Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Gry o Średniowieczu
E................m • 2014-04-16, 11:59
Poprzedni temat o grach spotkał się z pozytywnym przyjęciem i tutaj część kolejna. Moje zestawienia gier będą tym się różniły od zestawień innych użytkowników, że skupię się na wyborze gier względnie nowych (tutaj: od 2010), atrakcyjnych wizualnie i niekoniecznie znanych oraz nawiązujących tematycznie do jakiegoś okresu w dziejach. Jedziemy z tematem.

Wszystkie trailery są w wersji HD i można je odpalić na pełnym ekranie.

Mount & Blade: Warband (2010)

RPG Akcji w którym świat żyje niezależnie od poczynań gracza.

Można robić cokolwiek lub nie robić nic, a wojny i tak będą wybuchać, władcy wchodzić ze sobą w sojusze, a bandyci grabić wioski. W tej grze możemy zdobywać zamki, rywalizować w turniejach, werbować i szkolić własne armie liczące setki rycerzy, wykonywać zadania, zyskiwać sojuszników (wasali, władców), przyjaciół (własna drużyna) czy nawet żonę (tutaj trzeba wpierw wkupić się w łaski ojca białogłowy, co łatwe nie jest ). Gra daje bardzo dużą swobodę.

Lionheart: Wyprawy Krzyżowe (2010)

Gra znanego studia Neocore Games, odpowiedzialnego m in za serię Król Artur. Spory rozmach bitew.

Real Warfare 2: Northern Crusades (2010)

Skrzyżowanie Total Wara (mechanika bitew) z Mount&Blade (mapa taktyczna). Całkiem udane połączenie, choć zapożyczenia są aż nadto widoczne.

Reszta po pierwszym komentarzu.
Zgłoś
m................s 2014-04-16, 18:55
Mount & Blade zajebiste wspomnienia, kupilem ja jak jeszcze byla jakas rozwojowa wersja z wczesnym dostepem i natluklem na niej i roznych modach setki godzin. grafa nie urzeka, ale system walki wrecz i sama grywalnosc powalala, i dalej ma w sobie to cos
Zgłoś
D................s 2014-04-16, 19:30
Wszyscy komplementują tutaj Mount & Blade i mają racje gierka, jeśli chodzi o klimat jest wręcz zajebista. Jednak jej czasy już mineły i nie jest już warta spędzania nad nią czasu. Dziwi mnie fakt, że autor nie uwzględnił w temacie, gierki podobnej do Mount & Blade, jednak bardziej nowoczesnej, zrobionej z większym rozmachem i bardziej grywalnej niżeli wymieniony tytuł.
A mówie tu o Chivalry Medieval Warfare. Gierka na prawde posiada wszystko co chcielibyśmy, aby dobra gra osadzona w średniowieczu posiadała. Grywalność, na prawdę łatwo w samej gierce się zakochać, jest dość atwa, ale bardzo trudna do "wymasterowania". System walki, jest po prostu zrobiony, tak świetnie, że Mount & Blade się przy nim chowa. Ilość różnych różnych rodzaji broni, poprzez różne style walki, które można przy nich przyjąć, jest wręcz niesamowita. Różne tryby gry: Duel, gdzie można pograć sobie jeden na jednego. LTS, gdzie bijemy się, aż jeden team przetrwa. TO, team objective, gdzie musimy wykonać jakieś z góry narzucone cele. A celi jest na prawde ogrom, poprzez przepchnięcie taranu i rozwalenie nim bramy, do wybicia wieśniaków i spalenia wioski. Nie zapomnijmy też o różnych klasach jak cieżko zbrojny, przednia straż, lucznik, czy tez wk🤬iajacy lekko zbrojny

Na prawdę polecam powyższy tytuł, bo robi wrażenie. Najlepsze jest w tym wszystkim, że gra nie promuje graczy spędzających w grze od c🤬ja godzin. Tak prawdę czy będziesz w nią dobry zależy, tylko od Ciebie. Dobrze władasz myszką, szybko się orientujesz co się dzieje? Super, masz już duży bonus na starcie
Zgłoś
g................n 2014-04-16, 19:40
Ekspertem napisał/a:

Gardzisz grami wideo - jakiś ty męski...

Niech zgadnę: komputer wiekowy, żadna gierka nie ruszy i stąd frustracja.

Niech zgadnę, nigdy nie byłeś na zewnątrz, a jak byłeś to mamie po mąke i do domu. Teraz siedzisz i wymyślasz swoje "opinie" w stylu "niech zgadnę"?
Zgłoś
E................m 2014-04-16, 19:56 1
gibo_n napisał/a:

Niech zgadnę, nigdy nie byłeś na zewnątrz, a jak byłeś to mamie po mąke i do domu. Teraz siedzisz i wymyślasz swoje "opinie" w stylu "niech zgadnę"?

