Jak widać, wczoraj upolowałem staruszka Jelcza na stacji paliw.
Krótka rozmowa z kierowcą weterana, wykazała, że ten (Jelcz, nie kierowca) jest starszy ode mnie i to sporo.
Rocznik 1971. Cały czas w gotowości bojowej. Bierze bidulek udział w akcjach przeciwpożarowych do tej chwili!
Operator "czegośtam", który był z kierowcą, powiedział, że "niedługo" dostaną, tu cytuję - Pożarnego MAN`a. A biedna Jelcz`yna pójdzie w przyszłym roku na aukcję z której pieniędzory zostaną przekazane dla WOŚP, ponieważ więcej sprzętu (nosze i jakieś przyległości) dostali od Orkiestry niż z własnej gminy.
Zdjęć więcej nie będzie bo nie ma. Ale jeśli ktoś dziwnym trafem chciałby te dwie foty w dużej rozdziałce i RAW`ie to -> via priv.
podpis użytkownika
Popieram KOD - Komitet Ochrony Dachowców
piotrekf90 Wierzę ci na słowo. Ja tylko zrobiłem zdjęcia zabytku, wg mnie.
podpis użytkownika
J................2
2012-09-01, 18:19
Stary 25 montowane w Jelczu oznaczane były jako Jelcze 003 więc i jedni i drudzy mają rację. ;D
pkh
2012-09-01, 18:27
Ajtam kurde, ostatnio wezwałem strażaków do domku na wsi gdzie przyjeżdzam raz na rok i gdzie miałem ogromne gniazdo szerszeni, to zaj🤬i mojej dziewczynie telefon. Oczywiscie zorientowalismy sie po fakcie. I c🤬j.
Nie wnikam! Nie wiem co to za pojazd, oprócz tego, że jest "strażacki". A teraz mi kura wybaczcie, idę się upić. Polecam.
podpis użytkownika
Dawaj te RAW'y to ci kolory poprawię
V................d
2012-09-01, 19:58
Najpierw wymienili radiowozy, potem z bólem karetki a wozów strażackich cos nie mogą

(
G................h
2012-09-01, 20:00
Super. Własna wrzutka. Takie zabytki coraz ciężej spotkać. A jak już to człowiek aparatu przy sobie nie ma.
J................d
2012-09-01, 20:01
@up: Radiowozy wymieniają cały czas. Niedawno zakupili najnowsze suki Mercedesa, wcześniej Kie i Alfy.
Karetki w sporej części są teraz prywatnych firm, które mają kontrakty z NFZ. Straż Państwowa w większości też ma nowy sprzęt. To jest wóz ochotniczej, która jak wiadomo jest w gorszej sytuacji, ale nie jest państwowa.
a................1
2012-09-01, 20:06
BongMan napisał coś mądrego...
m................3
2012-09-01, 20:13
Czyli panowie szanowni mialem racje ze to star nie bylem pewien ze to model 25 , ale ktos bystrzejszy rozwiazal problem natury technicznej ze byly te stary montowane w jelczu pozdrawiam
Pamiętam jak kiedyś, za gówniarza, jeździły stare "babcie"

Podobne do tego tutaj, z tym, że babcie były zielone i przynależne do straży leśnej. Piękna sprawa z takimi wozami strażackimi, tym bardziej, gdy są jeszcze "na chodzie".
Browar za obudzenie wspomnień
podpis użytkownika
Głupota nie zwalnia od myślenia.
nie wiem czym wy się podniecacie, gdzieniegdzie żuki działają do dziś.
macie tu defiladę, nasz wózek 1:04, a na końcu żuczek
Xiaq
2012-09-01, 20:22
A ja powiem Wam tyle, że niestety jest jeszcze dużo wozów bojowych w tym wieku i na szczęście sobie jakoś radzą.
Sam jestem strażakiem w OSP i mamy do dyspozycji Magirusa Deutza 170d(ok 30 lat) oraz Stara 266(ok 35 lat)(najlepszy wóz w dziejach straży do akcji poza terenami zabudowanymi). A z tego co słyszę, to wcale nie jesteśmy biedną gminą a nawet jedną z najlepiej wykorzystujących fundusze UE...
Aven napisał coś głupiego...
słuchaj macius3553 zabłysłeś niczym "znawcy" z filmiku "straż bez wody"
Owszem jest to Jelcz 003 legenda Polskiego Pożarnictwa
prl998.pl/pokazsamochod.php?id=18