Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 53 minuty temu
Kierowcy cwaniacy nie tylko w Warszawie
konto usunięte • 2012-08-07, 11:35
Wczoraj był film z kozakiem z Warszawy jadącym zielonym Punto. W Krakowie też kozaków nie brakuje, czy to na motocyklach czy w kilkunastoletnich sportowych szrotach.

Najciekawsza akcja od 5:05, ale polecam całość od 1:40, kiedy kończy się moralizatorska gadka.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Eth 2012-08-07, 17:59 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
dirty_pig 2012-08-07, 18:00
nikt nie zrobil z tych kierowcow nic zlego w sumie a dostawali mandaty za to ze jechali szybciej. co jest bez sensu. lemingi powiedza ze takie prawo ale to z prawem nie ma nic wspolnego. a typo z 0,15% we krwi pewnie by nie uciekal gdyby nie to ze wiadomo ze za picie i prowadzenie zabieraja prawko.

ja nie bronie tu tych kierowcow bo ten na % po alko i ci co jechali po 150km/h nie sa za bardzo odpowiedzialni. ale uwazam ze trzeba karac ludzi za to ze co nabroja a nie za to ze mogli by nabroić.

zawsze uwazam ze jak jest ladna droga to powinno sie jechac szybiej jesli ma sie na to ochote i umiejetnosci, wiadomo ze jest to niebezpieczne ale kazdy podejmuje sam to ryzyko.

ps. jezeli jest tu jakis kierowca ktory nie zlamal kiedykolwiek przepisow ruchu drogowego niech pierwszy rzuci kamien a nie papla brednie jacy to zli kierowcy na tym filmiku
Zgłoś
czerwo64 2012-08-07, 18:09
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
coolfon 2012-08-07, 18:16
Zgłoś
Eth 2012-08-07, 18:23
@uP

1.5 promila to faktycznie za duzo, ale obecny limit czyli 0.2 to kolejne zrodlo finansowania.
Cala zachodnia europa ma 0.5, bo 0.2 czy tam 0.3 nie ma praktycznie zadnego wplywu.
Grozniejsze jest zmeczenie.
Zgłoś
squorpion 2012-08-07, 18:47
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-07, 18:48
widzę że w krakowie psy a nie policjanci, chamy co się uważają za niewiadomo kogo i że wszystko im wolno. policjant powinien być miły, a nie taki burak, zupełnie inaczej wtedy wygląda sytuacja zatrzymania.
Zgłoś
Apollon 2012-08-07, 19:06 1
Zgłoś
nitrox89 2012-08-07, 19:29
Zgłoś
hedd 2012-08-07, 19:33
A czy policjanci w nieoznakowanym pojeździe jadąc bez włączonej sygnalizacji za kierowcą przekraczającym prędkość, gdzie sami ją w tym momencie przekraczają i w dodatku przejeżdżają na czerwonym, nie popełniają wykroczenia? Znajomy, który pracuje w sądzie mówił mi kiedyś, że to też jest łamanie prawa. Co innego gdyby ścigali na kogutach. Wypowie się ktoś bardziej ogarnięty?

Na moim przykładzie - jechałem kiedyś 170 na ograniczeniu do 90, długa prosta. Raz mi się zdarzyło. Jechali za mną nieoznakowanym, ja jeszcze na żółtym przejechałem, im zapaliło się czerwone i się zatrzymali. Wprawdzie dopadli mnie później, nagrali jak miałem 130 ale powiedzieli, ze miałem szczęście że ich czerwone zatrzymało, bo mierzona prędkość byłaby dużo większa.
Zgłoś
~Angel 2012-08-07, 19:42 2

1 ust. 2 ustawy o Policji stanowi, że jednym z zadań policji jest wykrywanie przestępstw oraz ściganie ich sprawców. Przyjąwszy, że wykonywanie obowiązków (tu: ściganie sprawców przestępstw i wykroczeń) jest kontratypem uzasadniającym bezkarność czynów zabronionych.

Kontratyp – okoliczność wyłączająca karną bezprawność czynu. Zaistnienie kontratypu powoduje, że zachowanie wypełniające znamiona czynu zabronionego nie jest przestępstwem. Innymi słowami – postępowanie, które w normalnych warunkach jest bezprawne, staje się prawnie dozwolone ze względu na zaistnienie określonych przesłanek.

podpis użytkownika

Zgłoś
konto usunięte 2012-08-07, 20:05 1
angel napisał/a:

1 ust. 2 ustawy o Policji stanowi, że jednym z zadań policji jest wykrywanie przestępstw oraz ściganie ich sprawców. Przyjąwszy, że wykonywanie obowiązków (tu: ściganie sprawców przestępstw i wykroczeń) jest kontratypem uzasadniającym bezkarność czynów zabronionych.

Kontratyp – okoliczność wyłączająca karną bezprawność czynu. Zaistnienie kontratypu powoduje, że zachowanie wypełniające znamiona czynu zabronionego nie jest przestępstwem. Innymi słowami – postępowanie, które w normalnych warunkach jest bezprawne, staje się prawnie dozwolone ze względu na zaistnienie określonych przesłanek.

Tu też jest kwestia interpretacji prawa. Radiowóz (nieważne czy oznakowany czy nie) dopóki nie włączy sygnału świetlnego lub dźwiękowego nie jest pojazdem uprzywilejowanym. A więc podlega dokładnie takim samym przepisom jak każdy inny użytkownik drogi. Skoro przepis w ustawie o policji nic o tym nie wspomina, to oznacza, że dokładniejszych regulacji należy szukać w kodeksie drogowym, który jasno stwierdza, że na czerwonym świetle nie wolno przejeżdżać (o ile nie jest to pojazd uprzywilejowany). Gdyby policjanci włączyli "koguta" zanim przejechali na czerwonym i przekroczyli dozwoloną prędkość żeby dogonić pirata to byłoby ok. Natomiast w takiej sytuacji budzi to wątpliwości i pokazuje pewną ułomność polskiego prawa i sposób w jaki można to prawo nadinterpretować.
Równie dobrze policjanci mogliby jeździć za toyotą przez cały tydzień, gromadząc materiał dowodowy, łamiąc przy tym wszystkie przepisy i narażając innych uczestników drogi na niebezpieczeństwo. Policja, owszem może sobie na takie tzw działania infiltracyjne pozwolić, ale jedynie za zgodą prokuratury, a nikt zwykłej drogówce takiego pozwolenia nie wyda i nie wydał też w powyższym przypadku.
Tak więc to, że policjantom takie działania uchodzą na sucho jest bardziej prawem zwyczajowym niż wynikającym z jakichkolwiek przepisów.
Zgłoś
wciazszukam 2012-08-07, 20:21
@angel
Łamanie ograniczeń prędkości nie jest przestępstwem, tylko wykroczeniem. Policja jadąc nieuprzywilejowanym pojazdem za przekraczającym prędkość po to, aby strzelić mu fotkę, łamie przepisy ruchu drogowego.
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-07, 20:21
8:40 "Ucieka, BIERZ!" Nawet w odpowiedni sposób do siebie komendy wydają
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem