Daltonista po raz pierwszy widzi kolory.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2015-05-16, 22:40
Zawsze myślałem, że daltonizm to nie rozróżnianie tylko zielonego i czerwonego, ale co ja tam wiem
Z tego co mówili w TV gość nie widzi w ogóle czerwonego i wszystkich jego odcieni, zamiast tego widzi czarny. Dlatego też na początku wyciągał czerwone rzeczy, są kwiaty itd.
Dodo2804 napisał/a:
Zawsze myślałem, że daltonizm to nie rozróżnianie tylko zielonego i czerwonego, ale co ja tam wiem
No to jeszcze mało wiesz. Daltonizm ma kilka różnych odmian.
moja nauczycielka od niemieckiego jest daltonistką. opowiadała nam, że na studniówkę założyła obrydliwie zielone buty, myśląc, że są czarne. dowiedziała się o tym i o swojej chorobie dopiero gdy robiła prawo jazdy i poszła do szpitala na badania. podobno gdy okazało się, że choruje na daltonizm zbiegła się cała dyrekcja szpitala z lekarzami i pielęgniarkami chcąc zobaczyć pierwszą(i być może ostatnią) w ich karierze kobietę daltonistkę. nie napisali jej tego w papierach aby mogła zdać prawo jazdy. kolory świateł rozróżnia dopiero gdy zmienia p;ołożenie. kiedyś zapytałam ją, jak widzi świat. kolor zielony widzi jako czarny i brązowy, beżowy. tak więc taka łąka czy las/park jest dla niej jak z innej planety.
nie miałem styczności ale ciekawe
Jak mieliśmy badania do liceum lotniczego widziałem jak gość pierwszy raz ogarnął, że ma daltonizm. Każdy kto stał obok miał mindfucka, więc co się działo w jego głowie ciężko mi powiedzieć. Przez jakieś 16 lat nie wiedział, że nie widzi kolorów (Tak, tak, nie rozróżnia czerwonego i zielonego, widzi w skali szarości - są różne poziomy).
Wiecie, że kolory nie istnieją poza nszą percepcją. To tylko iluzja wytwarzana przez nasz mózg dla rozróżnienia konkretnych długości fal światła. Rzeczywistość jak i samo światło są ezbarwne.
TUTAJ link do testu na daltonizm, warto sprawdzić
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak te okulary działają? Według mojej wiedzy nie da się daltonizmu "wyleczyć" okularami, bo jak ma niby zobaczyć ten czerwony czy zielony jak nie ma w siatkówce receptorów by zobaczyć ten kolor?