👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 0:54

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Jechaliśmy ostatnio przez Zabrze, nawigacja informowała o zakrętach kończąc nazwą ulicy w jaką się wjedzie...
nagle taki tekst: "Za 300 metrów skręć w prawo Szczęsc Boże!"
czaicie jaki roz🤬b
... kmina o co chodzi ... czemu Szczęść Boże... co to za lektor.. czy to nasz koniec...
ale za zakrętem sie wyjaśniło
nagle taki tekst: "Za 300 metrów skręć w prawo Szczęsc Boże!"
czaicie jaki roz🤬b

ale za zakrętem sie wyjaśniło

"Szczęść Boże" - jest to górnicze pozdrowienie. Górnicy, którzy szli na szychta (schodzili na dół kopalni) w ten sposób życzyli sobie spokojnej pracy i bezpiecznego powrotu na powierzchnię. Etymologia wyrażenia "Szczęść Boże" oznacza "Niechaj Bóg nie szczędzi szczęścia" lub "Daj Boże szczęście". Ulica najprawdopodobniej znajduje się nie daleko kopalni lub osiedlu górniczym.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie