👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 2:16

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Rems napisał/a:
kozak sprawa.. mimo iż fizycy uważają stworzenie miecza świetlnego za niemożliwe mam nadzieję, że kiedyś jednak je zrobią
![]()
Na pewno nie świetlnego/laserowego. Żeby zmienić kierunek (w tym wypadku "zawrócić") promień światła, który nie natrafia na żadną przeszkodę potrzebna jest siła porównywalna z grawitacją czarnej dziury.
Jedyna "nadzieja" na stworzenie podobnie działających mieczy to plazma, ale tu pojawia się pytanie po co to robić. Jako broń dużego zasięgu dużo lepsze będą urządzenia generujące bardzo silny promień lasera, tylko, że w tej chwili aparatura do tego zajmuje powierzchnię bloku mieszkalnego. W roli broni krótkodystansowej dużo lepiej sprawdzi się aparatura porażająca układ nerwowy.
Cytat:
Jedyna "nadzieja" na stworzenie podobnie działających mieczy to plazma, ale tu pojawia się pytanie po co to robić.
Żeby być jedi!!!!

Takie lasery są dość niebezpieczne, przy 1 Watowym wystarczy lekkie odbicie i po wzroku. Co do budowania samemu z nagrywarki DVD lub Blue Ray, to nie polecam, diodę bardzo łatwo przegrzać, wymaga dobrego chłodzenia i specjalnego układu impulsowego.
Сусанна napisał/a:
mam nadzieje że gimbazjum ten filmik nie obejrzy
![]()
mam nadzieję, że skłamałaś z wiekiem i w owym gimbazjum jeszcze nauczą cie gramatyki.
forest1600 napisał/a:
!up niebieski laser jest wyjety z nagrywarki bluray
![]()
Nie.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie