele musieli coś na lewo pociągnąć.

A nie lepiej śrubokrętem "świecącym" sprawdzić czy dochodzi napięcie elektryczne. Ja tak robię.
Zgłoś
saves 2022-04-05, 12:34
shoe5maker napisał/a:

A nie lepiej śrubokrętem "świecącym" sprawdzić czy dochodzi napięcie elektryczne. Ja tak robię.

Przy wymianie instalacji na nową nikt się nie bawi w sprawdzanie starych przewodów. Odłaczone od bezpieczników przecina się je na pewniaka. Z wyjątkiem dwóch przypadków, o których wspomniałem.
Zgłoś
vexart 2022-04-05, 18:29
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
pullup 2022-04-05, 20:11 2
Warystor napisał/a:

Przecież to fejk. Widać, że ten elektryk dobrze wie, co się za chwilę stanie. No i ciekawe, że po tym zwarciu nadal świeca wszystkie pozostałe lampy na suficie.

bo może to nie był kabel od oświetlenia?
Zgłoś
ElPieso 2022-04-06, 2:27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
drbobslej 2022-04-06, 2:36
Warystor napisał/a:

Przecież to fejk. Widać, że ten elektryk dobrze wie, co się za chwilę stanie. No i ciekawe, że po tym zwarciu nadal świeca wszystkie pozostałe lampy na suficie.

Biorąc pod uwagę jego pewność w tym co robi oraz narzędzie jakiego użył to ciął kabel pierwszy raz, także nie obrażajmy elektryków
Zgłoś
DZaK 2022-04-08, 8:31
Zgłoś
Wyborowa 2022-04-08, 20:59
saves napisał/a:

Zapamiętajcie jedno. Przecinając jakiekolwiek przewody położone w budynku, nawet gdy jesteście na 100% pewni, iż nie są pod napięciem, zamykajcie oczy. Jeśli przypadkiem przetniecie przewód pod napięciem, ewentualne iskty nie poparzą wam gałek ocznych, nie mówiąc o oślepieniu. Dwa razy w życiu przeciąłem takie przewody. Bezpieczniki w lokalu wyłączone, ale poprzedni właściciele musieli coś na lewo pociągnąć.

Jak jest wielożyłowy to wystarczy przecinać pojedyńczo żyły. Nic sie nie stanie nawet jak jest pod napięciem, chyba że zewrzesz żyły ucinakami jak na filmie powyżej.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem