👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
47 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

co do palenia na stosie
w Polsce w kronikach jest opisany tylko jeden przykład spalenia na stosie.
Co ciekawe względy religijne były tam tylko prawniczą furtką bo tak na prawdę chodziło o konflikt szlachcica z kimś niższego stanu.
No ale porozmawiajmy o Hiszpanii
w Polsce w kronikach jest opisany tylko jeden przykład spalenia na stosie.
Co ciekawe względy religijne były tam tylko prawniczą furtką bo tak na prawdę chodziło o konflikt szlachcica z kimś niższego stanu.
No ale porozmawiajmy o Hiszpanii

Ten obrazek ma tyle wspólnego z katolicyzmem co tvn24 z wolnością wypowiedzi.

W średniowieczu obowiązywały tylko dwa rodzaje kary śmierci, tj. ścięcie mieczem i spalenie na stosie. Wzięte bezposrednio z prawa rzymskiego. Oczywiści mowa o średniowiecznej Europie.
Tortury natomiast nie maiały doprowadzić do śmierci i też nie były takie wymyślne jak się dziś uważa.
Brutalizm, patologie itd jak na tej rycince to puźniej jak 16 w. Hiszpania, lub rewolucja francuska.
Ps. jeśli ktoś uważa że na tym obrazku to kobieta, znaczy się że rzadko tu bywa.
Tortury natomiast nie maiały doprowadzić do śmierci i też nie były takie wymyślne jak się dziś uważa.
Brutalizm, patologie itd jak na tej rycince to puźniej jak 16 w. Hiszpania, lub rewolucja francuska.
Ps. jeśli ktoś uważa że na tym obrazku to kobieta, znaczy się że rzadko tu bywa.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie