Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 15 minut temu
Gronostaj to taki mały morderca, a rozmiar rekompensuje energią która w nim wprost buzuje..

Najmniejszy łasicowaty występujący na terenie naszego kraju, gatunek rzadki i ginący.. kiedyś bardzo popularny, obecnie pod ścisłą ochroną.
Jak by ktoś chciał przeczytać coś o tym zwierzu to proszę bardzo: http://gronostaj.zwierzeta.ekologia.pl/

Mieszkając 3 miesiące na wsi, miałem okazję oglądać prawie codziennie rodzinę gronostai. prawdziwe killery, poruszające się z zawrotnymi prędkościami. Jak pojawiały się na polanie przed domem to wszędzie ich było pełno..

polowanie pościgowe:

polowanie z przedstawieniem:

a na zimę zmieniają futro na białe (cieplejsze)

Ciekawostka

Gronostaje były uważane przez naszych przodków jako zwierzęta przynoszące szczęście. Zwierzęta te były dość licznie trzymane i hodowane na zamkach w Europie. Dużo lepiej niż koty, radziły sobie jako udomowione zwierzęta do tępienia gryzoni.. wręcz czyściły budynki do zera ze szkodników które roznoszą groźne choroby! Często wizerunek gronostaja pojawia się w szlacheckich i królewskich herbarzach. Doszukałem się nawet informacji że w zamierzchłych czasach, zwierzęta te były chronione dekretami królewskimi przed zabijaniem.

..
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
zylasty 2013-05-27, 20:27
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Atrax 2013-05-27, 20:46
Tak dla jasności )

gronostaj Mustela erminea
łasica Mustela nivalis

gronostaj jest większy - 18-32 cm, łasica 17-23 cm
długość ogona - gronostaj 9-14 cm, łasica 3-6,5 cm
waga - gronostaj 150-300g, łasica 40-170g

charakterystyczna cecha gronostaja - czarny czubek ogona, po którym można zimą i latem rozpoznać go i odróżnić od mniejszej od niego łasicy, która to nigdy nie ma czarnego czubka ogona
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-27, 21:18
to tak Polska fretka zajebisty zwierz, browar dla Ciebie !
Zgłoś
Tocha1991 2013-05-27, 21:22
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-27, 21:56
nawet szczur wyr🤬a królika a co dopiero taka fretka, widać inne zwierzeta lubja dymać króliki
Zgłoś
PLpunk 2013-05-27, 22:09
Zgłoś
minetek 2013-05-27, 22:18
Zgłoś
Majorus 2013-05-27, 22:37
Zgłoś
Purgen 2013-05-27, 22:58 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-27, 23:15
Zgłoś
wielkiwu 2013-05-27, 23:17
Ciekawostka!

Czy wiesz, że popularna, mylnie nazywana "Dama z łasiczką" Leonardo da Vinci, to tak naprawdę "Dama z gronostajem"?
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-28, 0:32 1
Zgłoś
Aenyv 2013-05-28, 4:38
wielkiwu napisał/a:

Ciekawostka!

Czy wiesz, że popularna, mylnie nazywana "Dama z łasiczką" Leonardo da Vinci, to tak naprawdę "Dama z gronostajem"?

Dosyć częsty błąd. W dodatku chyba te opisywane gronostaje to chyba bardziej łasice, ale pewna nie jestem, a z ludźmi z BBC tez się kłócić nie będę, dlatego może lepiej mówić, że łasicowate A zwierzaczki super, sama mam zamiar kupić fretkę o ile będę mieć dom jednorodzinny, bo trzymanie tego w mieszkaniu to pewna tortura.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-28, 16:03
haha nie spodziewałem się, że to zająca może zarżnąć bez większych problemów, fajny zwierzuch

mój kot kiedyś mi zostawił na schodach, ale raczej łasicę, bo nie miała czarnego czubka ogona
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem