Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Jeszcze kilkanaście lat temu wszystkie tokarki, prasy mimośrodowe, szlifierki pracowały bez osłon. Jakoś się żyło, ale ludzie byli mądrzejsi. Teraz jak gimbusowi nie napiszesz kartki, ZAŁOŻYĆ OKULARY OCHRONNE, to nie wpadnie na pomysł, że opiłki mogą wpaść do oka.
Ludzie zawsze byli tacy sami.
Przepisów BHP dotyczących maszyn nie wprowadzono dlatego, że nie było wypadków i chcieli tylko zrobić na złość pracodawcom.
Wypadki były i to bardzo ciężkie. Dlatego wprowadzono wymagania zasadnicze BHP dla maszyn.
Poza tym nawet najbardziej ostrożny człowiek czasem popełnia błąd. Szkoda stracić życie przez jakiś mały błąd prawda?
Po to również są wymagania BHP dla maszyn.
Poza tym nie zawsze można powiedzieć o kimś kto uległ wypadkowi, że jest głąbem. Ludzie często nie są świadomi zagrożeń i to nie ma nic wspólnego z ich inteligencją.
Głupi jest ten kto uległ wypadkowi pomimo tego, że był świadomy zagrożenia.

nie zapomnij jeszcze o kupieniu alkomatu i korzystaj z niego,
piszę bo kumpel miał już nieprzyjemne doświadczenia z pracownikami oraz odpowiedzialnością za nich
i jeszcze w jednym przyznam Ci rację, współczesne pokolenie młodych pracowników,
jest totalnie nieodpowiedzialne, brakuje im myślenia, wyobraźni
za to mają duże oczekiwania

Nie jestem zwolennikiem biurokracji, ale może i dobrze, że w Polsce istnieje takie coś jak karta przeglądów maszyny, konieczność montowania osłon elementów wirujących (wałów, kół itp).
Zapłaciłem ostatnio 1000 zł mandatu od P🤬y za brak osłon na prasie. Oczywiście pracownik "zapomniał" założyć, ale mandat dostaje osoba zarządzająca.
Jeszcze kilkanaście lat temu wszystkie tokarki, prasy mimośrodowe, szlifierki pracowały bez osłon. Jakoś się żyło, ale ludzie byli mądrzejsi. Teraz jak gimbusowi nie napiszesz kartki, ZAŁOŻYĆ OKULARY OCHRONNE, to nie wpadnie na pomysł, że opiłki mogą wpaść do oka.
Wiesz, że jak opiłek wbije się w oko to najgorsze co można zrobić to dać się u okilisty (kiepskiego) namówić na krople do oczu? One powodują gojenie śluzówki a opiłek zostaje.
Tutaj nie wiem z kolei czy dobrze pamiętam, ale po wbiciu opiłka miedzianego mamy ze 2 godziny na wyjęcie. Potem traci taki delikwent wzrok na zawsze.
Takie tam.... ciekawostki
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie