Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:20
Jazda na suwak
zygmuntor • 2013-10-06, 0:11
Jak wiadomo metoda zamka błyskawicznego (jazda na suwak) - ma miejsce w sytuacji kiedy z dwóch pasów robi się jeden, i polega na naprzemiennej jeździe po jednym pojeździe z każdego pasa. Taka jazda zmniejsza korki.

Poniżej przykład jazdy na suwak w wersji rosyjskiej
źródło: liveleak.com/view?i=9f6_1381000437
Od siebie dodam, że jak na warunki rosyjskie to nieźle im to wychodzi. Można mieć oczywiście uwagi, ale nie czepiajmy się za bardzo
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 10:28 1
Nissan Juke to jedno z największych paskudztw, jakie, niestety, miałem okazję widzieć na drodze. Koleś z niego też powinien wyłapać.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 10:31
Ale goryl 'D
Zgłoś
pakicito 2013-10-06, 10:35 1
Cytat:

prędzej czy później stąd wyleci

a nie stont?
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 10:42 11
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
~żułw 2013-10-06, 11:01
suki nie umiejo jeździc
chodze na kursy i mam jazdy to wiem
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 11:05
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kakagonzalez 2013-10-06, 11:09
W naszych warunkach i z naszymi "szeryfami" jedynym rozwiązaniem jest chyba robienie dróg z wyłącznie jednym pasem w jedną stronę
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 11:41 5
Zgłoś
rew123321 2013-10-06, 11:59
fejk!
w Rosji to by jeszcze między drzewami się pchali i przez przeciwległy pas na wstecznym!
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 12:10
Zgłoś
~Faper Noster 2013-10-06, 12:15
Drodzy Sadole! Od pewnego czasu zauważyłem wzrost kultury na drodze.
W moim mieście jest ostatnio dużo zwężek. Jako jeden z nielicznych ustawiam się przy nich do suwaka, czyli dojeżdżam do końca ślepego pasa i daję migacz. O dziwo, nikt nie trąbi, nie złorzeczy i co jeszcze bardziej dziwne - rzadko się zdarza, by mnie więcej jak 2 auta nie wpuściły!
Zgłoś
artiee 2013-10-06, 12:49 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 13:07 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-06, 13:27
satan696 napisał/a:

@up dotont mialasz racje a teraz :
Obrazek

satan696 wyczuwam w Twoim poście hipokryzję. Mam nadzieję, że również wróciłaś.
Zgłoś
TruckR 2013-10-06, 16:59
@Tomasz_Zaganiacz - podany przez Ciebie przykład na rysunku jest raczej rzadko spotykany, a największy problem występuje na prostym odcinku drogi kiedy to zamknięty jest co najmniej jeden pas ruchu a po drodze nie występują żadne skrzyżowania ponieważ takie drogi przewidziane są raczej do mniejszych prędkości (centra miast etc.).

Większy problem występuje na autostradach, drogach ekspresowych czy szybkiego ruchu.
I to właśnie w takich sytuacjach niektórzy kierowcy nie potrafią się zachować, a "jazda na suwak" według mnie nie ma tam zastosowania. Ponieważ na takich drogach informacja o zwężeniu drogi powinna być odpowiednio wcześnie umieszczona (i zazwyczaj tak jest), dlatego kierowcy mają czas zmienić pas i zmniejszyć swoją prędkość jeśli to konieczne, a dojeżdżanie do końca pasa ruchu to jakaś pomyłka, która powoduje drastyczne obniżenie płynności jazdy jak i prędkości przejazdu przez zwężenie...

Dodatkowo w Polsce dochodzi mentalność ludzi jak i niski poziom kultury w stosunku do innych użytkowników dróg - każdy uważa, że jest najważniejszy na drodze, a do tego wszędzie się śpieszy.

Na zachodzie może i jest lepsza kultura, ale też bardzo często trzeba odstać swoje w korkach...

Jeśli ludzie zmieniali by odpowiednio wcześnie pas i możliwie nie wytracali niepotrzebnie prędkości być może nawet nie zauważyło by się wielkiego wpływu zwężenia...
Mówię tutaj oczywiście o sytuacjach na wcześniej wspomnianych przeze mnie autostradach/drogach ekspresowych/szybkiego ruchu.

W mieście przy małej prędkości myślę, że "jazda na zakładkę" (czy tam "suwak") ma jak najbardziej sens.
Ale do tego też trzeba "dorosnąć" mentalnie... w Polsce na drogach często panuje chamstwo, buractwo i co najgorsze w takich sytuacjach: cwaniactwo.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem