📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 6:58

To mi wygląda na zwykły dodatek do leczenia pacjenta z chorobą zakaźną. Trzeba by zapytać lekarza czy taki sam dodatek jest np. za zdiagnozowanie i hospitalizację osoby która choruje np. na wirusowe zapalenie wątroby, gruźlicę, itp.
[@mihauek sęk w tym, że ten gość nie wie co czyta.
To nie jest żaden dodatek do rozpoznania. Dla laika - jak masz wypis ze szpitala to w rozliczeniu wypisujesz kody ICD-10 wszystkich chorób, które leczyłeś w czasie hospitalizacji oraz dodatkowo kody procedur medycznych (badania obrazowe, laboratoryjne, zabiegi).
Na bazie tego co wpiszesz szpital dostaje punkty według szablonu. I potem za te punkty NFZ wypłaca pieniądze. Szpitalowi wypłaca, a nie lekarzowi.
Lekarz dostaje jedynie etat lub opłacana jest mu wystawiona faktura za przepracowane godziny po określonej stawce (jak jest na kontrakcie). A odn wypłat należnych etatów/faktur to ostatnio miałem sporo znajomych co mówili, że ich szpitale ostatnio oszukują ostro i zaniżają ilość godzin lub stawki.
To nie jest żaden dodatek do rozpoznania. Dla laika - jak masz wypis ze szpitala to w rozliczeniu wypisujesz kody ICD-10 wszystkich chorób, które leczyłeś w czasie hospitalizacji oraz dodatkowo kody procedur medycznych (badania obrazowe, laboratoryjne, zabiegi).
Na bazie tego co wpiszesz szpital dostaje punkty według szablonu. I potem za te punkty NFZ wypłaca pieniądze. Szpitalowi wypłaca, a nie lekarzowi.
Lekarz dostaje jedynie etat lub opłacana jest mu wystawiona faktura za przepracowane godziny po określonej stawce (jak jest na kontrakcie). A odn wypłat należnych etatów/faktur to ostatnio miałem sporo znajomych co mówili, że ich szpitale ostatnio oszukują ostro i zaniżają ilość godzin lub stawki.
Tak pracuję w branży, nie wierzcie we wszystko co usłyszycie
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Belozaurus ty jesteś lekarzem na 100% i to pewnie dobrym. Nawet jak klepiesz na klawiaturze to nie da się tego rozczytać. Masz te materiały o księżycowym drewnie czy nie? Nie odpowiedziałeś.
olo1990pl napisał/a:
Mój brat - informatyk w spółce państwa - pojechał na sponsorowany przez M$ wyjazd weekendowy w góry. Więc jego jeden wyjazd kosztował więcej niż cała BigPharma mi dała przez ~6lat kontaktu
![]()
Moja na szczęście niedoszła szwagierka urządza spotkania i organizuje pobyty lekarzy na całym świecie. Jeździ sporo lekarzy z Polski. Koszty są przerażające i jest to gratyfikacja za wypisywanie określonych recept. Widać, że ktoś za słabo Cię wycenił
dlaczego ten typ nie pójdzie do prokuratury?tylko wysrywa coś na gówosroku? dlaczego ludzie są takimi idiotami?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie