📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:28

przepraszam bardzo, a te gumowe rękawiczki chronią go przed tymi odłamkami metalu?
Pewnie po emisji tego filmiku w necie posypało się pełno zamówień z ..... Krakowa

mam nadzieje, że wrzuci jeszcze jakieś filmiki z tym nożem. nożyk spoko ziomek
Kiedyś (obecnie zdarza się to rzadko) szefowie kuchni często używali noży nie ze stali nierdzewnej a wysokowęglowej. Oprócz oczywistej wady jaką była korozja nóż z takiej stali można było łatwiej naostrzyć, no i osiągnąć efekt niemal brzytwy. Dlatego, to że to nie jest "nierdzewka" niekoniecznie musi być wadą. Z tych samych powodów brzytwy najczęściej wykonywane są ze stali wysokowęglowej. A co do filmu, to koleś ma rzeczywiście fajny sprzęt na warsztacie.

W zasadzie każdy by to zrobił, kto by miał wiedzę, materiały i narzędzia poza już samym warsztatem-bułka z masłem
.

cienkie, długie ostrze, oby mu się nie połamał na zmrożonym maśle, chociaż jakby to nagrał to na harda jak znalazł

Cryan napisał/a:
Odpuszczanie Ci niweluje naprężenia, ale tym samym psuje efekt hartowania. Hartowanie polega na niedopuszczeniu do rekrystalizacji w austenit. Dobrze kombinowałeś, ale trzeba nagrzać do powyżęj 727 (najlepiej 30-50 więcej) i szybko zahartować.
Przy hartowaniu oceniając po kolorze było 1100-1200 stopni. Odpuszczałem bo wolę żeby nie był ostry jak żyletka, ale nie rozpadł się na kawałki przy mocniejszym cięciu. Poza tym odpuszczałem w niskiej temperaturze więc twardość nie zmieniła się tak bardzo.
Noże custom są doskonałe - masz możliwość wybrać jak taki nóż będzie wyglądał z jakiej stali itp. A kupując markowe noże udaje się trochę zacierać stereotyp człowieka z nożem - bandyty.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie