👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:36

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Pomurnik666 napisał/a:
bardziej mnie zastanawia ,dlaczego ten pies nosi gacie ^^
Zeby nie kusił właściciela
Pomurnik666 napisał/a:
bardziej mnie zastanawia ,dlaczego ten pies nosi gacie ^^
czerwone morze

Szczypek91 napisał/a:
Nie wiem skąd masz takie info, ale psy towarzyszyły ludziom od zamierzchłych czasów. Nie tylko na obejściu, ale i w domu. Symbolem wysokiego statusu społecznego było gdy komuś kręcił się kiedyś po chacie pies jakiejś wyjątkowo rzadkiej czy drogiej rasy. Na dworze królewskim psy nie towarzyszyły władcom tylko podczas uczty, ale też właziły im do komnat jeżeli chciały. Sam jesteś biedak i to umysłowy
Psy uczestniczyły w ucztach, stąd powiedzenie "pies ci morde lizał", jak ktoś pijany osunął sie pod stół i pies zlizywał mu resztki jedzenia z ust. Potem uznano to za niestosowne. Szlachta trzymała pełno psów, ale w obejsciu, anie w domu. Jak kogoś chciano upokorzyć to wieszano go razem z psami, stąd powiedzenie "wieszać na kims psy". Oczywiscie jak szlachta przenosiła sie stopniowo do miast to zabierała ze soba psy, co nie zmienia faktu że jest to wieśniactwo. Ale nawet wtedy jak piszesz, był to przejaw bogactwa czyli obecnego szpanu. Za to nikt sie nie spufalał z psami tak jak teraz.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie