Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
Gdzie się ukryć w stolicy?
konto usunięte • 2013-08-27, 12:51
Poniżej przedstawiam bardzo ciekawą opinie byłego gromowca, navala, o naszej stolycy i o jej bezpieczeństwie.

Patrzę na rozbudowującą się Warszawę i nie wierzę własnym oczom. Czy architekci zapomnieli już całkowicie o tak przecież nieodległej II wojnie światowej? Szwajcaria nie walczyła od 1848 roku, a jednak to piękne, zielone państwo jest bezpieczne jak warownia. Doliny poprzecinane umocnieniami, piwnice jak bunkry. Oni pamiętają, że pokój nie jest dany raz na zawsze. A my? – pyta Naval, były operator GROM-u.

Sierpień to dla mnie osobiście bardzo ważny miesiąc. Spoglądam na kalendarz. Widzę datę pierwszego sierpnia i przechodzą mnie dreszcze na myśl o tym, jak wielu mieszkańców stolicy ucierpiało podczas Powstania Warszawskiego. Jak dużo krwi spłynęło ulicami Warszawy. Niejednokrotnie miałem zaszczyt rozmawiać z powstańcami. Nie poruszaliśmy tylko tematów czynnej walki, choć te mnie najbardziej interesowały. Słuchałem też opowieści o codziennym życiu walczącej stolicy.

Dzięki temu docierało do mnie, jak dużo wysiłku powstańcy i ludność cywilna wkładali w budowanie np. barykad. Ciężko pracowali podczas przebijania się przez mury piwnic, by podziemiami przejść z budynku do budynku. Nie wspomnę o udrożnianiu kanałów, które były dla nich głównymi ciągami łączności. Mieszkańcy Londynu mieli swoje metro, mogli się chować w podziemiach w czasie nalotów. „A my wgryzaliśmy się w ziemię”, wspominają powstańcy. Od czasu tych rozmów inaczej patrzę na rozbudowującą się Warszawę.

Nie mogę uwierzyć, jak bardzo budowniczowie miasta zapomnieli o tak nieodległej wojnie i jak bardzo za pewnik biorą pokój. Nie mogę wyjść z podziwu dla Szwajcarii, która od 1815 roku jest neutralna. W 1848 roku odbyła się tam ostatnia bitwa, w której zginęło 100 osób. Zielona, piękna Szwajcaria jest neutralna. Ale jej budowniczowie nie zapomnieli o bezpieczeństwie. Doliny poprzecinane umocnieniami o kształcie smoczych zębów, piwnice, które przypominają bunkry. Nie, to nie jest kraj zmilitaryzowany. Oni po prostu pamiętają, że pokój nie jest dany raz na zawsze. A my?

Widzę, jak powstają kładki nad warszawskimi ulicami i pytam: „Nie pamiętacie o tym, że aby przeżyć bombardowanie, trzeba wgryźć się w ziemię?”. To takie proste! Nawet bez smoczych zębów i bunkrów możemy dać sobie szanse na przeżycie. Zamiast kładki nad drogą zbudujmy tunel pod nią. Powstańcy z żalem w głosie wspominają „gdybyśmy mieli przed wojną metro, tunele... O ilu mniej nas by zginęło”.

Tak wiem, ekonomia, architektura, a jeszcze nie daj Boże żyjący akurat w tym miejscu rzadki gatunek kreta... To może pozbawić nas i przyszłe pokolenia szansy. Ale o czym ja piszę, przecież mamy pokój!

Naval
służył w GROM-ie przez czternaście lat. Połowę tego czasu spędził na licznych misjach zagranicznych.

polska-zbrojna.pl/home/articleshow/9228?t=Gdzie-sie-ukryc-w-stolicy
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-08-27, 14:36 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 14:52 7
O dust devil znowu pisze głupoty Już jedna osoba znalazła posty, w których nieźle kłamiesz.

Cytat:

Nie, nie byłem na wojnie, ale to są sparafrazowane słowa mojego taty, który w 1987 był w Afganistanie jako major...

Cytat:

Gdyby mój tata był teraz politykiem (jest inżynierem z wykształcenia i zawodu),

sadol.pl/kibice-lechii-o-jaruzelskim-vt157239,60.htm2348646

Nie kompromituj się głąbie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 14:59 1
Odszedł z GROMu, a dalej ma bomby w głowie
przypadek nieuleczalny
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 15:15 5
solteck napisał/a:

Odszedł z GROMu, a dalej ma bomby w głowie
przypadek nieuleczalny

Twoja choroba nazywa się Jajcus rurkowcus i tez jest nieuleczalna
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 15:15 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 15:18
@Pan_Generał
lól, nie to że bronię, ale w wojsku nie ma inżynierów? Występując z wojska, nie można iść na polibude zrobić inżyniera sobie?
Zgłoś
Imper3838 2013-08-27, 15:29 3
Ale tutaj chodzi też o przetrwanie cywili. Łatwiej chyba przeżyć ostrzał siedząc pod ziemią niż na zewnątrz?

Poza tym po jaką cholerę ułatwiać najeźdźcy? Może i mają bomby które dosięgną te fortyfikacje, ale one kosztują. I raczej nie będzie im się chciało marnować mnóstwo bomb, żeby zniszczyć wszystkie podziemne umocnienia, schrony itp.

"Si vis pacem, para bellum"
Zgłoś
KrisCFC 2013-08-27, 15:52
Byłem naprzeciwko i przyniosłem piwko...
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 15:57
Cywil najłatwiej przetrwa na wsi, albo zupełnie na odludziu. Tam gdzie atakujący nie pójdą, bo ani celów ani łupów nie będzie.
Zgłoś
twojastaraluz 2013-08-27, 16:09 4
Jako ekspert dodam, że Szwajcaria zdoła pomieścić 102 % ludności w schronach. Natomiast Polska... aż 0.5%. I większość tego wyniku to warszawskie metro.
Zgłoś
elda1987 2013-08-27, 16:15
Zgłoś
Imper3838 2013-08-27, 16:21
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 16:47
W Norwegii schrony znajdują się w podziemiach co drugiego budynku biurowego. Nie znam szczegółów ale obowiązuje tam zasada, że przy budowie nowego budynku, jak inwestor wybuduje schrony w piwnicach - otrzyma jakieś ulgi podatkowe, bo owe schrony na wypadek konfliktu są ogólnodostępne dla wszystkich obywateli....W czeluściach swojego telefonu posiadam zdjęcia, na których uwieczniłem metrowej grubości ściany żelbetowe zwykłych piwnicznych pomieszczeń gospodarczych, z również żelbetowymi drzwiami grubości około 40 cm...Własne źródła zasilania, instalacja wentylacyjna, sygnalizacja świetlna i dźwiękowa, własne zbiorniki na wodę użytkową, szyby windowe z 50cm grubości ścianami - dostęp do najniższych drzwi windy - po przejściu przez specjalne grodzie z wykorzystaniem wyżej wspomnianych drzwi z żelbetu...
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 16:53
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-27, 17:14 3
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem