Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Avatar
Torcida666 2015-05-30, 9:22 2
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz

Jestes k🤬a amatorem co tu duzo mówić
Zgłoś
Avatar
wujekbaniu 2015-05-30, 9:23
Piwo w butelce jest poddane obróbce w innej temperaturze. Dodatkowo piwo w puszcze ma kontakt z amelinum. Glin co prawda ulega pasywacji, ale część i tak przechodzi w postaci jonów/kompleksów do roztworu (piwa).
To, że nie każdy odróżni piwo puszkowe od butelkowego po przelaniu go to kufra nie świadczy o braku różnicy. Po prostu nie każdy to wyczuje i tyle.
Jeśli wysokość temperatury nie ma wpływu na smak to co z karmelizacją cukrów? Pewne reakcje chemiczne/fizykochemiczne zachodzą od jakiejś tam temperatury (w stopniu zauważalnym, bo poniżej też ale wooolniej :p).
Zgłoś
Avatar
Konto usunięte 2015-05-30, 9:41 5
P🤬licie, piwo pite prosto z puszki może mieć inny smak z racji kontaktu ust z metalem. Po przelaniu do kufla nie ma różnicy. Oczywiście mowa o koncernowych siuśkach.
Zgłoś
Avatar
Grzyb18 2015-05-30, 9:41 4
Smak piwa zmienia się w kontakcie ust z aluminiową puszką i stąd ten metaliczny posmak.
Zgłoś
Avatar
wodzu666 2015-05-30, 10:02
zaciekawił mnie filmik który trwa 15 sekund a muszę 2 minuty czekać zanim się załaduje

podpis użytkownika

tanie wino jets dobre, bo jest dobre i tanie!
Zgłoś
Avatar
teken 2015-05-30, 10:19 2
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz

p🤬lisz, posmak puszki zawsze wyczuję

podpis użytkownika

Zgłoś
Avatar
Buenor 2015-05-30, 10:20
[quote=Grzyb18]Smak piwa zmienia się w kontakcie ust z aluminiową puszką i stąd ten metaliczny posmak.



Masz rację, też o tym słyszałem i czytałem
Zgłoś
Avatar
eruaknem 2015-05-30, 10:38 2
uho82 napisał/a:

wleję do kufla piwo z puszki i z butelki i daję głowę, że nie odróżnisz. chyba , że trafnie strzelisz


Koledze chodziło może o sposób picia piwa - sam wolę z butelki niż z puszki Nie mówię o smaku, a o praktyczności. Podobnie zresztą wszystkie pepsikole i inne sevensprajty.
Zgłoś
Avatar
R41NM4N 2015-05-30, 10:53
K🤬a, polskie piwo jakby nie bylo pakowane to rozwodnione szczyny, wszystko z kampanii smakuje tak samo c🤬jowo a żywiec to dopiero jedzie po bandzie, a ci będą kminic czy z puszki gorsze. Dam wam dwa kawalki gowna jedno w cynfolii drugie w sloiku i robcie rozkmine co lepsze...
Zgłoś
Avatar
Konto usunięte 2015-05-30, 10:56 1
Większość przyzwoitych browarów i tak robi piwa tylko w butelkach, więc nie ma problemu
Zgłoś
Avatar
Konto usunięte 2015-05-30, 11:33
To z czego się piję zmienia smak. Dlatego jedne wina pije się z szerokich kieliszków a inne z węższych. Chodzi o to gdzie trafia trunek i które kubki smakowe w jakiej kolejności stymuluje. Dodatkowo przy zmianie średnicy (szyjka butelki) też może dojść do jakiegoś sprężenia czy też wytworzenia większej ilości piany. Więc smak może się różnić. Może jest to lekka nadinterpretacja.
Zgłoś
Avatar
kordas 2015-05-30, 11:43
wujekbaniu napisał/a:

Piwo w butelce jest poddane obróbce w innej temperaturze. Dodatkowo piwo w puszcze ma kontakt z amelinum. Glin co prawda ulega pasywacji, ale część i tak przechodzi w postaci jonów/kompleksów do roztworu (piwa).
To, że nie każdy odróżni piwo puszkowe od butelkowego po przelaniu go to kufra nie świadczy o braku różnicy. Po prostu nie każdy to wyczuje i tyle.
Jeśli wysokość temperatury nie ma wpływu na smak to co z karmelizacją cukrów? Pewne reakcje chemiczne/fizykochemiczne zachodzą od jakiejś tam temperatury (w stopniu zauważalnym, bo poniżej też ale wooolniej :p).


1. Niezależnie od opakowania pasteryzować można w różny sposób (czas i temp.). Przy czym piwo w puszce osiągnie szybciej zakładaną temp. pasteryzacji niż w butelce.
Dodatkowo popularną metodą zastępującą pasteryzację jest mikrofiltracja.
2. Piwo nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminium, chyba że akurat dana puszka byłaby wadliwa i posiadała uszkodzoną powłokę lakieru.
3. Smak/zapach "metalu" nie bierze się z przechodzenia glinu z puszki do piwa, a ze starych instalacji w browarze, gdzie została uszkodzona powłoka ochronna. Podobny aromat mogą dawać też niektóre chmiele.
4. Zobacz sobie w jakiej temperaturze pasteryzuje się piwo, a w jakiej zachodzi karmelizacja cukrów.
Zgłoś
Avatar
Konto usunięte 2015-05-30, 12:01
najlepsze jest z drewnianej beczułki z kranikiem
Zgłoś
Avatar
sirapacz 2015-05-30, 12:12 1
i poświęcone przez biskupa
Zgłoś
Avatar
Sol 2015-05-30, 13:06
Gadacie głupoty... Najlepsze piwo, to zimne piwo!!! Czas kończyć robotę i otwierać browarka

podpis użytkownika

Sickening, weakening don't let another somber pariah consume your soul
You need straightening, toughening
It takes a bit of dark to rekindle the fire burning in you
Ignite the fire within you
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie