Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 4 minuty temu
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
chybeck 2012-06-23, 13:01 2
Do sceptyków:
-im śmigło większe, tym wolniej musi się obracać, by została wytworzona odpowiednia siła nośna.
-ktokolwiek mówi, że jest to za ciężkie, niech poda mi tego wagę.
-mając wiadomości z gimnazjum, z liceum i nawet z początku studiów nie da się określić patrząc na filmik czy to da radę się unieść, czy nie. Potrzeba do tego multum obliczeń i danych, od kształtu przekroju śmigła aż po kąt pod jakim odchylona od poziomu jest konstrukcja.
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-23, 13:24 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
NWC 2012-06-23, 14:23
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-23, 14:30 10
NWC napisał/a:

Spójrz na godzine 1 posta, wrocilem wtedy z imprezy, a to ty pewnie siedzisz całymi dniami na kompie i wypominasz :/

Szkoda, że tak szybko musiałeś spadać :/
Zgłoś
Hitman 47 2012-06-23, 14:38
Podobno Wojsko Polskie juz złozyło zamówienia;]
Zgłoś
mikel1994 2012-06-23, 14:59
L00cash napisał/a:

Co ta ma być za argument? ledwo z gimbazy wyszedłeś więc się nie unoś.

Nie no, Twój argument jest za to zajebisty.

Po prostu przeczytaj bezmózgu posta do którego się odniosłem i przestać się pluć.
Zgłoś
kubaska5 2012-06-23, 15:25
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-23, 16:10
"Zbudowany przez studentów i naukowców śmigłowiec nazwany Gamera przypomina swoim wyglądem popularne quadcoptery. Posiada on cztery wirniki zamontowane na ramionach tworzących literę X, z pilotem siedzącym pośrodku. Dzięki zastosowaniu ultralekkich materiałów cała konstrukcja razem z pilotem waży zaledwie 95 kilogramów."
google nie boli
Zgłoś
konto usunięte 2012-06-23, 16:33
Ciekawe kiedy to cudeńko zostanie przejęte przez US Army?
Zgłoś
bigi1991 2012-06-23, 18:22 5
Dobra moi mili.
95 kg masy daje nam potrzebną siłę do uniesienia równą:
Q=95*9,81=931,95N
Siła nośna

gdzie Cz - współczynnik siły nośnej - dla takiej konstrukcji i prędkości tych "szkrzydeł" to będzie spokojnie 1.6, ro to gęstość pow ok 1.225, S powierzchnia nośna tu mamy 8 powierzchni. średnica każdego śmigła to ok. 13 metrów, średnia cięciwa płata wygląda mi tu na ok. 50 cm co daje nam powierzchnie nośną równą ok. 72 m2.
Prędkość obrotowa śmigieł to 20 RPM z pewnego magicznego wzoru wiem że dla tej średnicy max v będzie ok 13,5 m/s co przy rozkładzie liniowym daje nam uśrednioną wartość równą połowie czyli : 6,75 m/s

A teraz magia.
1,6*1,225*72*6,75=952,56N
Ta da! to może latać bo Siła nośna jest większa od ciężaru.

Założyłem sam Cz bo nie ma info o płacie a obroty i średnicę mam z ich oficjalnej strony.
Zgłoś
mabryl 2012-06-23, 18:42
Nie ma prawa latać? Ależ owszem że ma. Tutaj przykład
pl.wikipedia.org/wiki/Daedalus
Zgłoś
DarkSanMaster 2012-06-23, 20:40
Zgłoś
mikel1994 2012-06-23, 20:56
bigi1991 napisał/a:

Dobra moi mili.
95 kg masy daje nam potrzebną siłę do uniesienia równą:
Q=95*9,81=931,95N
Siła nośna
Obrazek
gdzie Cz - współczynnik siły nośnej - dla takiej konstrukcji i prędkości tych "szkrzydeł" to będzie spokojnie 1.6, ro to gęstość pow ok 1.225, S powierzchnia nośna tu mamy 8 powierzchni. średnica każdego śmigła to ok. 13 metrów, średnia cięciwa płata wygląda mi tu na ok. 50 cm co daje nam powierzchnie nośną równą ok. 72 m2.
Prędkość obrotowa śmigieł to 20 RPM z pewnego magicznego wzoru wiem że dla tej średnicy max v będzie ok 13,5 m/s co przy rozkładzie liniowym daje nam uśrednioną wartość równą połowie czyli : 6,75 m/s

A teraz magia.
1,6*1,225*72*6,75=952,56N
Ta da! to może latać bo Siła nośna jest większa od ciężaru.

Założyłem sam Cz bo nie ma info o płacie a obroty i średnicę mam z ich oficjalnej strony.

Amen.

No ale przecież każda osoba która uważała w gimnazjum na fizyce to sobie obliczy...
Zgłoś
Kortens 2012-06-24, 1:09
Zgłoś
Fazer6 2012-06-25, 15:40
daleko nie poleci
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem