Seether - Gasoline
podpis użytkownika
¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! YeehawReduta Dobrego Imienia / Polish Anti-Defamation League
podpis użytkownika
¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! YeehawKolejny temat z jednośladami i zawsze ta sama gadka... "to jest motocykl, a nie motor, bo motor to silnik....". Generalnie takie gadanie strasznie mnie śmieszy, a po za tym jest głupotą. Dlaczego? Otóż wystarczy zajrzeć do słownika języka polskiego - najlepiej PWN, a więc wchodzimy na stronę sjp.pwn.pl, wpisujemy słowo "motor" w wyszukiwarkę i wyświetlają nam się takie oto znaczenia:
motor
1. «mechanizm przetwarzający energię elektryczną lub cieplną na energię mechaniczną»
2. pot. «motocykl»
• motorek
To chyba tyle w temacie.... DuckDodgers i inni, zamilczcie w pokorze..... End Of Topic....
ja tak zap🤬lam na komarku
Masz racje. Prof. Miodek kiedyś powiedział, że w ewolucji języka jeśli słowo jest używane przez ludzi dłuższy czas to staje się prawidłowe. I zapewne za x lat w polskim słowniku będzie dizajn - pot. stylistyka, iwent - pot. wydarzenia czy np. jak sobie upodobali komentatorzy korner - pot. rzut rożny lub golkiper - pot. bramkarz.
Jakkolwiek masz racje, motor jest potocznym prawidłowym określeniem motocykla, wszystko kwestia indywidualnego podejścia do dbałości języka polskiego.
podpis użytkownika
¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehawpodpis użytkownika
Jestem windykatorem, i lubię swoją pracę. Serio.
jak ktoś nie zna angielskiego to tak pewnie będzie pisał.. analfabetów jest sporo.
ale jeżeli chcesz być taki poprawny to zacznij od wymyślania polskich oryginalnych słów dla funkcjonujących już u nas i zapożyczonych z języka angielskiego.
# terminologia naukowo-techniczna: flesz, kompakt, komputer, kontener, stres, trend, walkman;
# kultura i rozrywka: bestseller, blues, country, disco, DJ (disc jockey), drink, fan, happening, heavy-metal, hit, hobby, longplay, musical, party, playback, pop, pub, puzzle, quiz, remake, rock, serial, singel, show, thriller, wideoklip;
# polityka: budżet, lider (partii), lobby, establishment;
# żywność: cheeseburger, chipsy, dressing, fast food, grill, hamburger, hot dog, lunch, popcorn, sandwich, tost.
Już to widzę jak idziesz do knajpy z "szybkim jedzeniem" i zamawiasz "bułkę z parówką"![]()
a żebyś się znowu nie przyczepił do linka to poszerz swoją wiedzę na temat Anglicyzmu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Anglicyzm
Anglicyzmy rozprzestrzeniają się głównie z powodu globalizacji języka angielskiego na inne języki. Zwolennicy tradycjonalizmu języka uważają to zjawisko jako "plagę"
Przenikanie anglicyzmów do słownictwa mogą powodować zagrożenie wyparcia rodzimych wyrazów i zwrotów.
Niektóre języki, takie jak na przykład francuski czy hiszpański, skutecznie opierają się napływowi anglicyzmów.
A telewizję włączam tylko na mecze i trzymam się z dala od tego ścierwa..
podpis użytkownika
¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! YeehawDuckDodgers, wiesz że napisałem wcześniejszy post przede wszystkim dla podtekstu ?
myślałem że się zorientujesz że to prowokacja, jednak zabrnąłeś dalej. taka już moja cecha że ludzi podpuszczam żeby ich później ośmieszyć.. Kto niskich lotów to się da złapać
słowotwórstwo polskiego słowa motocykl pochodzi w prostej linii od angielskiego słowa motorcycle..
i nie mogłem się powstrzymać żeby tego nie wyrwać z kontekstu innego wątku..
mecz - słowo które jest anglicyzmem - jeszcze w latach 30. XX wieku w Polsce pisano je "match".
telewizja - ang. television , TV
ps. jeżeli chcesz poprawiać innych to zacznij od siebie, jeżeli nie rozumiesz to opuść to forum..
jeżeli nawet tego nie rozumiesz to jesteś mówiąc po Polsku.. głąb kapuściany
..
Pisałem dwa posty wcześniej, że uważam określanie motocykla motorem za poprawne, czytać oprócz samodzielnego myślenia też nie potrafisz?
Motor to możesz mieć od pompki do szamba. To jest motocykl.
podpis użytkownika
¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehawpodpis użytkownika
Emerytowany saren
...i opon, mocy, rozstawu osi, manetki, siedzenia i obrotomierza...bo przecież sam motocykl to nie wszystko...
noo chyba, że mowa o motorze - czyt. silniku.
Motor to określenie potoczneTo tak jakby nagle zacząć się przyp🤬alać, że nie mówi się auto tylko automobil
Weźta się.