Problem z grami mają dwie grupy osób. Te starsze w wieku pięćdziesięciu i więcej lat, które po prostu dorastały w czasach bez gier video i można ich zachowawczość czy nawet uprzedzenia względem tego medium oraz graczy zrozumieć.
Drugą grupą krytyków są osoby młode, które dopiero co stały się dorosłe i chcą to całemu światu wykrzyczeć. Są to osoby niedowartościowane, osoby których otoczenie (rówieśnicy i rodzina) lekceważy. Atak na gry w ich wykonaniu to próba zaakcentowania własnej dojrzałości. Wydajesz się być takim własnie człowiekiem. Młody, zahukany przez rówieśników, chcący dowartościować się w internecie. Nie musisz zaprzeczać - wiem że "zgadłem".
W zasadzie to nie musisz już tu nic pisać, bo karmić twoich kompleksów nie zamierzam i kolejnej odpowiedzi się z mojej strony nie doczekasz.

Nie grasz - daj grać innym. Nie potrafisz się powstrzymać od krytykanctwa - masz problem.
Zgłoś
g................n 2014-04-16, 20:36
Haha to z Ciebie prawdziwy "folizof" koniec dyskusji, jak nie masz argumentów

peace
Zgłoś
G................e 2014-04-16, 20:43 1
Znowu musiałem zalogować, żeby Ci piwko dać za dobrą robotę.
Ostatnio grałem właśnie w Banished, ale nazwanie tej gry grą o średniowieczu to lekka przesada. Można się nieźle wk🤬ić jak nagle wszyscy zdechną z głodu, choć cała populacja zajmuje się pozyskiwaniem jedzenia.
Dzięki za wstawkę, pewne coś sobie wybiorę na święta i oczywiście już zacieram ręce <lol>
Zgłoś
B................3 2014-04-16, 20:53
Stronghold - Crusader, ile ja się przy tym nakląłem i owk🤬iałem Ale zawsze wracałem, naprawdę świetna gra i choć nie gram prawie wcale, to przy tym straciłem naprawdę wiele godzin Chyba sobie jeszcze raz zainstaluję
A że Crusader II wychodzi, to już w ogóle bajka !

PS: czy ktoś może mi podać tytuł piosenki z trailera Lionheart: Wyprawy Krzyżowe ?
Zgłoś
R................R 2014-04-16, 21:59
Mod do Medievala, czyli Stainless Steel (chyba). Stare, ale jare.
Zgłoś
N................m 2014-04-16, 22:43
Niedługo wychodzi kolejna część Mount & Blade'a pod nazwą Bannerlord. Jeżeli gra będzie wyglądać tak jak na screenach i miała to, czego brakowało Warbandowi, to można liczyć na świetną produkcję.
Zgłoś
m................t 2014-04-16, 23:05
Europa Universalis 2 FTW
Zgłoś
McSzczery 2014-04-17, 1:30
Crusader Kings 2 jest co najmniej wyborne, grałem dłużej niż w całą serie TESA i GTA razem wziętych. W sumie tak jak cała reszta gier od Paradoxu. Może i bitwy nie są porównywalne do tych z serii Total War (medieval 2 wieczny props) ale i tak można się świetnie bawić no i w sumie przyjemnie się nap🤬la rusków i niemców.
Mount & Blade Warband to również przepiękna gra i grywałem w nią dosyć długo, aczkolwiek niestety potrafi się szybko znudzić i jakoś nigdy nie chciało mi się kończyć rozgrywki (w sumie, dotrwał ktoś do końca grając do końca?
Polecam obydwie gry.

podpis użytkownika

Świadome bycie unikatem, to rządenie światem.
Zgłoś
Złowroga Pralka ! 2014-04-17, 7:33
O ile Warband jest super z modami np : Floris czy jeszcze lepszą moim zdaniem brytenwaldą (gdzie możemy bliżej zapoznać się z historią zjednoczonego królestwa brytyjskiego *( wtedy jeszcze nie ) w roku 633 + )

To już chivarly tak SSIE PAŁĘ! Gra zabugowana jak stado c🤬jów. Gość jebie cie toporem po paluchu patrząc przez całą walke w ziemie i cię zajebie w ten sposób. Albo druga opcja że wgl nie celuje w twoim kierunku tylko dajmy na to w przeciwnym ale i tak zdoła cię zaj🤬. W reszte gier nie grałem nie wypowiadam sie.
Zgłoś
B................s 2014-04-17, 18:51
Tylko "Dungeon Crawl Stone Soup"!!! Właśnie wyszła wersja 0.14.
Zgłoś