Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Jak wiadomo kamuflaż to stosowany od niespełna 100 lat rodzaj wojskowej taktyki, polegającej na wprowadzeniu w błąd przeciwnika poprzez ukrycie wojsk i sprzętu czy obiektów fortyfikacyjnych. Jest to kluczowy element kontrinwigilacji (przeciwobserwacji)
W skrócie im lepiej się zamaskujesz tym większe szanse na sukces a zwłaszcza na przeżycie A sztuka ma ta coraz ważniejsze znaczenie w dzisiejszych czasach i rodzaju prowadzonych "wojen".
Parę ciekawych fotek ze sztuki kamuflażu.

reszta w komentarzu

podpis użytkownika

Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza.
Zgłoś
v................n 2013-01-19, 17:16 3
0xFF napisał/a:

"Malowanie te w samolotach ma duże znaczenie też do bycia niewidzialnym przez radary."
Ciągle nie mogę przestać się śmiać.

A wiesz, że farba może tez absorbować fale? Nie możesz się przestać śmiać ze swojej niewiedzy.
Zgłoś
Ranger 2013-01-19, 17:22 2
Cytat:

Ciekawe malowanie okrętu, ktoś coś więcej wie na ten temat?

To jest tzw. kamuflaż mimetyczny(deformujący). Jego zadaniem jest rozbicie sylwetki okrętu tak, żeby mózg obserwatora określił go jako błąd optyczny i pominął przy obserwacji.
Wielu ludzi myśli, że kamuflaż musi mieć kolory otoczenia, żeby wtopić żołnierza w tło. Nie jest to prawdą ponieważ kamuflować można również w inny sposób - zastosować barwy kontrastujące z otoczeniem. Wtedy obserwator ma utrudnione zadanie podczas obserwacji ponieważ jego mózg pomija takie przedmioty z powodu niedopasowania do otoczenia.

Idealnym przykładem takiego kamuflażu jest belgijski ''Jigsaw'':
www2.ttcn.ne.jp/camouflage/camo_pattern/belgium_jigsaw_camo.jpg
Zgłoś
c................r 2013-01-19, 17:31
Dick napisał/a:

Jak wiadomo kamuflaż to stosowany od niespełna 100 lat rodzaj wojskowej taktyki...

Że co proszę?

Człowieku, kamuflaż jest stosowany już od k🤬a wieki wieków!!
Twój prapraprapradziad stosował kamuflaż, kiedy chciał upolować jakiegoś dzika w lesie.
Zastanów się najpierw co chcesz napisać, a potem dopiero napisz... albo nie... lepiej wróć do szkoły na lekcje historii, a potem przyjdź tutaj napisać co się dowiedziałeś.
Jak byłem wojskowym, tak w życiu nie słyszałem większego gówna.
Peace
Zgłoś
0................F 2013-01-19, 17:33
@virusotron Owszem może, zgaduj dalej dlaczego.
Zgłoś
BadAttitude 2013-01-19, 17:39 1
0xFF napisał/a:

@up Nie przestałem, ponawiam pytanie - co ma barwa samolotu do efektu Dopplera ?

Barwa samolotu ma niewiele wspólnego z jego niewidzialnością dla radarów, również dopplerowskich, natomiast FARBA którą są pokryte samoloty już tak. Polecam koledze pomacać temat farb pochłaniających fale tudzież farb pochłaniających z wykorzystaniem nanorurek

podpis użytkownika

„Tępy człowiek jest jak tępy nóż, specjalnej krzywdy nie zrobi, ale jak wk🤬ia!”
Zgłoś
marna 2013-01-19, 17:40
sadistic.pl/znajdz-kotka-vt101893.htm tu lepszy przykład kamuflażu

podpis użytkownika

-Gdybyś kochał się z kimś po raz absolutnie ostatni... Jak by było?
-Niesamowicie smutno.
-Też tak sądzę.
-Zasmuć mnie..
Zgłoś
0................F 2013-01-19, 17:44 1
@2up Dokładnie na taką wypowiedź czekałem, brawo pierwszej osobie za umiejętność czytania ze ze zrozumieniem i odpowiadania na dane pytania.
Zgłoś
Paskudny Stary Dżon 2013-01-19, 17:45 2
clubber84 napisał/a:

Że co proszę?

Twój prapraprapradziad stosował kamuflaż, kiedy chciał upolować jakiegoś dzika w lesie.
Zastanów się najpierw co chcesz napisać, a potem dopiero napisz... albo nie... lepiej wróć do szkoły na lekcje historii, a potem przyjdź tutaj napisać co się dowiedziałeś.
Peace

Ale w wojskowości pierwszy raz zastosowano kamuflujące umundurowanie tuż przed I WŚ. Armia pruska i cesarsko-królewska jako pierwsze zaczęły używać szarawych mundurów.

podpis użytkownika

W alarmie do piekieł pozwalam
Milordzie Achimowy prosić o
Wydajną dziewicę i czarnego Specjala
Zgłoś
PegasiBierzeWDupe 2013-01-19, 17:50
clubber84 napisał/a:

Że co proszę?

Peace

trep alert

nie spytam się czy taki szczegół to powód do pisania takich rzygowin, cóż, przecież znam Twoją odpowiedź...
Zgłoś
Moby_Dick 2013-01-19, 17:57 1
@clubber84, Widać c🤬jowym wojskowym byłeś. Zaraz jeszcze powiesz że Cezar pierwszy zastosował kamuflaz. @Paskudny Stary Dżon, dzięki za uprzedzenie i wyjaśnienie dla pana powyżej- wojskowego . Proponuję mu samemu się najpierw zastanowić co chce napisać!

podpis użytkownika

Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza.
Zgłoś
kaisel 2013-01-19, 18:21
Dick napisał/a:

Obrazek

Tam mi się skojarzyło (Hungarian Puli)

Zgłoś
BadAttitude 2013-01-19, 18:45 2
Odnośnie kamuflażu (oraz historii tegoż) można by napisać naprawdę opasłą książkę. W Wikipedii [EN] jest dość obszerny artykuł (włącznie z historią) en.wikipedia.org/wiki/Military_camouflage - i naprawdę niektórzy się zdziwią patrząc na daty (szczególnie jeśli chodzi o stosowanie maskowania okrętów) Zamiast targować się o to kto ma większą wiedzę czy niewiedzę (dodatkowo bezsensownie ubliżając adwersarzom) - można podyskutować, każdy dowie się czegoś ciekawego. @autor tematu - bardzo fajny artykuł

podpis użytkownika

„Tępy człowiek jest jak tępy nóż, specjalnej krzywdy nie zrobi, ale jak wk🤬ia!”
Zgłoś
klint0n 2013-01-19, 19:16 1

Nieźle co?
Zgłoś
v................e 2013-01-19, 21:56 3
Zgłoś
kurczasty 2013-01-20, 0:44 1
Jeszcze przypomniało mi się to zdjęcie samolotu z kamuflażem z WWII

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie